20230430

29.4.2023.

SEURAKUNNAN VANHINTEN OMINAISUUKSIA 5.

"Niin tulee siis seurakunnan kaitsijan olla..." (1. Tim. 3:2):

"Älköön hän olko äskenkääntynyt, ettei hän paisuisi ja joutuisi perkeleen" (1. Tim. 3:6):

Alkukielen ilmaisu: "vastakääntynyt", kuvaa asiaa vielä paremmin, kuin äskenkääntynyt (no, makuasia), vaikka niillä samaa tarkoitetaankin. Novumissa 5, Sanakirja, s. 532, käytetään sanoja: äsken istutettu, äsken kääntynyt, uusi, tuore, nuori", jotka hyvin puhuvat siitä, mistä on kyse. Viitataan myös sanaan: "orastaa" (s. 763).

On esimerkkejä olemassa siitä, että on valittu vanhimmaksi liian vähän aikaa uskossa ollut henkilö, joka ei ole voinut kunnolla sisäistää uskonelämän alkeitakaan. Tällöin on voitu katsoa hänen intoonsa, koulutukseensa, tai muuten "fiksuuteensa"; mitä muita vaikuttimia onkaan ollut. Vaikka jokainen seurakunnan vanhin kasvaa - jos on kasvaakseen - tehtävänsä mukana, on kuitenkin ensin kasvettava uskossa, että voi alkaa kasvamaan vanhimman tehtävässä. Seurakunta tekee itselleen, mutta myös liian uutena uskovaisena vanhimmaksi valitulle, "karhunpalveluksen." 

Vanhimmaksi valitseminen ei kuitenkaan ole ikäkysymys. Esim. lapsesta saakka uskossa ollut voi olla kasvanut hengellisesti - ja muutenkin - nuoresta iästään huolimatta. Tehtävän vaatimaa kypsyyttä kuitenkin tarvitaan.

Tärkeä asia lukemamme raamatunkohdan perusteella on äskenkääntynyttä ajatellen: "...ettei hän joutuisi perkeleen tuomion alaiseksi" (1. Tim. 3:6). Ajattelen tässä tarkoitettavan ylpistymistä. Tämä on niin lähellä ihmistä. Meidän lihamme on sellainen. Kun puhutaan perkeleestä, niin sen lankeemuksen syy oli ylpistyminen. Jumala tuomitsi - ja tulee vielä tuomitsemaan - sen. Äskenkääntyneen kohdalla on ylpistymiseen suuri vaara siksi, että hän on äskenkääntynyt ja on päässyt tiettyyn asemaan seurakunnan keskellä. Tämä voi koitua hänelle lankeemukseksi, ja hän joutuu tuomionalaiseksi, niin kuin perkelekin joutui. Aina on parannuksenteon mahdollisuus, mutta toisinkin voi käydä. Ylpistyneen vanhimman tie tuo vaikeutta seurakunnan keskelle - ja hänen vanhimmuutensa voi loppua siihen.

Alkukielisen tekstin alla Novumissa 4, s. 320, "juoksee" suomenkielinen teksti: "Älköön äskenkääntynyt, jotta ei paisuneena tuomioon lankeaisi perkeleen." Kun Novum 5, Sanakirja, s. 737, selvittää "paisuneena"-sanaa, niin siellä sanotaan: "olla paisunut (l. ylpeä), pöyhkeä." Seurakunnan taholta tarvitaan vastuuntuntoa siihen, ettei uskossaan liian nuorta valita vanhimmaksi.

"Ja hänellä tulee myös olla hyvä todistus ulkopuolella olevilta, ettei hän joutuisi häväistyksen alaiseksi eikä perkeleen paulaan" (1. Tim. 3:7a):

Ihmiset, jotka ovat seurakunnan ulkopuolella; eivät kuulu seurakuntaan, voivat puhua pahaa uskovista ja asettaa heitä/heidät epäedulliseen valoon, silloinkin, kun siihen ei ole aihetta. Nyt ei puhuta tästä, vaan siitä, että ns. ulkopuolella olevat ihan oikeasti antavat hyvän todistuksen henkilöstä, joka valitaan vanhimmaksi. He voivat tietää henkilön elämän ennen hänen uskoontuloaan, mutta näkevät myös muutoksen, jonka usko Jeesukseen on tuonut hänen elämäänsä. Elämä on kunnossa: Hän hoitaa asiansa hyvin, olipa kyse mistä tahansa. Lupaukset pidetään. Velat maksetaan. Lähimmäisiä kohdellaan oikein. Jne.

Sellaista henkilöä, jolla ei ole hyvä todistus ulkopuolisilta, edellä sanottuun viitaten, ei tule valita vanhimmaksi. Syyksi lukemassamme sanottiin: "...ettei hän joutuisi häväistyksen alaiseksi eikä perkeleen paulaan" (1. Tim. 3:7b).

Jos ihmisen elämä on vääränlaista ja sen näkevät/tietävät ulkopuolisetkin, hän väistämättä joutuu häväistyksen alaiseksi ihmisten silmissä; myös seurakunta, jolla on sellainen vanhin, joutuu häväistyksenalaiseksi. Se haittaa seurakunnan työtä - mutta myös Jumalan valtakunnan työtä laajemminkin ajateltuna. Häväistyksenalaiseksi joutuminen johtaa ihmisen putoamaan perkeleen paulaan - pyydykseen.

Kun vanhimmaksi valitaan ihmisiä seurakunnassa, on otettava huomioon myös nämä asiat.

Jatkan - jHs.

_____________________________

Lauantai. Harmaa taivas ylösnousun aikaan. 

M-L oli jo aamusta leipomassa tarjottavaa kahvin kanssa rukoushuoneelle täksi päiväksi.

Aamupalaa ja kahvia.

10:ksi ajelin helluntairukoushuoneelle "kohtaamisen viikonlopun" tilaisuuteen. Jussi Korvajärvi johti ylistystä vaimonsa ja poikansa kanssa. Opetuksen piti Lukas Abildsten . Hyvä tilaisuus. Ajelin tilaisuuden jälkeen kotiin. Kahvia. Rukoushuoneellakin olisi ollut lounas kokousten väliajalla. Ainakin Terhi-Marja siellä oli keittiöllä jo aamusta "varahin."

Klo 13:ksi ajelin taas rukoushuoneelle tilaisuuteen. Ylistyksessä Korvajärvet. Opetuksen piti ja esirukouspalveluun johdatti Jussi Korvajärvi. Erinomainen tilaisuus.

Tarjoiluun en jäänyt rukoushuoneelle, vaan ajelin kotiin. Timo, Pia, Milena ja Minja olivat meillä. Otettiin tarjoiluja. Menivät "Timot" Pian äidille käymään.

Kirjoitin.

19:ksi ajelimme M-L:n kanssa rukoushuoneelle klo 19 Parantumisen iltaan. Korvajärvet johtivat ylistystä. Jussi Korvajärvi puhui. Samoin vähän myös Lukas Abildsten, joka johti esirukouspalveluun. Hyvä oli tilaisuus. Timo ja Pia tulivat myös sinne. Emilia kaverinsa kanssa oli jokaisessa kokouksessa.

Kotona iltapalaa.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Kirjoitin.

Siunausta!

Ps. "Autuaita ovat puhdassydämiset, sillä he saavat nähdä Jumalan" (Matt. 5:8).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti