20210212

12.2.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 9.

 Pidämme edelleen 2. Tim. 3:1-5:ttä avoimena. Eilen puhuimme itserakkaudesta (j. 2), joka on luettelossa ensimmäisenä. Se on lihamme tuottama asia, ei uuden luomuksemme. Itserakkauden "tärkeä sana" on: Minä. Itserakkaus saa aikaan itseihailua ja odottaa ihailua toisilta. Itserakkaus haluaa "esiintyä." Itserakkauteen liittyy itsepäisyys ja pöyhkeys. Itserakkaus käyttää toisia ihmisiä "astinlautanaan", saadakseen tavoittelemiaan asioita. Itserakkautta esiintyy seurakunnissa ja kristillisissä yhteisöissä, koska sielläkin ollaan vain ihmisiä. Toisissä ihmisissä tämä piirre, heikkous, näkyy selvemmin. Toiset osaavat sen kätkeä fiksusti. Kaikissa tapauksissa siitä on aina haittaa yhteisön elämään, niinkuin itserakkaan omaankin elämään.

Täytyy tässä vaiheessa sanoa, että on itsestään selvää, että näiden rivien kirjoittaja on ihan "samassa venessä" kaikkien muiden kanssa, tätä asiaa koskien - niinkuin muidenkin asioiden kanssa, joita tässä kirjoitussarjassa tulee esille. Eli: näitä ei kirjoitella jostakin "norsunluutornista" heiteltäväksi ihmisille, että he näkisivät huonoutensa. Kirjoittaja on mukana toisten ihmisten joukossa. Hän, niinkuin me kaikki, tarvitsee paljon Jumalan armoa itserakkauksineen, muineen. Hyvä uutinen meille on se, että armo, jota saamme kokea Jumalalta, Jeesuksen kautta, riittää, käyttäessämme Raamatussa meille neuvottua tietä. Jumala kyllä tietää, millaista tekoa me olemme. Hän tekee työtä meissä; kasvattaen, vapauttaen ja eheyttäen. Tarvitsemme Jumalan armoa, voidaksemme olla armahtavaisia myös toisillemme - sillä kaikki me olemme keskeneräisiä. On hyvä opetella tuntemaan toinen toisiaan Jeesuksen kautta, ei lihan mukaan.

Haluan kuitenkin sanoa, että itserakkaus, joka on lihallinen asia, voi aiheuttaa  elämässämme sen, että emme voi olla Hänen käytettävissään Hänen tahtonsa mukaan. Jumala jää silloin "sivurooliin" kohdallamme. Tästä asiasta voi tulla myös jarru seurakuntien elämään, varsinkin, jos itserakkaus on vaikuttamassa seurakuntien johtajien ja vastuunkantajien elämässä.

Toinen asia luettelossa, joka on edessämme, on seuraavanlainen:

"...ihmiset ovat silloin ... rahanahneita"

(2. Tim. 3:2).

Rahanahneus on synti - aivan niinkuin itserakkauskin. Voimme hyvin "kuvitella" sen olevan kytköksissä itserakkauteen:

"...Hänen ahneutensa synnin tähden minä vihastuin..."

(Jes. 57:17).

Emme aina tule ajatelleeksi miten vakava asia ahneus on:

"Sillä sen te tiedätte ja tunnette, ettei yhdelläkään ... ahneella - sillä hän on epäjumalanpalvelija - ole perintöosaa Kristuksen ja Jumalan valtakunnassa"

(Ef. 5:5).

On muistettava, että Paavali kirjoittaa Jeesukseen uskoville ihmisille Efesossa. Hän haluaa aivankuin vahvistaa tätä asiaa heille, jotka jo tiesivät ja tunsivat sen. Kuitenkin on niin, että ihmisinä olemme sellaisia, että me tarvitsemme muistutusta ja kehoitusta asioista, joihin niin helposti mukaudumme. 

Ahneus - tässä puhumme rahanahneudesta - on Jumalan Sanan mukaan epäjumalanpalvelusta. Luimme, että ahne ihminen on epäjumalanpalvelija. Raamattu puhuu siitä lisää:

"Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät ... epäjumalanpalvelijat, ... ei ahneet ... saa periä Jumalan valtakuntaa"

(1. Kor. 6:9, 10).

Rahanahneus on himoa saada yhä enemmä lisää. Sellainen ihminen palvoo rahaa ja siitä on tullut hänelle jumala - epäjumala. Tällä tavalla ahneen ihmisen sydän on kiinni mammonassa; Ihminen luottaa ja turvaa mammonaan; hänen sydämensä on siinä kiinni. Jeesus sanoi:

"Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa"

(Matt. 6:24).

Rakkaudesta rahaan - rahanahneudesta - voi tulla ihmiselle voima, joka orjuuttaa häntä. Orjuuttava henki on demoninen. Jeesus kehottaa meitä kokoamaan aarteita taivaaseen, ei maan päälle:

"Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta. Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi"

(Matt. 6:19).

Meidän ei tule myydä sydäntämme mammonan palvelukseen, vaan palvella kaikella sillä, mitä Hän on meille uskonut, Jumalaa.

Lopetan tällä kertaa hyvään - ja vakavaan - tekstiin, jonka Paavali kirjoitti Timoteukselle, mutta se on Jumalan Sanassa myös meille tarkoitettu:

"Ja suuri voitto onkin jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa. Sillä me emme ole maailmaan mitään tuoneet, emme myös voi täältä mitään viedä; mutta kun meillä on elatus ja vaatteet, niin tyytykäämme niihin. Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset turmioon ja kadotukseen. Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla"

(1. Tim. 6:6-10).

Rahanahneus voi viedä Jeesukseen uskovan ihmisen olotilaan, jossa Jumala on "sivuraiteella."

Rahanahneus on vakava asia, koska se on kadottava synti, josta on tehtävä parannus ja sitä kautta päästävä siitä irti. Jeesuksen veri pudistaa ja katkoo synnin orjuuttavat kahleet ja Pyhä Henki antaa meille voiman pysyä vapaana.

Jatkan tästä seuraavalla kerralla . jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Perjantai. Pakkasta 12.9 astetta klo 7 maissa. Aamupalaa ja kahvia.

Kävin viemässä Danielin kouluun ja Emilian fysikaaliseen 8:ksi. Samalla vein kortteja postiin - kahdelle vanhalle veljelle 95 v onnittelut. On käynyt niin mukavasti, että he täyttävät samana päivänä molemmat tuon korkean iän. On ilo olla tullut tuntemaan heidät!

Kahvia. Luin Kolossalaiskirjettä. Rukousta.

Kahvia.

Kävin 1 h 50 min. hiihto/rukouslenkillä Tarvaalan suunnassa. 12 astetta pakkasta lähtiessäni autolta hiihtelemään. 9 palatessani. Mukava sää ja keli. Hieno helmikuun puolenvälin talvinen sää. Selkeä, mutta taivas harmaa. Metsä oli kaunis lumisine puineen.

Ruokaa ja kahvia..

Seurasin SM-hiihtoja netin kautta.

Kirjoitin yllä olevan kirjoituksen.

Olin puhelinyhteydessä veljeni, Heimon, kanssa.

Laitoin takkaan tulen.

Katsoimme tallenteen Kangasniemen seurakunnan Majataloillasta, joka oli pidetty 27.1. Oli hyvä tilaisuus.

Seurasimme uutisia.

Iltapalaa ja teetä.

Siunausta!

Ps. "Jos te siis olette herätetyt Kristuksen kanssa, niin etsikää sitä, mikä on ylhäällä, jossa Kristus on, istuen Jumalan oikealla puolella. Olkoon mielenne siihen, mikä ylhäällä on, älköön siihen, mikä on maan päällä" (Kol. 3:1-2).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti