20210216

16.2.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 13.

Seuraava ominaisuus, jonka kohtaamme 2 Tim. 3:1-5 jakson 2. jakeessa, on ylpeys:

"Sillä ihmiset ovat silloin ... ylpeitä"

(2. Tim. 3:2).

Alkukielen pohjalta - jota en osaa - ylpeys-sanalla on useampia vaihtoehtoja. Raamatunkäännös, jota itse käytän on aikaisempi - eli v. 1938 ns. kirkkoraamattu. Siinä on käytetty ylpeys-sanaa. Uudempi raamatunkäännös - 1992 käyttöönotettu kirkkoraamattu käyttää sanaa: pöyhkeitä. Raamattu Kansalle - joka on otettu käyttöön 1999 - käyttää tässä kohdassa sanaa: ylimielisiä. Novum, jossa on kreikankielisen - alkukieli - tekstin alla suomeksi käännetty teksti, käyttää sanaa: ylimielisiä (Novum 4, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983, s. 370) Novumin Sanakirja-osassa (Novum 5, Raamatun Tietokirja, Vantaa, 1984, s. 745) on sanalle laitettu kaksi vaihtoehtoa: ylimielinen ylpeä. 

Ylpeys oli alkulankeemuksen syy. Kyseessä oli enkeliolennon lankeemus; joutui lankeemukseen ylpeydestään. Hän halusi tulla Jumalan vertaiseksi. Hänestä tuli saatana. Tämä Jumalan hyväksi luoma, taivaallinen persoona, joutui lankeemuksensa tähden (hänen kanssaan lankesi runsaasti enkeleitä) taivaasta ulosheitetyksi. Raamatun sanan pohjalta tiedämme tämän alkulankeemuksesta. Siihen emme puutu tässä sen enempää. Sielunvihollinen, saatana, on persoonallinen täydellinen pahuus. Hänen kauttaan synti tuli maailmaan. Raamatun alkulehdiltä (1. Moos. 3) voimme lukea kuinka sielunvihollinen petti ensimmäisen ihmisparin, Adamin ja Eevan. He lankesivat syntiin. Tämän seurauksena me, kaikki ihmiset, olemme myydyt synnin alaisuuteen (Room. 7:14). Raamattu on sulkenut kaikki meidät synnin alle (Gal. 3:22). Meille on kuitenkin luvattu pelastus, joka annetaan jokaiselle, joka uskoo Jeesukseen Kristukseen (Gal. 3:22).

Syntiinlankeemuksen jälkeen kaikissa ihmisissä - myös Jeesukseen uskovissa - on turmeltunut osa, jota Raamattu nimittää lihaksi (sillä on myös muita nimiä Raamatussa). Tämän vuoksi ylpeys on ollut lihassamme oleva ominaisuus sieltä asti. 

Aapeli Saarisalon Uuden testamentin käännös, 3. painos (Vapaa Evankeliumisäätiö, Helsinki  1978, s. 456) sanoo alussa mainitun tekstijaksomme 1. jakeen selityksessä: "Viimeiset ajat ovat vaikeita, koska silloin on oleva vaikea elää Jumalan tahdon mukaan." Vaikeat ajat viimeisinä päivinä johtuvat siitä, että ihmiset ovat silloin suuremmassa määrin sellaisia kuin Paavali 2. Tim. 3 luvun alussa luettelee. Tämä on totta myös ylpeyden suhteen. Koska uskomme - Jeesukseen uskovina - ei ole vaihtunut vielä näkemiseen, olemme kilvoittelun alaisia myös suhteessa ylpeyteen. Ei edes tarvitsisi mainita, mutta tuon sen esiin kuitenkin: Kaikki 2. Tim. 3 luvun alussa mainitut ominaisuudet ovat syntiä Jumalan edessä. Niin myös ylpeys. Synnistä on aina tehtävä parannus. Se merkitsee synnin tunnustamista Jumalle ja sen hylkäämistä. Se kuuluu kilvoitteluumme. Näin Jeesuksen veri puhdistaa sydämemme lumivalkeaksi

Koska uskovillakin on turmeltuneessa luonnossaan mahdollisuus/taipunus langeta ylpeyden syntiin, varoittaa Raamattu meitä usein siitä:

"Kehoita siis niitä, jotka nykyisessä maailmassa ovat rikkaita, etteivät ylpeilisi eivätkä panisi toivoansa epävarmaan rikkauteen, vaan Jumalaan, joka runsaasti antaa meille kaikkea nautittavaksemme, kehoita heitä, että tekevät hyvää, hyvissä töissä rikastuvat, ovat anteliaita ja omastansa jakelevat"

(1. Tim. 6:17-18).

Ei tule ylpeillä rikkaudellaan ja omaisuudellaan - edes hiljaa sydämessään. Kehotetaan hyvän tekemiseen ja anteliaisuuteen. Lihamme puolesta olemme niin turmeltuneita, että jos ei Pyhä Henki saa hallita elämäämme, niin me ylpeilemme antamisestammekin.

Kun Paavali Jumalan Sanassa antaa ohjeita siitä millainen seurakunnan kaitsijan (vanhimman) tulee olla, mainitsee hän mm. näin:

"Älköön hän olko äskenkääntynyt, ettei hän paisuisi ja joutuisi perkeleen tuomion alaiseksi"

(1. Tim. 3:6).

Paisuisi (olla paisunut, ylpeä, pöyhkeä, Novum 5, sanakirja, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984, s. 737). Tällä ohjeella halutaan varjella ylpeydeltä.

Ylpeys on sellainen asia, johon helposti sekaantuu ulkokultaisuutta ja teeskentelyä. jopa näennäistä nöyryyttä. Siihen kuuluu kunnianhimoa, asemien tavoittelua, ja itsetehostuksen halua. Jotkut meistä osaavat peittää turhamaisuutensa esim. puhetapansa taakse. Ylpeys aiheuttaa meissä itseriittävyyttä. Jos em. asiat ovat vallitsevana ihmisen sydämessä ja elämässä, on hänen mahdotonta päästä eteenpäin uskonelämässään. Jumala on hänen elämässään "sivuroolissa." Tuollainen olotila voi huomaamatta johtaa ihmisen hengelliseen kuolemaan.

"Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon"

(1. Piet. 5:5).

Jatkamme tästä seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Lähetämpä täältä meiltäpäin sydämelliset nimipäiväonnittelut Partin Kaille ja Rantatalon Kaille!

Tiistaissa tätä viikkoa elellään. 8.0 astetta pakkasta 7 aikoihin. Aamupalaa ja kahvia.

Kävin viemässä kouluun 8:ksi Emilian.

Kahvia. Luin 1. Tessalonikalaiskirjettä. Rukousta. Torkkumista.

Ruokaa ja kahvia

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Kävin pienellä "raittiin ilman reissulla" - sauvoin Tarvaalan ladulla 1 h 40 min. hiihto/rukouslenkin. M-L tuli kyydissäni hiihtelyn lähtöpaikalla ja käveli siitä kotiin muutaman kilometrin lenkin. 9 astetta lähtiessäni hiihtämään. Aurinko paisteli siniseltä taivaalta ja laittoi hankea kimaltelemaan. 10.2 astetta pakkasta hiihdon jälkeen. Aurinko paistoi lopussa jo melkein metsänreunan tasolta.

Tultuani kotiin joimme kahvia. M-L teki laskiaispullat - pullat olivat jo muuten valmiina, täytteet vaan lisättiin.

Laitoin tulen takkaan. Kuun sirppi selkeällä taivaalla. Taivas violetin pastelli-sävyinen.

Poljeskelin kuntopyörää 35 min. Samalla luin kirjaa.

Surusanoma seurakunnasta.

Iltapalaa ja kahvia. yli 12 astetta pakkasella.

Illan mittaan seurailin uutisia ja lueskelin vielä kirjaa vähän.

Siunausta!

Ps. "Herra on kuningas. Hän on pukenut itsensä korkeudella. herra on pukeutunut, vyöttäytynyt voimaan. Niin pysyy maanpiiri lujana, se ei horju. Sinun valtaistuimesi on vahva aikojen alusta, hamasta iankaikkisuudesta olet sinä" (Ps. 93:1-2).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti