20230424

24.4.2023.

SEURAKUNNAN VANHINTEN OMINAISUUKSISTA 1.

Vanhimmat - sellaista nimeä Raamattu käyttää seurakuntien johtajista - ovat tärkeässä "roolissa" seurakunnan elämässä. Raamattu opettaa siksi myös sitä, millaisia ominaisuuksia heillä tulee olla. En ollenkaan epäile, etteikö näihin Raamatun ohjeisiin kiinnitettäisi huomiota, kun seurakuntiin valitaan vanhimpia. Siitä huolimatta on olemassa mahdollisuus tehdä vääriä valintoja; saatetaan katsoa enemmän joihinkin muihin ominaisuuksiin ja asioihin, kuten: koulutukseen, yhteiskunnalliseen asemaan, suulliseen ilmaisuus, hyvään kokoustenjohtamiskykyyn, varallisuuteen, jne. Vaikka esimerkit tuntuvatkin kaukaa haetuilta, voi niinkin käydä, että asioita katsellaan vääränlaisten "näkimien" läpi.

Näissä "kirjoitelmissa" on tarkoituksenani katsella niitä ominaisuuksia, joista Sana puhuu, kun vanhimpia valitaan. Vaikka ihmisinä emme ole täydellisiä - eivätkä vanhimmistoon valittavatkaan ole - niin en usko, että Raamattuun kirjoitettu näitä ohjeita turhaan. Ajattelen myös niin, että nämä asiat ovat hyvänä ohjenuorana kaikille meille, jotka olemme Jeesukseen uskovia. Ennenkuin luemme Raamattua puheena olevasta asiasta, haluan sanoa, että meidän tehtävämme on rukoilla vanhimmistoveljien puolesta - ja tähän seurakunnan johtoelimeen ehdolla olevien puolesta.

Aloitetaan:

"Varma on tämä sana: jos joku pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan, niin hän haluaa jaloon toimeen" (1. Tim. 3:1).

Kaitsijha, kreikankielessä (alkukieli) episkopos, valvoja, silmälläpitäjä. Tämän tulee toteutua hengellisellä tavalla. Heti tästä jo ymmärrämme, että kyseessä on "jalo toimi." Sekin on hyvä sanoa heti alkuun, että Raamatussa käytetään eri nimityksiä, jotka tarkoittavat yhtä ja samaa kaitsijan tehtävää; kuten esim. presbyteros (kreik.), vanhin. Huomionarvoista on myös se, että Jumalan Sanassa vanhimmat, kaitsijat, mainitaan monikkomuodossa. Se tarkoittaa, että seurakunnan johdossa on useita kaitsijoita, vanhimpia; ei vain yksi.

Mitä sitten sanomme siihen, kun luimme, että "jos joku pyrkii seurakunnan kaitsijan virkaan?" Vastaus  se, että tähän virkasan ei pyritä. Uskon ilmaisun, jonka luimme, tarkoittavan: jos joku pyrkii niin tietäköön, että kyseessä on tällainen virka. Sitten jo seuraavassa jakeessa aletaan kertoa, millainen henkilön tulee olla, joka valitaan kaitsijaksi, vanhimmaksi. Kaikkiin Jumalan valtakunnan tehtäviin - joita seurakunnalliset tehtävätkin ovat - suosittelee Jumalan Henki, ja se tulee tavalla, taikka toisella, ilmi seurakunnan keskellä. Mutta varma on se sana, että vanhimman, kaitsijan, kohdalla, aivan erityisesti, on kyseessä jalo toimi.

Jatkan, jHs.

___________________________

Maanantai. 2.2 astetta plussalla klo 5.40. Harmaa taivas. satoi vettä.

Aamupalaa ja kahvia.

6.15:ksi ajelin helluntairukoushuoneelle Aamurukoukseen. 3 henkeä.

Samalla reissulla kävin hakemassa Danielin 8:ksi kouluun.

Kahvia.

10:ksi menin Majakalle puhumaan.

Kahvia.

Rukousta.

Tänään olin tuossa pihalla rantteella; sirkkelöin rankoja.

M-L kävi hakemassa Danielin koulusta 14.

Ruokaa ja kahvia.

Lueskelin kirjaa.

Iltapalaa.

Seurasin uutisia - myös Israelista.

Kirjoitin.

Siunausta!

Ps. "Mutta te, rakkaani, rakentakaa itseänne pyhimmän uskonne perustalle, rukoilkaa Pyhässä Hengessä ja pysyttäkää niin itsenne Jumalan rakkaudessa..." (Juuda 20-21).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti