20230527

27.5.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 4.

"Sattui" mukavasti Helluntain aikaan - sillä huomenna on Helluntaipäivä - tämä kirjoitus Pyhän Hengen vuodatuksesta, joka tapahtui Jerusalemissa "ensimmäisenä Helluntaina." Isän lupaus tästä asiasta toteutui; odottavat Jeesuksen opetuslapset täytettiin voimalla korkeudesta. Odotusrukouksessa ei mennyt hukkaan; niinkuin ei mene koskaan, kun Häntä odotetaan niissä asioissa, jotka Hän on luvannut. Raamatussa meitä kehotetaan usein odottamaan Jumalaa - jopa oikein hiljentymään Herran edessä ja odottamaan Häntä. Herra on luvannut palkita ne, jotka Häntä etsivät ja odottavat. Odotuksen täyttyminen, kun odotamme uskossa, saa aikaan kiitosta Jumalalle sydämessämme.

Paneutumatta asiaan enempää, mainitsen vain lyhyesti sen, että Vanhan testamentin puolella esiintyy helluntaijuhlalla kolme nimeä: leikkuujuhla, viikkojuhla ja uutisen päivä. Näemme esikuvallisuuden jo tuon juhlan nimissä, kun ajattelemme sen täyttymystä Helluntaina, jolloin Pyhä Henki vuodatettiin. Heti samana päivänä alkoi hengellinen elonleikkuu, jota varten opetuslapset saivat Pyhän hengen voitelun.

Uudessa testamentissa Helluntaiksi käännetty sana merkitsee viidettäkymmenettä päivää pääsiäisen jälkeen. Se on johdettu sanasta "pentekostos", viideskymmenes (Novum 5, Sanakirja, s. 607).

Niillä, jotka odottivat "voimaa korkeudesta", sitä, että heidät "kastetaan Pyhällä Hengellä ei kauan näitten päivien jälkeen", ei ollut tietoa siitä, milloin ja kuinka se tapahtuisi. Jeesus oli käskenyt heitä odottamaan, mutta ei ollut antanut tuon tarkempia tietoja asiasta. Joka tapauksessa he odottivat kymmenen päivää; Jeesuksen taivaaseenastumisesta kymmenentenä päivänä heidän odotuksensa rukouksessa palkittiin riemullisesti:

"Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla. Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. Ja he näkivät ikäänkuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itsekunkin päälle. Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi" (Apt. 2:1-4).

"Odottajat" olivat odottaneet ja rukoilleet yhdessä, mutta se, mitä odotettiin, tapahtui yhtäkkiä.

Ulkonaiset merkit olivat myös tärkeitä, sillä ne olivat Jumalan "suunnittelemia" ja antamia tähän valtavaan historialliseen hetkeen tämän maan päällä. Niitä olivat:

Humaus taivaasta, niinkuin olisi  käynyt väkevä tuulispää.

Näkivät ikäänkuin tulisia kieliä itsekunkin päällä.

Alkoivat puhua muilla kielillä.

Oleellisin asia oli, että he tulivat kaikki täytetyiksi Pyhällä Hengellä, josta kielillä puhuminen oli seurausta. Heidät kastettiin Pyhällä Hengellä (olisiko enemmän alkukielen mukaista sanoa: Pyhässä Hengessä); he saivat voiman korkeudesta.

Rukous oli oleellinen osa siinä, kun odotettiin lupauksen täyttymistä. Jumala on tarkoittanut, että meistäkin - ja kaikki kaikkien aikojen Jeesukseen uskovista - jokainen saa Pyhän Hengen kasteen, täyttyy Pyhällä Hengellä. Oleellisena osana siihen kuuluu tänäkin päivänä rukous, jonka kautta haluamme ottaa vastaan tämän Jumalan lupaaman asian/Pyhän Hengen lahjan.

Jatkan - jHs.

___________________________

Lauantai. 14.2 astetta lämmintä. Auringon puolella.  Sininen taivas. Tuuleskeli.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Matteuksen evankeliumia.

Ajelin kylälle, keskustaan. Annoin jonkun kutsun ihmisille huomiseen tilaisuuteen, joka on Runebergin puistossa. Ensin tilaisuus lapsille ja sen jälkeen klo 16 Jumalanpalvelus, jossa ovat puhumassa Aro ja Serena Boa. Paikanpäällä on hyvää tarjoilua myös.

Klo 14:ksi menin helluntairukoushuoneelle, jonne oli kutsuttu ihmisiä huomisen tilaisuuden tiimoilta. Meitä oli siellä kolme henkeä. Kun olimme rukoilleet, yksi heistä lähti keskustaan kutsuja jakelemaan huomiseen tapahtumaan. Toinen tuli sinne hänelle kaveriksi. Kaksi meistä jäi rukoilemaan heidän puolestaan. Klo 16 lähdin kotiin.

Ruokaa ja kahvia.

Laitoin tulen takkaan.

Kirjoitin.

Kyykkyjä 30 kpl.

HIIT-treeni: 10 x 1 min. kuntopyörällä kovalla teholla. Väleissä 1 min. hiljaista polkemista palautteluksi. Alussa ja lopussa 3 min. rauhallista polkemista.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Kirjoitin.

Siunausta!

Ps. "Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta" (Room. 5:1).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti