20210227

27.2.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 23.

Jatkamme siitä, mihin edellisinä päivinä olemme jääneet. Luemme vielä tekstijatson, joka on ollut edessämme, nyt uusimman kirkkoraamatun mukaan:

"Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaisia Herraa totellen, sillä se on oikein. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi" on ensimmäinen käsky, johon liittyy lupaus: "jotta menestyisit ja eläisit kauan maan päällä". Ja te isät, älkää herättäkö lapsissanne vihaa, vaan kasvattakaa heitä Herran tahdon mukaan"

(Ef. 6:1-4 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen vuonna 1992 käyttöön ottama suomennos).

 Aikaisempi, v 1938 käytäntöön otettu suomennos, kääntää saman kohdan loppuosan:

"...vaan kasvattakaa heitä Herran kurissa ja nuhteessa"

(Ef. 6:4b).

Kumpikin käännös tarkoittaa - niinkuin pitääkin - samaa, mutta ilmaisee sen eri tavalla. 

Vanhemmilla on vastuu lapsistaan - myös kasvatusvastuu. On puhuttu ns. vapaasta kasvatuksesta, jolla ilmeisesti tarkoitetaan kasvatusta, jossa lapset saavat kasvaa miltei - tai kokonaan - ilman rajoja ja sääntöjä. Ilman kuria. Se ei ole Raamatun mukainen ajatus lasten suhteen. Ennen kuin jatkamme, haluan ottaa tähän tärkeän raamatunjakeen, joka ilmaisee tärkeän kasvatusperiaatteen:

"Ohjaa lapsi heti oikealle tielle, niin hän vanhanakaan ei siltä poikkea"

(Snl. 22:6).

Näin vanhempien tulee tehdä - ja tehdä se Herran tahdon mukaan. Vanhemmat eivät voi ajatella, että antaa lapsen kasvaa vapaasti ja valitkoon hän sitten tiensä, kun on kasvanut,  niinkuin haluaa. Vanhempien on opetettava ja ohjattava lapsiaan sanoillaan ja esimerkillään kulkemaan sitä tietä, mikä on Jumalan Sanan mukainen. Jos eivät vanhemmat hoida kasvatusvastuutaan, tekevät sen jotkut muut: kaverit, koulu, media, jne. Se "kylvö" ei välttämättä ole Herran tahdon mukaista kasvatusta, vaan jopa vie häntä poispäin siitä. Lapsuus on nopeasti ohimenevä aika. Kuinka suuri etuoikeus onkaan se, että vanhemmatr voivat ihan pienestä pitäen kasvattaa lapsiaan Jumalan Sanan pohjalta.

Pyytäisin vieläkin lukemaan ajatuksella seuraavat tärkeät jakeet:

"Pidä sinä kiinni siitä, minkä olet oppinut. Sinähän olet siitä varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut. Olet myös jo lapsesta asti tuntenut pyhät kirjoitukset, jotka voivat antaa sinulle viisautta, niin että pelastut uskomalla Kristukseen Jeesukseen. Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Näin Jumalan ihmisestä tulee täydellinen ja kaikkeen hyvään kykenevä"

(2. Tim. 3:14-17).

Jos Jumalan Sana unohdetaan, ei lapsia voida kasvattaa Herran tahdon mukaan. Vanhempi käännös puhuu kasvattamisesta Herran kurissa ja nuhteessa.

Haluan tässä vaiheessa tehdä yhden lainauksen:

"Texasissa Houstonin kaupungin poliisilaitos laati "Kaksitoista sääntöä nuorisorikollisten kasvattamiseksi". Vanhempien esimerkin merkitys korostuu näissä ironisissa "säännöissä":

1. Rupea antamaan lapselle jo vauvana kaikki mitä hän haluaa. Tällä tavalla hän oppii kasvaessaan luulemaan, että maailman pitää elättää häntä.

2. Naura hänelle, kun hän oppii rumia sanoja. Tämä saa hänet luulemaan olevansa nokkela. Se rohkaisee häntä samalla ottamaan käyttöön vielä "näppärämpiä" sanankäänteitä, jotka myöhemmin saavat vanhemmat täysin menettämään malttinsa.

3. Älkää milloinkaan opettako hänelle mitään hengellisiä asioita. Odottakaa kunnes hän tulee täysi-ikäiseksi ja antakaa hänen sitten "päättää itse omasta puolestaan".

4. Välttäkää sanan "väärin" käyttämistä. Siitähän saattaa olla seurauksena syyllisyyskompleksi. Kun hänet myöhemmin pidätetään autovarkaudesta, tämä aiheuttaa sen, että hän uskoo yhteiskunnan olevan häntä vastaan ja että häntä vainotaan.

5. Korjatkaa aina hänen jälkensä - kirjat, kengät ja vaatteet. Tehkää kaikki hänen puolestaan, niin että hän tottuu panemaan vastuun toisten harteille.

6. Antakaa hänen lukea kaikkea mitä hän saa käsiinsä. Huolehtikaa tarkoin pöytähopeiden ja juomalasien puhtaudesta, mutta antakaa hänen mielensä herkutella roskakirjallisuudella.

7. Riidelkää usein lastenne läsnäollessa. Tämä varjelee heitä ylenmääräiseltä järkytykseltä kodin myöhemmin hajotessa.

(Kuuliaisuuden Jumalalle on ohjattava vanhempien käyttäytymistä toisiaan kohtaan. Kuka voi toivoa lastensa onnistuvan, kun avioliitto, josta he ovat lähtöisin, on epäonnistunut? Lasten kehitys ei ole kaikesta muusta erillään oleva asia, joka voi onnistua, vaikka ei oteta huomioon ihmissuhteita, jotka liittyvät siihen. He ovat moraalisen organismin jäseniä.)

8. Antakaa lapselle niin paljon käyttörahaa kuin hän haluaa. älkää koskaan antako hänen ansaita omaa rahaa. Miksi hänellä pitäisi olla yhtä vaikeata kuin teillä oli aikanaan?

9. Tyydyttäkää hänen kaikki halunsa ruoan, juoman ja mukavuuden suhteen. - Pitäkää huolta siitä, että kaikki halut tulevat tyydytetyiksi. Kieltäminen saattaa johtaa haitallisiin turhautumiin.

10. Pitäkää hänen puoltaan naapureita, opettajia ja poliisia vastaan. He ovat kaikki lastanne vastaan.

11. Kun hän joutuu todellisiin vaikeuksiin, puolustautukaa sanomalla "En koskaan voinut hänelle mitään."

12. Valmistautukaa surun täyttämään elämään. Se on odotettavissa"

(Larry Christenson, s. 121 - 123, Ristin Voitto 1973).

Jatkan seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset nimipäiväonnittelut Eriksonin Torstille täältä "meidän horisontista!"

Lauantai. 0.2 astetta plussalla. Aurinkoista. Sininen taivas.

Aamupalaa ja kahvia. Luin 1. Timoteuskirjettä. Rukousta,

Seurasin tänään MM-hiihtoja ja vähän MM-rallia Rovaniemeltä.

M-L valmisteli aamusta tarjoiluja - mm. pizzoja.

Tero, Mari, Eelis ja Nooa tulivat puoliltapäivin - ja aurinko paisteli siniseltä taivaalta ja hanget hohtivat. Söimme hyviä pizzoja, ym. Joimme kahvia, ym.  Sen jälkeen "Terot" lähtivät jatkamaan matkaansa kohti Ylläksen maisemia - hiihtoma kun on. Matkalla yöpyvät Hailuodossa. Aaro liittyy heidän seuraansa Oulusta, jonne tulee junalla jalkapallo-ottelun jälkeen. Maalivahti. Terhi-marja, Emilia ja Daniel olivat meillä myös.

Meillä piipahti pariskunta, joka tuli katsomaan asuntovaunua ostaakseen. Niin siinä taitaa käydä, että hakevat huomenna "lentävä leppäkerttu"-vaunun itselleen. Sain antaa pariskunnalle kirjoittamani vihkosen: Jumalalla on sinulle asiaa.

Hiihtojen seurailun jälkeen menin Kusiaismäen ladulle hiihtelemään 1 h 30 min. Keli ja sää olivat hyviä. 18 maissa tulin pois.

Denis oli hakenut yhteisen asuntovaunumme heidän pihaansa - huomenna kun se vaihtaa omistajaa.

Kahvia.

Poljin kuntopyörää vajaat 40 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Kävin saunassa.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasin uutisia.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Siujausta!

Ps. "Poikani, älä pidä Herran kuritusta halpana äläkä kyllästy hänen rangaistukseensa; sillä jota herra rakastaa, sitä hän rankaisee, niinkuin isä poikaa, joka hänelle rakas on" (Snl. 3:11, 12).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti