20230528

28.5.2023.

RUKOUS APOSTOLIEN TEOISSA 5.

Tänään vietämme Helluntaita. Vietämme sitä Pyhän Hengen vuodatuksen ja seurakunnan syntymisen muistoksi. Tosin tuo jälkimmäinen ei kovin voimakkaasti tule muistetuksi - ja ensimmäinenkin vain kalpea muisto siitä, mitä silloin tapahtui. Sitten on vielä sekin, että noista molemmista - tapahtuneista tosiasioista - on niin monenlaisia "selitelmiä."

Eilen luimmekin jo Apostolien tekojen toisen luvun alusta sen, kuinka "Isän lupauksen" tulo tapahtui.

On ihan oleellinen asia, että Pyhän Henki vuodatettiin odottavien päälle ja he saivat Pyhän Hengen kasteen. Se muutti heidän elämänsä - aivan niinkuin se tekee vastaanotettuna tänäkin päivänä.

Koska tämä ei ole "kommentaari" Apostolien teoista, niin en halua mennä syvemmälle tähän ratkaisevaan asiaan Pyhän Hengen kasteesta ja sen vaikutuksista - jotka näkyivät heti sen jälkeen, kun he sen kokivat. Muutos, jonka odottavat kokivat, kun heidän päälleen vuodatettiin "voima korkeudesta" oli niin suuri, että Jerusalemissa olevat ihmiset "tulivat ymmälle", "hämmästyivät" ja "ihmettelivät"; olivat kaikki hämmästyksissään eivätkä tienneet, mitä ajatella ja sanoivat toinen toisellensa: Mitä tämä mahtaakaan olla" (Apt. 2:5-13). Toiset pilkkasivat heitä ja sanoivat heidän olevan juovuksissa. Tuo eriasteinen ihmettely johtui erityisesti siitä, että ihmiset kuulivat Pyhällä Hengellä täyttyneiden puhuvan heidän omaa kieltään - vaikka puhujat olivat galilealaisia, jotka eivät niitä kieliä osanneet.

Tuossa jaksossa Apostolien tekoja luetellaan liki 20 eri kieliryhmää, joista oli silloin ihmisiä Jerusalemissa.

Ennenkuin etenemme, niin muistutan mieliimme erityisen syyn, miksi apostolit ja muut Jeesuksen opetuslapset tarvitsivat Pyhän Hengen kasteen:

"...vaan kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka" (Apt. 1:8).

Tämä erityinen syy oli todistajantehtävä, evankeliumin sanoman vieminen lähelle ja kauas. Tähän he tarvitsivat Pyhän Hengen voiman. Ilman sitä työstä tulisi jotakin muuta, kuin mitä Jeesus oli tarkoittanut - niinkuin suurelta osin valitettavasti on tullutkin.

Viittasin aiemmin niihin lukuisiin kieliryhmiin, jotka kukin kuulivat Pyhällä Hengellä täyttyneiden puhuvan heidän kieltään. Raamattu sanoo senkin, mitä he puhuivat:

"...me kuulemme kukin heidän puhuvan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja" (Apt. 2:11).

Uskon tämän kaiken vaikuttaneen siihen, että ihmiset tulivat kosketetuiksi, se oli vetämässä heitä Jumalan yhteyteen. Mutta tämä ei ollut se varsinainen asia, joka vaikutti sen, että suuri määrä ihmisiä tuli uskoon tuona päivänä; antoi elämänsä Jeesukselle. Ajattelen kuitenkin, että nuo monet kieliryhmät, jotka kuulivat Pyhän Hengen kasteen saaneiden puhuvan niitä kieliä, joita puhuttiin niissä maissa, joissa he olivat syntyneet (Apt. 2:8), puhuvan vertauskuvallisesti siitä, että evankeliumi on tarkoitettu leviämään koko maailmaan, kaikkien kansojen, kielten, kansanryhmien ja heimojen keskuuteen - niinkuin Apt. 1:8 puhuu. Mainitsen senkin - mielenkiintoisena "kuriositeettina" - että on jopa lähetetty lähetyssaarnaajia joihinkin maihin niin, että he eivät ole opiskelleet niiden maiden kieltä, vaan on luotettu siihen, mitä luimme Jerusalemissa tapahtuneen, kun Pyhän Hengen kasteen saaneet puhuivat näitä kieliä, joita eivät osanneet. Olen lukenut, että jopa silloinkin, kun 1900-luvun alussa Jumala vuodatti Pyhää Henkeä Los Angelesissa - jota pidetään helluntaiherätyksen alkuna - lähti lähetystyöntekijöitä matkaan edellä kuvattuun luottaen. On esimerkkejä siitä, että tällainenkin on käytännössä toiminut.

Varsinainen evankeliuminjulistus "ensimmäisenä helluntaina" tapahtui kuitenkin ihan luonnollisesti Pietarin kautta - ja ihan sillä kielellä, jota Pietari normaalisti puhui. Oleellista oli se, että siinä puheessa oli Jumalan Pyhän Hengen voitelu. Tässä alkoi käytännössä toteutua se, miksi Jeesus käski apostoleitaan ja opetuslapsiaan odottamaan Jerusalemissa Pyhän Hengen kastetta. Kirjaimellisesti alettiin toteuttaa sitä, mitä Jeesus sanoi; että Jerusalemista se alkaa.

Meidänkin asiamme on huomata, että Pyhän Hengen kasteen ja Pyhän Hengen täyteyden odottaminen, rukouksessa, ei ole hukkaan heitettyä aikaa...

Jatkan - jHs.

__________________________

Sunnuntai. 17 astetta lämmintä ylösnousussa. Auringon puolella. Pilvistä. Tuuleskeli.

Aamupalaa ja kahvia. 

Rukousta. Luin Matteuksen evankeliumia.

14.30:ksi ajelimme M-L:n kanssa kylälle, Runebergin puistoon, jossa alkoi seurakuntamme järjestämä tapahtuma. Ensin oli lastentilaisuus ja klo 16 alkoi Jumalanpalveluksen-nimellä ilmoitettu tilaisuus, jossa puhuivat evankelista Arto Boa ja vaimonsa Serena Boa.  Haimme Salmen jälkimmäiseen tilaisuuteen. Satoi, mikä haittasi. Varmasti enemmän olisi tullut väkeä ilman sitä. Nakkikeittoa oli tarjolla soppatykistä, sekä vielä lettuja ja kahvia.

Kotona kahvia.

Kirjoitin.

Iltapalaa.

Seurasimme uutisia.

Kirjoitin.

Saimme tänään kuvia: Danielilta ja hänen kaveriltaan, Artulta: Rakentavat saunaa traktorin peräkärryyn. Pialta: Olivat nelisin; Timo, Pia, Milena ja Minja, jossain laavulla. Timo siinä juuri tulia sytytteli. Terolta: Kaksi poikaa siinä käveli kyynärsauvojen kanssa; Nooa jo aiemminkin, nyt myös Eelis.

Siunausta!

Ps. "Varma on se sana ja kaikin puolin vastaanottamisen arvoinen, että Kristus Jeesus on tullut maailmaan syntisiä pelastamaan...(1. Tim. 1:15).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti