20210222

22.2.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA ELÄMÄSSÄNI? 19.

"Sillä ihmiset ovat silloin... vanhemmilleen tottelemattomia"

(2. Tim. 3:2).

 Luettelossa, millaisia ihmiset ovat viimeisinä päivinä, on seuraavaksi tällainen ominaisuus. Tämänkin "lajin" olemassaolo ihmisten keskuudessa alkoi syntiinlankeemuksesta, mutta saa suuremmat mittasuhteet "viimeisinä päivinä", ollen omalta osaltaan lisäämässä ja vaikuttamassa vaikeutta ihmisten keskuuteen niinä aikoina, joita silloin eletään. Turmeltunut lihamme tuottaa monenlaisia Jumalan tahdon vastaisia asioita. Sielujemme vihollinen, saatana, "lietsoo" kaikella voimallaan - yhä lisääntyvästi - kapinahenkeä Jumalan Sanan ilmoittamia arvoja vastaan. Lihamme, sielujemme vihollinen ja tämän maailman henki eivät halua alistua siihen, mikä on Jumalasta lähtöisin. Vihollinen haluaa saada perheet sekasortoon - ja on siinä hyvin onnistunutkin.

Sana sanoo, että "ihmiset ovat silloin" sellaisia. Se koskettaa kaikkia ihmisiä - mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikki toimisivat juuri noin: olisivat vanhemmilleen tottelemattomia. Tämä asia koskettaa myös meitä Jeesukseen uskovia, perheitämme ja seurakuntiamme. On hyvä tiedostaa,että sielunvihollinen haluaa tuhota perheet ja niiden rakenteen. Tehtävänämme on pitää kiinni Jumalan Sanan opetuksista koskien kotejamme ja perhekuntiamme - ja opettaa niistä asioista Jumalan tahtomalla tavalla. Luemme aluksi:

"Lapset, olkaa vanhemmillenne kuuliaiset Herrassa, sillä se on oikein. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi" - tämä on ensimmäinen käsky, jota seuraa lupaus - "että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä." Ja te isät, älkää kiihoittako lapsianne vihaan, vaan kasvattakaa heitä Herran kurissa ja nuhteessa"

(Ef. 6:1-4).

"Lapset, olkaa vanhemmillrenne kuuliaiset kaikessa, sillä se on otollista Herrassa. Isät, älkää kiihoittako lapsianne, etteivät he kävisi aroiksi"

(Kol. 3:20-21).

Jumala on asettanut perheen yhteiskunnan perussoluksi, joka rakentuu avioliiton ympärille. Aviopuolisoille syntyy lapsia. Näin he tulevat vanhemmiksi - isäksi ja äidiksi - kullekin perheelle. Jumala on antanut ja tarkoittanut vanhemmille auktoriteettiaseman perheessä. Vanhemmat johtavat perhettään.

Heti tässä vaiheessa haluan sanoa, että on normaalia, että vanhemmat kokevat alamittaisuutta tehtävässään vanhempina hyvinkin monella tavalla. Siihen vaikuttavat niin monet asiat. On hyvä, jos olemme saaneet syntymäkotiperheestämme hyviä eväitä omaan tulevaan perheeseemme, mutta aina se ei ole niin. Meissä voi olla paljon rikkinäisyyttä ja kasvumme on vielä kesken perustaessamme perheen - ja jatkossakin. Koemme eri tahoilta tulevia haasteita vanhemmuuttamme ajatellen.

Raamatullisia periaatteita voidaan soveltaa - jos on kunnioitusta Jumalan Sanaa kohtaan - myös perheissä, joissa ei olla uskonsuhteessa Jeesukseen, eikä siksi Jumalan lapsia. Parhaiten Raamatun opettama perhemalli toimii perheissä, joissa ollaan uskovia ja sillä tavalla tultu alamaisiksi Herralle. Aikaisemmin on yhteiskunnassamme varmasti ollut - yleisesti ottaen - enemmän lasten taholta kunnioitusta vanhempiaan kohtaan kuin nykyään. Se on johtunut varmaan kasvatuksestakin, siinä mielessä, että kuritus on ollut toisenlaista.- vitsaakaan ei ole säästetty. En kuitenkaan tarkoita, että ihannoisin kovaa "keppikurituslinjaa", sillä pahoinpitely ei kuulu Raamatun opettamiin kuritusmenetelmiin. Lukiessamme Raamattua, löydämme sieltä kyllä vitsan:

"Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan; mutta joka häntä rakastaa, se häntä ajoissa kurittaa"

(Snl. 13:24).

Ennen käytettiin vitsaa - jos sitä tarvittiin. Vitsa ei ole hakkaamisväline - mutta tarvittaessa sitä käytettiin kuritukseen. Olemme "aralla alueella", sillä tiedän kyllä, mitä siitä voi seurata, jos nykyään käyttää vitsaa - vanhemmat voivat joutua edesvastuuseen, jos lapset tekevät kantelun, tai tulee muuten tietoon, että on käytetty ruumiillista kuritusta. Vitsaa ei ole voinut käyttää - silloin kun sitä on käytetty oikein - muuta kuin rakkaudessa lastaan kohtaan - ei vihassa. Ja kuitenkin - lihallisina ihmisinä - me "vanhempiparat" voimme käytellä vitsaakin kiivastuksessa, suuttumuksessa ja vihassa. Tukasta nostelu, retuuttaminen, nyrkillä, tai kämmenellä lyöminen eivät kuulu kurin ylläpitämiseen.

Luimme aiemmin ohjeen: "Ja te isät, älkää kiihoittako lapsianne vihaan, vaan kasvattakaa heitä Herran kurissa ja nuhteessa" (Ef. 6:4), sekä: "Isät. älkää kiihoittako lapsianne, etteivät he kävisi aroiksi" (Kol. 3:21).

Se, että lapset ovat alamaisia vanhemmilleen, on Jumalan Sanan mukainen asia, mutta se ei vielä ole "asian ydin." Kuuliaisuus, jota Raamattu opettaa lukemissamme raamatunpaikoissa, on paljon enemmän, kuin vain alamaisuutta. Lasten kuuliaisuus, Sanan mukaan, vanhempiaan kohtaan, pohjautuu sydämestä nousevaan kunnioitukseen. Kun Jumala antoi Moosekselle kymmenen käskyn lain, oli yksi käskyistä se, jota Paavali siteeraa kirjeessään efesolaisaille - sen luimme äsken: "Kunnioita isääsi ja äitiäsi" (Ef. 6:2).  Raamattu jatkaa: "tämä on ensimmäinen käsky, jota seuraa lupaus - "että menestyisit ja kauan eläisit maan päällä" (Ef. 6:3). Novumissa kreikankielisen - alkuteksti - tekstin alla juokseva suomennosrivi sanoo tämän asian näin: "jotta hyvin sinun kävisi ja tulisit pitkäikäiseksi päällä maan" (Novum 4, s. 126, Raamatun Tietokirja, Vantaa 1983).

Näemme, että vanhempien kunnioittamisella ja sitä ilmentävällä kuuliaisuudella on todella suuri merkitys lasten elämään. Kenelle kuuluu vastuu siitä, että se voi tulla lapsille sydämen asiaksi? Siitä jatkamme seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

Sydämelliset nimipäiväonnittelut täältä meiltä Pietilän Tuulikille!

Maanantai. 12.0 astetta pakkasta 7 maissa. Aamupalaa ja kahvia.

Kävin viemässä Danielin kouluun 8:ksi. Jäin pihatiensuussa penkkaan kiinni, niin että piti kävellä lapio hakemassa - 150 m. Oli isomman tien auraaja vetänyt siihen ison vallin.

Kahvia. Luin 2. Tessalonikalaiskirjettä.

Rukousta. Torkkumista.

M-L kävi viemässä Emilian 10:ksi kouluun ja kävi samalla reissulla kaupassa.

Ruokaa ja kahvia.

Tein puolisentoistatuntia lumitöitä. Mukavahan se, raittiissa ilmassa.

Kävin suksineni Tarvaalan latua katsomassa. Ei ollut ajettu viimeisten  päivien lumisateiden jälkeen. palasin kotiin.

Laitoin takkaan tulen.

Kirjoitin alussa olevan kirjoituksen.

Poljeskelin kuntopyörää 30 min. Samalla lueskelin kirjaa.

Seurasin Ylen arkistosta Patrick Tiaisen elämästä kertovan dokumentin.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasimme uutisia ja sen jälkeen Maalaislääkäri Kiminkistä Alfatv:stä - netin kautta. Sitten Israel-ohjelmaa.

Siunausta!

Ps. "Olkoon sinun isälläsi ja äidilläsi ilo, sinun synnyttäjäsi riemuitkoon" (Snl. 23:25).


Kahvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti