20230426

26.4.2023.

SEURAKUNNAN VANHINTEN OMINAISUUKSIA 3.

Jatkamme suoraan eilisestä. En kertaa jo puhuttuja asioita, ellei siihen ole tarvetta:

"Niin tulee siis seurakunnan kaitsijan olla..."  (1. Tim. 3:2):

"...ei juomari, ei tappelija, vaan lempeä, ei riitaisa, ei rahanahne..." (1. Tim. 3:3):

"ei juomari":

Tämäkin mainitaan, ettei kukaan valitsisi juomaria seurakunnan vanhimmaksi. Tästä ei sen enempää.

"ei tappelija":

"lyöjä", "tappelija" (Novum 5, Sanakirja, s. 622, Raamatun tietokirja, 1984, Vantaa). "ei raju" (1913 käännös), "ei väkivaltainen" (VES). Tämäkään ei tarvitse enempää kommentteja.

"vaan lempeä":

"On vaikeata löytää sanaa, joka kattaisi täysin sanan: epieikes, merkityksen, mutta sana hienovarainen" tI "lempeä", ... ilmaisee joka tapauksessa melko paljon" (Novum 5, Sanakirja, s. 360).. Ihminen, joka on lempeä, ei ole vain hyväntahtoinen toista kohtaan, vaan myös valmis taipumaan ja luopumaan omista oikeuksistaan, kun se on toiselle parhaaksi ja Jumalan tahdon mukaista.

Raamatussa sanotaan lempeydestä, mm: "Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on lähellä" (Fil. 4:4). "Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele" (Jaak. 3:17). "Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; ..." (1. Kor. 13:4).

"ei riitaisa":

Jos seurakunnan vanhin on riitaisa, se haittaa paljon vanhinten työskentelyä, ja johtaa taisteluihin, jotka heijastuvat seurakuntaan. Riitaisuuteen taipuvainen helposti riitelee myös seurakuntalaisten kanssa, sekä seurakunnan ulkopuolisten kanssa. Raamattu puhuu riitaisuudesta mm. näin: "Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus ("itsekkyys", "juonittelu", IRT 2, palsta 4829) sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan, ... Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno" (Jaak. 3:14, 16). "Mutta minä kehoitan teitä, veljet, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimeen, ettette suvaitsisi riitaisuuksia ("repeämä", "halkeama", "erimielisyys", IRT 2, palsta 4829) keskuudessanne, vaan pysyisitte sovinnossa ja teillä olisi sama mieli ja sama ajatus. Sillä Kloen perheväeltä olen saanut kuulla, veljeni, että teillä on riitoja keskuudessanne" (1. Kor. 1:10-11).

"ei rahanahne":

"Rahaa rakastamaton" (Novum 5, Sanakirja, s. 192). Ahneus kaikissa muodoissaan on synti: "...heillä on ahneuteen harjaantunut sydän; he ovat kirouksen lapsia" (2. Piet. 2:14b). "Hänen ahneutensa synnin tähden minä vihastuin..." (Jes. 57:17a). "Kuolettakaa siis maalliset jäsenenne: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta, sillä niiden tähden tulee Jumalan viha" (Kol. 3:5-6). "Sillä sen te tiedätte, ettei yhdelläkään haureellisella eikä saastaisella eikä ahneella - sillä hän on epäjumalanpalvelija - ole perintöosaa Kristuksen ja Jumalan valtakunnassa" (Ef. 5:5). "Ja suuri voitto onkin jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa. Sillä me emme ole maailmaan mitään tuoneet, emme myös voi täältä mitään viedä; mutta kun meillä on elatus ja vaatteet, niin tyytykäämme niihin. Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset turmioon ja kadotukseen. Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla" (1. Tim. 6:6-10).

"ei keinottelija":
Alkukielen (kreik.) tekstissä on vielä edellisten lisäksi erikseen "ei keinottelija", "häpeällisen voiton tavoittelija" (Novum 4, s. 320), jota ei käyttämässäni raamatunkäännöksessä (KR 1938) ole. Ehkä se viittaa edellä käsiteltyyn rahanahneuteen? Keinottelu tarkoittaa kuitenkin sellaista, mikä on sopimatonta, inhottavaa ja halpamaista. Himoitaan voittoa häpeällisin keinoin. Tällainen henkilö ei sovi vanhimmaksi.

Jatkan - jHs.

_____________________________

Keskiviikko. 13.2 astetta plussalla ylösnousussa, auringon puolella. Pilviä, mutta pian taivas sinistyi.

Aamupalaa ja kahvia.

M-L kävi viemässä Danielin kouluun 10:ksi.

Rukousta. Luin Sefanjan kirjaa.

Kahvia.

Haloin, kirveellä, sirkkelöimiäni puita.

Kahvia.

Kirjoitin.

Ruokaa ja kahvia. M-L paisteli munkkeja.

Daniel vaihtoi heillä kesärenkaat autoomme. Kiitos!

Palattuani renkaanvaihdosta, sahailin Denikseltä lainatulla moottorisahalla isommat puut pihassamme; sellaiset, joita ei voinut sahata kevytsirkkelillämme.

Palautin sahan ja samalla toin oman sahani - jonka Denis laittoi kuntoon - kotiin.

Luin hetken kirjaa.

19:ksi ajelin helluntairukoushuoneelle Avoimen taivaan alla-iltaan. 7 henkeä.

Iltapalaa.

Uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Miksi te huudatte: Herra, Herra!, ettekä tee, mitä minä sanon?" (Luuk. 6:46).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti