20150409

9.4.

Tänkii aamun kävi Marja-Leena pistämässä/viemässä Emiliaa ja Danielia kouluun, kun vanhemmat riensivät töihinsä. Daniel ajeli kouluun pyörällään. Vanha vaari nousi vähän myöhemmin - vaikka hänkii ihan tolkussa ajoin. Aamupalaa ja kahvia. Luin Psalmien kirjaa.

9.30:ksi ajelimme kylälle, Majakalle. M-Ln kaa. Minut oli kutsuttu sinne puhumaan - niinkuin sitten sopivassa hetkessä teinkin. Koin tilanteen avoimeksi puhua. Kun lähdimme Majakalta, kävin viemässä KUNNIA ON  HERRAN-illan ilmoituksia eri paikkoihin kylällä

Palattuamme kotiin keitteli M-L hyvän lohikeiton - kukkakaalia perunoiden sijassa. Se maistui hyvälle.

Kävin kylällä uudelleen - postista hain kirjatun kirjelähetyksen, joka koski taas sitä "kananmunatullirikosta" Kuinkahan monta kirjettä sieltä onkaan tullut. Viime matkalla naapurimaassa maksoin ne sakkoni, jotka mainitusta asiasta sain. Rikos ei ollut tahallinen - ei tulisi mieleenkään tehdä muutaman kananmunan takia rikosta. Kävin myös kaupungintalolla ennakkoäänestämässä, joka mahdollisuus alkoi eiliten. Eduskuntavaalit. Sanovat, että pari ensimmäistä päivää - tai oikeastaan yksihän se vain on se ensimmäinen - ovat olleet vilkkaita äänestyspäiviä.

14:ksi ajelimme M-L:n kanssa hakemaan Emiliaa ja Danielia koulusta. Emilia tuli kaverinsa kanssa autossa, Daniel veivasi fillarillaan. Mummi jäi lasten kanssa heille. Minä menin siihen lähelle rankoja karsimaan - samaan paikkaan kuin eilenkin. Daniel kävi luonani rankapaikassa. Tänäänkin tuuleskeli - ei niin paljon kuin eiliten. Emilia paistoi tyttökaverinsa kanssa lettuja. Daniel kävi minutkin hakemassa kahville ja letuille. Ne maistuivat mukaville. Kohta 16 jälkeen sain nurinolleet rangantapaiset karsiskeltua. menin kahville. Ajelimme M-L:n kanssa kotiin. Tällä matkalla laitoin muutamia KUNNIA ON HERRAN-illan ilmoituksia ilmoitustauluille.

Kävin 8.3 km "kävelynomaisella" lenkillä Tarvaalan suunnassa. Menopuolikkaan 7.07 min/km, paluupuolikkaan 6.29 min/km. N. 8 astetta lämmintä. Denis kaateli puita rankapaikassa. Daniel ajeli pyörällä luokkakaverin kanssa. Sanoi tykkäävänsä pyörällä ajosta uudella vanhalla vaihdepyörällään. Emilia taisi olla Ilontuojien harjoituksissa. Danielkin käynyt kitaransoittotunnilla tänään. 

Söimme iltapalaa. Kuuntelimme Sateet lähetä-iltaa Radio-Deistä Seinäjoen helluntaiseurakunnasta. 

Tänään on pojanpoika Eeliksen nimipäivä - samoin pojanpoika Eelin - ensimmäinen nimi Miro. Sydämelliset onnittelumme molemmille mukaville pojille!

Eelis-nimestä: "Eelis pohjautuu todennäköisesti nimeen Elisa (Jumala on auttanut), joka on alkuaan ollut miehennimi. Eelis olikin almanakassa vuodet 1909-28 Vanhan testamentin profeetta Elisan päivänä 14.6. Nykyisin se on almanakassa Eliaksen rinnalla. Muoto Elis on ollut almanakassa ensimmäisen kerran jo 1700-luvulla, ja nykyisin se on ruotsinkielisten nimien joukossa
Eelis on maassamme varsin yleinen miehennimi, ja 2000-luvun alussa se näyttäisi olevan suositumpi kuin koskaan aikaisemmin. Uuden vuosituhannen ensimmäisen kuuden vuoden aikana nimi annettiin lähes tuhat kertaa, mutta aivan suosituimpien etunimien joukkoon se ei silti ainakaan toistaiseksi kuulu" Anne Saarikalle, Johanna Suomalainen, Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön, Gummerus 2007, s. 488-489).  

Eeli-nimestä: "Nimi on tuttu Raamatusta, jossa Eeli on nuoren samuelin kasvattaja. Eeli pohjautuu hebrean nimeen Eli, jonka merkitys on "korkeus". Toisaalta venäläinen Eli (Jeli) on johdettu hebrean sanasta helios, "aurinko".
Eeli on tunnettu maassamme etunimenä jo 1800-luvulla, muttaalmanakkaan se pääsi vasta vuonna 2005. Se on saanut runsaasti kannattajia 2000-luvun alkuvuosina vanhojen nimien suosion kasvun myötä. Vuosina 2000-05 Eeliksi nimettiin lähes 700 poikaa, mikä on enemmän kuin kuuden edeltävän vuosikymmenen aikana yhteensä. Varsinkin 1900-luvun alkuvuosikymmeniin saakka nimeä annettiin jonkin verran myös tytöille. Onpa Eeliksi nimetty yksi tyttö vielä vuonna 2003" (Anne Saarikalle, Johanna Suomalainen, Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön, Gummerus 2007, s. 488).

Huomenna on esikoisemme Teron nimipäivä - samalla myös kuopuksemme, Timon vaimon, Pian, veljen, Haapalan Teron, nimipäivä. Sydämelliset onnittelumme molemmille hienoille miehille!

Tero-nimestä: "Suomalainen Tero on lyhentynyt ostodoksikirkon marttyyrin Terentoksen nimestä. Kantamuodon merkitys on epäselvä, mutta erään tulkinnan mukaan  lähtökohtana on latinan verbi terere, joka tarkoittaa "hangata, kuluttaa". Nimen englantilainen vastine on Terence. Teroa voidaan pitää myös Anteron lyhentymänä. Tero on ollut Suomen almanakassa vuodesta 1929 lähtien, ja nykyisellä päivämäärällään 10.4. se on ollut vuodesta 1950.
Tero otettiin almanakkaan todella harvinaisena nimenä, sillä vuoteen 1929 mennessä sen oli saanut vain parikymmentä poikaa. Yleistyä nimi alkoi 1940-luvulla, ja 1970-luvulla se ylsi jo 15 suosituimman ensimmäisen etunimen joukkoon. Tämän jälkeen nimen kannatus on ollut laskussa, ja 2000-luvun alussa Tero ei tunnu enää liiemmin kiinnostavan nimenantajia. Esimerkiksi vuonna 2005 Teroon päätyivät vain 17 pojan vanhemmat" (Anne Saarikalle, Johanna Suomalainen, Suomalaiset etunimet Aadasta Yrjöön, Gummerus 2007, s. 752).

Eiliten viettivät poikamme, Tero, ja hänen vaimonsa, Mari, 20-vuotishääpäiväänsä. Täskii viel hirveesti onnitteluja ja siunausta tuleviin yhteisiin vuosiin! Kyllä se tuo aika on mennyt!

"Meidän pitäisi varoa mieltymästä liikaa voiteluun, siunauksiin ja lahjoihin, jos ne astuneet elämässämme Jumalan paikalle. Herra haluaa olla lähellämme ja etsii ihmisiä, jotka pysyvät hänelle uskollisina; hän haluaa kihlata meidät itselleen ikiajoiksi. Todellinen yhteys Jumalaan edellyttää kuitenkin meiltä sitoutumista ja puhtautta. Ne saattavat tuntua pelottavilta asioilta. On aika voittaa pelot ja mennä rohkeasti lähemmäksi Herraa. Herätyksen lapsi syntyy morsiamen läheisestä yhteydestä ylkään.
Olemme usein valjastaneet vaunut hevosen eteen. Sanomme haluavamme herätystä, mutta emme edes mainitse läheistä suhdetta Jumalaan. Etsimme herätystä etsimättä Häntä. Tilannetta voisi verrata siihen, että joku täysin tuntematon vastakkaisen sukupuolen edustaja tulisi luoksesi ja sanoisi: "Minä haluan lapsia. Mitä sanot? En tunne sinua sen paremmin, enkä ole edes varma, pidänkö sinusta. En tietenkään halua sitoutua avioliittoon, mutta lapsia minä todella haluan. Miten olisi?" (Tommy Tenney)

Siunausta!

Ps. "Herra, kuule minun rukoukseni, ja minun huutoni tulkoon sinun eteesi" (Ps. 102:2).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti