20230425

25.4.2023.

SEURAKUNNAN VANHINTEN OMINAISUUKSIA 2.

Jatkoa eilen aloitettuun:

"Niin tulee siis seurakunnan kaitsijan olla nuhteeton, yhden vaimon mies, raitis, maltillinen, säädyllinen, vieraanvarainen, taitava opettamaan" (1. Tim. 3:2).

Vielä haluaisin antaa vahvistusta sille, että puhuessaan vanhimmista ja kaitsijoista, Raamattu tarkoittaa samaa virkaa:

"Mutta Miletosta hän (Paavali) lähetti sanan Efesoon ja kutsui tykönsä seurakunnan vanhimmat" (Apt. 20:17).

Paavalin puhuessa näille luokseen kutsumilleen vanhimmille, kutsuu hän heitä kaitsijoiksi:

"Ottakaa siis itsestänne vaari ja kaikesta laumasta, johon Pyhä Henki on teidät pannut kaitsijoiksi, paimentamaan Herran seurakuntaa, jonka hän omalla verellänsä on itselleen ansainnut" (Apt. 20:28).

Nyt näihin alussa lukemiimme seurakunnan vanhinten ominaisuuksiin:

"Niin tulee siis seurakunnan kaitsijan olla:

"nuhteeton":

UTN kääntää sanan sanalla: "moitteeton". Elävä uutinen: "hyvä mies, jonka elämässä ei ole huomauttamista:"

Kehottaessaan Timoteusta tavoittamaan "vanhurskautta, jumalisuutta, uskoa, rakkautta, kärsivällisyyttä, hiljaisuutta" (1. Tim. 6:11), Paavali jatkaa vähän myöhemmin, että "tahrattomasti ja moitteettomasti pidät käskyn meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestymiseen saakka" (1. Tim. 6:14). Paavali käyttää sanaa "moitteettomasti" ("moitteeton", Novum 4, s. 344, Raamatun tietokirja, Vantaa 1983). Sanoissa "nuhteeton" ja "moitteeton", on sama alkukielen (kreik.) sana. Tavoitteena on ettei hän anna elämällään aihetta pahennukseen ja moitteisiin.

"yhden vaimon mies":

Olen pitäytynyt siihen näkemykseen, että hän ei ole eronnut ja uudelleen avioitunut. Hän voi olla kuitenkin sellainen mies, jolta on vaimo kuollut, ja joka on mennyt sen jälkeen uusiin naimisiin. Vanhimman ei kuitenkaan tarvitse olla naimisissa. Selkeästi sanotaan, että hänen tulee olla mies.

"raitis":

Hengellisessä mielessä tarkoitetaan tasapainoisuutta, tervettä maltillisuutta, valppautta, tervettä harkintaa ja itsehillintää. Vapautta intohimosta ja liiallisuuksista. Johtavassa asemassa seurakunnassa olevalta vaaditaan raittiutta elämänvaellukseen ja oppiin nähden; mm. että ei lähde mukaan epäterveisiin hengellisiin virtauksiin ja voi neuvoa myös toisia sellaisissa asioissa (IRT 2, palsta 4726, Raamatun tietokirja 1975, Tikkurila).

"maltillinen":

"järkevä", "maltillinen", "siveä" (sama sana on käännetty näin Tiit. 2:2, Novum 5, Sanakirja, s. 719, Raamatun tietokirja 1984, Vantaa).

"säädyllinen":

"järjestystä rakastava" (IRT 3, palsta 5501). 1. Tess. 4:12 on sama sana tällaisessa yhteydessä: "...että vaelluksessanne olisitte säädylliset "hyvä käytöksinen", IRT 3, palsta 5501)ulkopuolella olevia kohtaan ettekä olisi kenenkään avun tarpeessa" (lue myös edellinen jae).

"vieraanvarainen":

Raamatussa kehotetaan kaikkia uskovia vieraanvaraisuuteen: "Pitäkää pyhien tarpeet ominanne; harrastakaa vieraanvaraisuutta" (Room. 12:13). "Älkää unhottako vieraanvaraisuutta; sillä sitä osoittamalla muutamat ovat tietämättään saaneet pitää enkeleitä vierainaan" (Hebr. 13:2). "Olkaa vieraanvaraisia toinen toistanne kohtaan nurkumatta" (1. Piet. 4:9). Seurakunnan vanhimpien on tässäkin oltava esikuvia laumalleen (1. Piet. 5:3).

"taitava opettamaan":

"opettamaan pystyvä" (Novum 5, Sanakirja, s. 265). Opetus on hyvin monimuotoista. Se voi olla koko seurakunnan opettamista, pienemmän ryhmän opettamista, tai yksilön opettamista, ohjaamista ja neuvomista. Kukin vanhin tekee sitä oman armoituksensa mukaan. Eikä voi unohtaa esimerkin, esikuvana olemisen, kautta tapahtuvaa opetusta.

Jatkan - jHs.

____________________________

Sydämelliset onnittelut isältä ja äidiltä kuopukselle, Timo, Markukselle, vielä tässäkin, nimipäivän johdosta! Samoin M-L:n veljelle, Markulle, Haminan Pyhältöön!

Tiistai. 4.2 astetta plussalla ylösnousussa. Harmaa taivas. Satoi.

M-L vei Danielin kouluun 8:ksi.

Aamupalaa ja kahvia. 

Rukousta. Luin Habakukin kirjaa.

Kahvia.

Rantteella. Sirkkelöin rankoja. Mukavaa hommaa siksikin, että se tekee hyvää "vanhalle rupille"; kun saa kumarrella, taivutella, vetää, nostaa, kantaa. Hyvää venyttelyä. Satoi aikalailla kun menin hommiin mutta sitten loppui.

M-L kävi kaupassa ja toi samalla Danielin koulusta.

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoitin.

Laitoin takkaan tulen.

HIIT-treeni: 10 x 1 min. kuntopyörällä kovalla teholla. Väleissä 1 min hiljaista polkemista palautteluksi. Alussa ja lopussa 3 min. rauhallista polkemista.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasimme uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto" (Ef. 1:7).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti