20230414

14.4.2023.

Viides ja viimeinen, selkeä, lähetyskäskyksi kutsuttavissa oleva, Jeesuksen puhuma teksti, löytyy Apostolien teoista:

"...vaan kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka" (Apt. 1:8). 

Luukas jatkaa Apostolien teoissa siitä, mihin jäi nimeään kantavassa evankeliumissa (Apt 1: alusta eteenpäin).

Apostolien teoissa kerrotaan erityisesti siitä, kuinka evankeliumi alkoi levitä eri puolille; sen käskyn mukaan, jonka Jeesus omilleen antoi. Lukemamme, Jeesuksen antama, "lähetystyön sisällysluettelon otsikointi" kattaa koko maailman; kaikki sen kansat. Sama asia tulee esille myös kaikissa evankeliumeissa.

Erityisesti haluan nyt kiinnittää huomiotamme siihen, mitä Jeesus kehottaa opetuslapsiaan tekemään, ennen kuin he lähtevät saarnaamaan evankeliumia. Tämä tulee esille jo Luukkaan evankeliumissakin:

"Ja katso, minä lähetän teille sen, jonka minun Isäni on luvannut; mutta te pysykää tässä kaupungissa, kunnes teidän päällenne puetaan voima korkeudesta" (Luuk. 24:49).

Apostolien teoissa tämä puhe toistuu:

"Ja kun hän oli yhdessä heidän kanssaan, käski hän heitä ja sanoi: Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet. Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen" (Apt. 1:4-5).

Johannes kastaja puhui myöskin samasta asiasta:

"Minä kastan teidät vedellä, mutta hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä" (Mark. 1:8).

Kun Pietari selittää Jerusalemissa vierailuaan Korneliuksen (pakanan) kodissa, jossa kuulijat tulivat hänen puheensa aikana uskoon ja täyttyivät Pyhällä Hengellä, sanoo hän:

"Ja kun minä rupesin puhumaan, tuli Pyhä Henki heidän päällensä, niin kuin alussa meidänkin päällemme, Silloin minä muistin Herran sanan, jonka hän sanoi: Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä" (Apt. 11:15-16).

Jeesus antoi opetuslapsilleen kaksi käskyä: 1. Menkää! 2. Älkää lähtekö!  Näiden käskyjen välinen järjestys on selvä: 1. Älkää lähtekö! Menkää!

Ensin piti saada voima korkeudesta; Pyhän hengen kaste, täyttyminen Pyhällä hengellä ja sen jälkeen tuli mennä kaikkeen maailmaan saarnaamaan evankeliumia. Tämä tulee esille alussa lukemassammekin:

"vaan kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani..." (Apt. 1:8).

He, joita jeesus kehotti odottamaan Jerusalemissa tämän lupauksen toetutumista, tottelivat:

"Silloin he palasivat Jerusalemiin vuorelta, jota kutsutaan Öljymäeksi  ... Ja kun he olivat tulleet kaupunkiin, menivät he siihen yläsaliin, jossa he tavallisesti oleskelivat: Pietari ja Johannes ja Jaakob ja Andreas, Filippus ja Tuomas, Bartolomeus ja Matteus. Jaakob Alfeuksen poika ja Simon, kiivailija, ja Juudas Jaakobin poika. Nämä kaikki pysyivät yksimielisesti rukouksessa vaimojen kanssa ja Marian, Jeesuksen äidin, kanssa ja Jeesuksen veljien kanssa" (Apt. 1:12-14).

Jeesus oli noussut taivaaseen Öljymäeltä, mutta rukoilijat odottivat sern lupauksen toteutumista, josta Jeesus oli heille puhunut.

Jatkan - jHs.

_________________________

Perjantai. 14.0 astetta ylösnousussa, auringon puolella. Muuten kyllä aika viileä sää koko päivän - vaikka aurinko paisteli siniseltä taivaalta. 

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. luin Miikan kirjaa.

Kävimme M-L:n kanssa jakamassa loput - 220 kpl - TV7:. lehtiä, Sara-ahon, Kukonhiekan ja Linnan kylän alueelle.

Ruokaa ja kahvia.

Luin kirjaa.

Laitoin takkaan tulen.

Kirjan parissa.

iltapalaa, kahvia, teetä.

Seurasin uutisia - myös Israelista.

Vähän kirjoitinkin.

Siunausta!

Ps. "Ei ihminen voi ottaa mitään, ellei hänelle anneta taivaasta" (Joh. 3:27).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti