20151017

17.10.

Lauantai. Mukava sää. Lämpimäköä. Noustuamme söimme aamupalaa ja joimme kahvia. Luin Hoosean kirjaa. Profeetta oli oppinut tottelemaan Jumalaansa - vaikka tehtävään liittyvät asiat eivät olleet aivan tavanomaisia. Marja-Leena luki hartauskirjasta paikan tälle päivälle. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

Tänään on meillä merkkipäivä - menimme 47 v sitten. 17.10.1968., kihloihin. Me - Marra ja Jokke. Vuoden 1967., joulukuussa meidän "yhteiselomme" alkoi. Satuimme silloin istumaan vierekkäin eräässä paikassa. Nyt sitä voi ajatella johdatuksena - ei sattumana. Sattumiahan on vaan siinä eräässä armeijassa tarjottavassa ruuassa. Paljonhan olemme jo tähänkin asti yhteisessä elämässämme kokeneet - monenlaisia ihmiselämää koskettavia asioita. Päällimmäisenä on kuitenkin kiitos - ennen kaikkea Jumalalle. Kiitos - ja onnittelut - myös silloiselle morsiamelleni, Marralle, eli rakkalle vaimolleni M-L:lle! En voisi kuvitella olevani naimisissa jonkun toisen naisen kanssa. Sinä olet hän, jonka Jumala on minulle johdattanut. Olet paras! Kaunein. Ja hymysi - sellainen kaino - on edelleen kaunein. Et koskaan tee itsestäsi numeroa, mutta - minä, ja perhekuntasi, tiedämme - olet Jumalan nainen! Kiitos kun Jumala laittoi minut kohtaamaan sinut!

Koska tänä aamuna - kihlapäivänämme - oli hartauskirjassa niin hyvin "aiheeseen sopiva" kirjoitus, lainaan sen tähänkin:

"Rakkaus ja avioliitto

"Joka rakastaa vaimoansa, se rakastaa itseänsä" (Eh. 5:28).


Onnistuneeseen avioliittoon kuuluu kolme osa-aluetta. Ensimmäinen niistä on rakkaus - ei pelkkä tunneperäinen rakkaus tai fyysinen vetovoima, vaan syvä halu asettaa toinen henkilö etusijalle.
1. Kor. 13:ssa apostoli Paavali määrittelee rakkauden todella kauniisti. Lue, mitä hän sanoo ja tiedät, miten Jumala määrittelee rakkauden. Miehen tulee rakastaa  vaimoaan niin kuin Kristus on rakastanut seurakuntaa. Voisiko yksikään nainen olla reagoimatta tällaiseen epäitsekkääseen rakkauden osoitukseen?
Toinen onnistunee avioliiton ainesosa on kypsyys. Liian moni ottaa avioeron heti, kun ensimmäiset merkit ongelmista ilmaantuvat taivaanrantaan. Kypsyys merkitsee vastuullista käyttäytymistä, ei helpoimman pakotien löytämistä.
Kolmanneksi, jotta avioliitto onnistuisi, uskon tulisi olla yksi sen osa-alueista. Tämän päivän avioliitto kaikkine siihen liittyvine ongelmineen on vielä vaikeampaa ilman avioliiton ja kodin keskipisteenä olevaa Kristusta. Hyvään avioliittoon tarvitaan kolme asiaa: sinä, puolisosi ja Kristus. Olen vain harvoin nähnyt avioliiton epäonnistuvan, kun mies ja vaimo yhdessä rukoilevat ja palvovat Jumalaa" (Billy Graham, Tänään on toivoa. Viisauden ja uskon sanoja, Kuva ja Sana 2009, s. 314).

M-L kävi kylällä kauppa-asioilla. Minä laitoin ns. korjatun - liimaillun - käynnistinnarusysteemin ruohonleikkuriin. Sain sen sillä käyntiin - mutta eipä se kestänyt. Siksipä se, mitä ruohonleikkurilla meinasi ruohoa työnnellä, piti tehdä "yhtä jytyä". Niinpä teinkin - työntelin kaikki mitä oli työnneltävissä ilman koneen pysäyttämistä. Se oli muutenkin viimeinen työntö "näille vihreille". Paljon oli lehtiä seassa - mutta eipä niitä kannata haravoida kun sitten vasta kun ovat kaikki tipahdelleet. 

Söimme.

M-L leipoi - pitäähän sitä kihlapäivän kunniaksi, ja muutenkin.

Olin juuri lähdössä lenkille, kun Terhi-Marja, Emilia ja Daniel tulivat. Laitoin lähtiessäni pienen mopon Danielille käyntiin - se kun on sellainen narulla käyntiin tempaistava. Poika sillä huristeli pitkin pihaa menemään. Kävin 12.3 km "kävelynomaisen lenkin - Leuhunkosken Voimalaitoksen kautta - alle 8 min/km. Lämpöasteita oli runsaasti.

Palattuani lenkiltä olöivat Terhi-Marja, Emilia ja Daniel lähdössä. Laitoin pienen mopon käyntiin. Emilia sillä huristeli pitkin pihapiiriä. Danielin kanssa hetki potkiskeltiin jalkapalloa. Niin taitava on poika pyörittelemään palloa, että en minä kyllä meinaa häneltä pois saada sitä millään. Mitenkähän Nooalla on tänään mennyt tekniikkakisa Tampereella - jalkapallossa. Piirintason kilpailu.

Laitoin takkaan tulen ja saunan lämmite.

Mukava oli saunoskella. Olin lauteilla pitkälläni ja napottelin löylyä. Pieniin/suuriin iloihin kuuluu myöskin se, kun sai istuskella pinta höyryävänä takapihan pimeydessä vilvuuttelemassa.

Söimme iltapalaa ja joimme teetä - myös oli maistelussa tänään leivottuja kihlajaispäivän herkkuja.

Tuli tässä illalla Patmoksen lähetyksessä - koskien Joulun lapsi-keräystä - haastatteluja Saarijärvellä olleesta Joulun lapsi-tilaisuudestra. En siihen päässyt kun oli tuolla Uralin juurilla. Hyvä, te kaikki, jotka olitte tilaisuutta järjestämässä ja siellä ohjelmassa!

Jatkoksi eiliseen lainailuun:

"Jumala rakastaa sinua ja haluaa sinun tuntevan Hänet

Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, ja Hän janoaa olla läheisessä suhteessa meidän jokaisen kanssa. Ystäväni kiinnitti huomioni kahteen raamatunkohtaan: "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä" (Joh. 3:16). "Minä (Jeesus) olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän" (Joh. 10:10).
Kun poikani Matthew oli ensimmäisellä luokalla, hän halusi kiihkeästi voittaa 60 metrin pikajuoksun koulunsa urheilukilpailuissa. Hän ei puhunut kahteen kuukauteen ennen kisaa mistään muusta. Asiassa oli kuitenkin eräs mutta: hänen luokkatoverinsa Bobby Dike oli häntä nopeampi.
Viimein kilpailupäivä koitti. Ensin olui vuorossa 50 metrin pikajuoksu, ja Bobby voitti Matthew`n helposti. En koskaan unohda, kun Matthew tuli kyynelsilmin luokseni ja pyysi: Isä, rukoile puolestani 60 metrin kilpailussa. Minun on pakko voittaa." Nyökkäsin apeana.
Kun lähtömerkki annettiin, Matthew lähti nopeasti matkaan. Puolimatkassa hän kiri muiden luokkatovereidensa edelle ja voitti. Olin revetä riemusta! Hypin ja huusin. En ollut koskaan ennen kokenut sellaista voitonriemua. Silloin ymmärsin, miten paljon rakastin poikaani. Vaikka rakastan muitakin ihmisiä, en rakasta heitä niin paljon, että antaisin poikani kuolla heidän puolestaan. Niin paljon Isä Jumala kuitenkin rakasti sinua. Hän antoi ainoan poikansa Jeesuksen Kristuksen kuolla puolestasi" (Howard Dayton, Rahoillasi on merkitys, Kuva ja Sana 2011, s. 136).

Siunausta!

Ps. "Pyrkikää sen tähden, veljet (ja sisaret)m yhö innokkaammin tekemään kutsumisenne ja valintanne kujaksi. Jos näin teette, ette koskaan lankea, ja näin teille runsaskätisesti tarjotaan pääsy meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen iankaikkiseen valtakuntaan" (2. Piet. 1:10-11).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti