20210219

19.2.2021.

ONKO JUMALA "SIVUROOLISSA" ELÄMÄSSÄNI? 16.

2. Tim. 3:1-5 on edelleen avoimena edessämme. Etenemme siinä esiintyvään uuteen syntiin, jonka Paavali Pyhän Hengen johdatuksessa on kirjoittanut kirjeeseen Timoteukselle - koska on kysymys Jumalan Sanasta, on se kirjoitettu myös meille:

"Sillä ihmiset ovat silloin ... herjaajia"

(2. Tim. 3:2).

Kuten olemme jo aikaisemmin useampaankin kertaan todenneet, syynä siihen, "että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja", on se, että ihmiset ovat silloin sellaisia, kuin jakeesta 2 eteenpäin luetellaan. Viimeisten päivien vaikeina aikoina ihmiset ovat suuremmassa määrin sellaisia, vaikka ne samat asiat ovat olleet vaikuttamassa ihmisen lihassa syntiinlankeemuksen jälkeen aikaisemminkin.

Ihmiset viimeisinä päivinä ovat yhä enenevässä määrin luopuneet Jumalan Sanasta ja hyljänneet Jumalan pelon, joka on Hänen kunnioittamistaan. Ihmiset ovat käyneet yhä julkeammiksi. Tämä pätee niihin ihmisiin, jotka eivät halua pitää Jumalaa Jumalana, eivätkä uskoa Hänen Poikaansa, Jeesukseen. Se on laajeneva ilmiö ja saa yhä julkeampia muotoja. Haluan kuitenkin sanoa sen, että eivät kuitenkaan kaikki ihmiset, jotka eivät ole Jeesukseen uskovia, ole sellaisia. On ihmisiä, jotka eivät usko Jeesukseen Herranaan, mutta heillä on kuitenkin kunnioitusta Jumalaa ja Hänen Sanaansa kohtaan.

Näissä kirjoituksissa olemme kuitenkin keskittyneet siihen, että Paavalin luettelemat asiat koskettavat myös meitä, jotka uskomme Jeesukseen. Ne koskettavat seurakuntia ja hengellisiä yhteisöjä.

Katsomme aluksi mitä ilmaisuja raamatunkäännöksistä löytyy sanalle: "herjaajia." Kirkkoraamattu v. 1938, jota itse käytän (tämä käännös on tullut minulle tutuksi, koska olen sitä aina käyttänyt - niinkuin muutkin suomalaiset, ennen uutta käännöstä. Käytän kuitenkin myös muita käännöksiä, tutkiessäni Raamattua) käyttää juuri tuota lainaamaamme sanaa: "herjaajia." Uudempi Kirkkoramattu (v. 1992) käyttää ilmaisua: "he herjaavat.". Aapeli Saarisalon Uuden testamentin käännöksessä (3. painos v.1978), käytetään ko. kohdassa sanaa: "rienaajia." Raamattu Kansalle (v. 1999), käyttää sanaa: "pilkkaajia." Elävä uutinen, Uusi testamentti vapaasti kerrottuna (Karas-Sana Oy v. 1977), käyttää ilmaisua: "pilkkaavat Jumalaa." Suomen vapaan evankelisluterilaisen seurakuntaliiton, v 1935 käyttöön ottama kielellisesti v. 1983 tarkistettu painos, käyttää sanaa: "pilkkaajia."

Novum 4 (Raamatun tietokirja Vantaa 1983), jossa kreikankielisen (alkukieli) tekstin alla kulkee suomennosrivi, käyttää sanaa: "pilkkaajia.". Kun katsoo kyseisen alkukielen sanaa Novum 5:stä (Raamatun Tietokirja, Vantaa 1984), niin sille annetaan merkityksiä: "pilkkaava, herjaava, rienaava." Huomaamme, että näitä vaihtoehtoja eri suomenkieliset raamatunkäännökset ovat käyttäneet.

Ihmisen herjatessa, hän puhuu sillä tavalla vahingoittamistarkoituksessa.

Pyrimme tässä katsomaan sitä, mitä Jumalan Sana sanoo herjaamisesta, ajatellen meitä Jumalan lapsia, Jeesuksen omia:

"Mikään rietas puhe älköön suustanne lähtekö, vaan ainoastaan sellainen, mikä on rakentavaista ja tarpeellista ja on mieluista niille, jotka kuulevat. Älkääkä saattako murheelliseksi  Jumalan Pyhää Henkeä, joka on teille annettu sinetiksi lunastuksen päivään saakka. Kaikki katkeruus ja kiivastus ja viha ja huuto ja herjaus (herjaamishalu; herjaus, pilkkaaminen) olkoon kaukana teistä"

(Ef. 4:29-31).

"Mutta nyt pankaa tekin pois ne kaikki: viha, kiivastus, pahuus, herjaus ja häpeällinen puhe suustanne. ... te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisen (liha) tekoinensa ja pukeutuneet uuteen, joka uudistuu tietoon, Luojansa kuvan mukaan"

(Kol. 3:8, 9, 10).

Herjatessamme lankeamme syntiin, josta on tehtävä parannus. Herjaus ei kuulu uuteen luomukseemme, vaan on lähtöisin turmeltuneesta lihastamme. Herjaaja puhuu aina vahingoittamistarkoituksessa. Jummala kehottaa meitä Sanassaan panemaan pois herjaamisen suustamme; herjaus olkoon kaukana teistä. Se on voimakas ilmaus. Emme saa herjata ketään selän takana, emmekä kasvotusten.

Parhain esikuva meille tässäkin asiassa on Vapahtajamme ja Herramme, Jeesus:

"...joka häntä herjattaessa ei herjannut takaisin, joka kärsiessään ei uhannut, vaan jätti asiansa sen haltuun, joka oikein tuomitsee, joka itse kantoi meidän syntimme ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle..."

(1. Piet. 2:23, 24).

Seuraavassa luvussa Jumala puhuu jokaiselle meille henkilökohtaisesti Pietarin kautta:

"Ja lopuksi: olkaa kaikki yksimielisiä, helläsydämisiä, veljiä kohtaan rakkaita, armahtavaisia, nöyriä. Älkää kostako pahaa pahalla, älkää herjausta herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa; sillä siihen te olette kutsututkin, että siunauksen perisitte. Sillä, joka tahtoo rakastaa elämää ja nähdä hyviä päiviä, varjelkoon kielensä pahasta ja huulensa vilppiä puhumasta, kääntyköön pois pahasta ja tehköön hyvää, etsiköön rauhaa ja pyrkiköön siihen"

(1.Piet. 3:8-11).

Syyllistyessämme - niin syyllistyessämme - herjaamiseen, teemme syntiä. Näin tehdessämme murehdutamme Pyhää Henkeä. Hän näyttää sydämessämme synnin. Meille parhain ratkaisu silloin on kääntyä Jumalan puoleen ja tehdä parannus synnistä - kääntyä myös sen puoleen, jota olemme herjanneet ja pyytää anteeksi.

Kaikki paha - herjauskin - lähtee aina sydämestä. Jumala - rakastava taivaallinen Isämme - kyllä tietää, että meille käy niin, että lankeamme tekemään sitä, mikä on Hänen tahtonsa vastaista. Hän ei hylkää meitä, mutta kutsuu meitä syntiemme tunnustamiseren ja hylkäämiseen. Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä. Jumala kuitenkin haluaa, että  haluamme noudattaa Hänen Sanaansa. Siksi Hän on antanut meille Sanansa. Omassa voimassamme emme siinä onnistu, mutta ei Jumala ole niin tarkoittanutkaan. Meille on varattu Jumalan Pyhän Hengen voima avuksemme. Antakaamme itsemme kokonaan Jumalalle ja hoitakaamme suhdettamme Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.

Jatkamme tästä seuraavalla kerralla - jHs.

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi

Rajalantie 12. B.

43100 SAARIJÄRVI

jouko.kuusjarvi@gmail.com

Puh. 040-0206858

______________________

17.2. täytti Lapissa kaksi Jumalan miestä korkeita ikävuosia: Ilmari Kurki, Muonion Kihlangissa 95 v ja Sulo Vaarala, Pelkosennniemen Saunavaarassa 95 v. Muistamiset molemmille ovat menneet, mutta sydämelliset onnittelumme arvostamillemme veljille vielä tässäkin!

Sydämelliset onnittelut täältä meiltä Eija Mannille, nimipäivän johdosta! Samoin Aholan Soilelle, syntymäpäivän johdosta!

Perjantaissa eletään. Klo 7 maissa oli pakkasta 8.7 astetta. Aamupalaa ja kahvia.

Kävin viemässä Danielin ja Emilian 8:ksi kouluun. Satoi jäätävää tihkua, joka tarttui tuulilasiin kuin liima.

Kahvia.

Luin 2. Tessalonikalaiskirjettä. Rukousta.

Kahvia. M-L paistoi sämpylöitä.

Kävin sivakoimassa n. 2 h hiihto>/rukouslenkin Tarvaalan ladulla. Satoi lunta koko ajan. Oli oikein mukava hiihdellä, kun taivaalta rauhalliseen tahtiin sateli lunta melko lailla. 7 astetta pakkasta.

Kävin hakemassa Emilian ja Danielin koulusta 14 maissa.

Laitoin takkaan tulen.

Kohtapa syötiin - ja jälkiruuaksi kotitekoista jätskiä.

Kirjoittelin alussa olevan kirjoituksen.

Poljin kuntopyörää yli 30 min. Lueskelin samalla kirjaa.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasimme TV7:sta Isännän pöydässä-ohjelmaa.

Uutisetkin seurailtiin.

Siunausta!

Ps. "Älä sano: "Minä kostan pahan", odota Herraa, hän auttaa sinua" (Snl. 20:22).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti