20230409

9.4.2023.

Voi olla, että tämä on viimeinen kirjoitus, koskien lähetyskäskyä Markuksen mukaan. Luemme:

"...Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: minun nimessäni he ajavat ulos riivaajia, puhuvat uusilla kielillä, nostavat käsin käärmeitä, ja jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita; he panevat kätensä sairasten päälle, ja ne tulevat terveiksi. Kun nyt Herra Jeesus oli puhunut heille, otettiin hänet ylös taivaaseen, ja hän istui Jumalan oikealle puolelle. Mutta he lähtivät ja saarnasivat kaikkialla, ja Herra vaikutti heidän kanssansa ja vahvisti sanan sitä seuraavien merkkien kautta" (Mark. 16:17-20).

Jeesus puhuu merkeistä - tunnusteoista - jotka seuraavat niitä, jotka uskovat (j.17). Jakson lopussa (j.20) kerrotaan, että kun lähetyskäskyn saaneet lähtivät saarnaamaan, niin Herra vaikutti heidän kanssaan ja vahvisti sanan sitä seuraavien merkkien kautta. Tapahtui, niin kuin Jeesus oli luvannut. Sana, jota julistettiin, vahvistettiin merkkien kautta.

Tunnusteot - merkit - tapahtuivat Jeesuksen nimessä (j.17).

Lyhyesti käymme läpi luetussa mainittuja merkkejä:

"...ajavat ulos riivaajia..." (j.17).

Kyseessä olivat erilaiset pahat henget, demonit. Ihminen, jossa oli tällainen paha henki, oli riivattu. Jeesuksen nimessä ne, jotka uskovat, voivat vapauttaa tällaisia ihmisiä, ajamalla riivaajan/riivaajat ulos. Tästä on paljon esimerkkejä Uudessa testamentissa ja seurakunnan historiassa. Opetuslapsilla oli siitä kokemusta jo ennen lähetyskäskyn antamista.

"...puhuvat uusilla kielillä..." (j.17).

Tämä lahja tuli uskovien ulottuville Pyhän Hengen vuodatuksen jälkeen, helluntaina. Sen seurauksena, että heidät täytettiin Pyhällä Hengellä, he alkoivat puhumaan uusin kielin; sellaista kieltä, jota he inhimillisesti eivät osanneet. Lukiessamme Uutta testamenttia, löydämme opetusta kielillä puhumisen lahjasta. Se on tärkeä lahja, jonka avulla/kautta uskova rakentaa itseään; ymmärrys on hedelmätön, mutta henki rukoilee. Toinen käyttötapa kielillä puhumiselle on se, että siihen sisältyy seurakuntaa rakentava ulottuvuus. Silloin kielillä puhumiseen tulee selitys sillä kielellä, jota paikalla olijat ymmärtävät; joko kielillä puhujan itsensä kautta, tai toisen henkilön kautta, jolla on kielten selittämisen lahja, joka on yksi armolahjoista. Tämä lahja on lähellä profetian lahjaa. On myös esimerkkejä, että Pyhä Henki on joissakin tilanteissa antanut uskovan puhua kielellä, jota ymmärtävät ne, joille se on tarkoitettu.

"...nostavat käsin käärmeitä..." (j.18).

Kyseessä ei ole asia, jonka avulla voitaisiin järjestää näytöksiä. Uudesta testamentista löytyy käsittääkseni vain yksi kohta, jossa tämä lupaus toimii. Meliten saarella, Paavalin laittaessa risuja nuotioon, haaksirikon jälkeen, tarttuu kyykäärme kuumuuden tähden hänen käteensä. Ihmiset oikein näkevät käärmeen riippuvan hänen kädessään. Paavali pudistaa käärmeen nuotioon. Ihmiset luulevat hänen kohta kaatuvan kuolleena maahan, mutta niin ei tapahtunut (Apt. 28:1-6). Tällaisia asioita on uskoville historian kuluessa tapahtunut enemmänkin. Ajattele tähän yhteyteen esim. Danielia jalopeurain luolassa, tai Hananjaa, Miisaelia ja Asarjaa tulisessa pätsissä. Jumala on ylivertainen varjelija.

"...jos he juovat jotakin kuolettavaa, ei se heitä vahingoita..." (j.18).

Tätäkään ei ole tarkoitettu näyttelytarkoitukseen, vaan jos sellainen tilanne tulee eteen, Jumala voi varjella, olkoon "myrkky" mitä tahansa.

"...he panevat kätensä sairastenpäälle ja ne tulevat terveiksi..." (j.18).

Tämän ovat isot määrät ihmisiä kokeneet. Uudessa testamentissa puhutaan terveeksitekemisen lahjoista. Ne ovat yliluonnollisia Pyhän Hengen jakamia lahjoja uskoville niin kuin kaikki armolahjat. Uudessa testamentissa tuodaan esille muitakin "kanavia", sairaiden paranemiseksi. Jokainen uskova voi Jeesuksen nimessä panna kätensä sairasten päälle ja rukoilla. Varmasti enemmän saisimme kuulla sairauksista paranemisista, jos enemmän rukoiltaisiin sairaitten puolesta. Tarvitaan uskoa Sanan lupauksiin.

Tässä vain lyhyesti näistä Markuksen evankeliumin lähetyskäskyssä mainituista merkeistäm jotka seuraavat/seurasivat julistettua sanaa. 

Tämän jälkeen mainitaan vain lyhyesti, että Herra Jeesus otettiin ylös taivaaseen (j.20). Olisiko kuitenkin siihen tuon lähetyskäskyn antamisen jälkeen ollut vielä jonkun aikaa?

"...Mutta he lähtivät ja saarnasivat kaikkialla, ja Herra vaikutti heidän kanssansa ja vahvisti sanan sitä seuraavien merkkien kautta" (Mark. 16:20).

Tässäkin, ennen kuin he lähtivät, on ollut lyhyt ajanjakso, jolloin he eivät vielä olleet lähteneet, niin kuin Luukkaan evankeliumista taidamme tulla näkemään. 

Kiinnitän vain lopuksi huomiota siihen, että Herra vaikutti heidän kanssansa. Matteuksen evankeliumissa kerrotusta lähetyskäskystä jo luimmekin lupauksen, että Jeesus lupasi olla heidän kanssaan joka päivä, aina aikakauden loppuun asti. Hän on meidänkin kanssamme.

Jatkan - jHs.

_________________________

"...Siitä lähtien, kun Jeesuksen pelastusteko ristillä tapahtui ja ovi armonvaltakuntaan avattiin, on pelastuminen aina tapahtunut armosta, uskon kautta. ..." (Erkki Leminen, Armo kuuluu sulle juuri, s. 52, Karas-Sana 1984).

_________________________

Sunnuntai, 2. Pääsiäispäivä. Mikael Agricolan päivä. Suomen kielen päivä, mutta myös lapsenlapsemme Eeliksen, ja toisen lapsenlapsemme Miro Eelin nimipäivä. Sydämelliset onnittelut tässäkin, vaarilta ja mummilta! Mukava, että olette olemassa!

10.5 astetta lämmintä ylösnousussa, auringon puolella. Sininen taivas.

Aamupalaa ja kahvia.

Luin Joonan kirjaa.

11:ksi ajelimme M-L:n kanssa helluntairukoushuoneelle Pääsiäiskokoukseen.

Tultuamme kotiin, lähdin 8.3 km kävely/rukouslenkille Tarvaalan suuntaan. Kylläpä aurinko paistoi.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin.

M-L meni kirkkoon Lavrenchukin musiikkiperheen konserttiin.

Laitoin tulen takkaan.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasimme uutisia.

Kirjoitin.

Siunausta!

Ps. "Tulkaa, käykäämme oikeutta keskenämme, sanoo Herra. Vaikka teidän syntinne ovat veriruskeat, tulevat ne lumivalkeiksi" (Jes. 1:18).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti