20151028

28.10.

Kuiva ja raikas sää. Noustuamme söimme aamupalaa ja joimme kahvia. Luin Obadjan kirjaa. Marja-Leena luki luvun hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. Lintujen ruokintapaikalla aikamoinen vilinä - 25 kg säkki ostettu auringonkukan siemeniä enshätään.

Valitsin lauluja yhteislauluiksi, sekä ryhmän lauluiksi huomista tilaisuutta ajatellen. 

M-L kävi kylällä kauppa-asioilla ja haki samalla Danielin koulusta meille. Kun tulivat olin laittamassa puita takkaan. Daniel raapaisi niihin tulen - niinkuin eilitenkin (äännetään eilenkin). Kyllä met taas poijjan kanssa rymisteltiin. Kun puut olivat palaneet hiilille, paistoimme makkaraa ja lämmitimme leipää - ts. laitoimme leivänpalojen päälle voita runsaasti ja leivät halstariin ja kuumensimme hiilien lämmössä niin että voi suli leipiin. Söimme makkaran ja maidon kanssa - ja hyviä olivat kuin Snelmannin fosfaatittomat makkarat. 

M-L haki 14 maissa Emilian koulusta. Hän oli jo mummilta varannut - silloin kun Danielia haettiin - mitä haluaa syödä kun tulee koulusta. Ja sitä sai mitä tilasi.

Kävin 12.3 km "kävelynomaisella" lenkillä - Leuhunkosken Voimalaitoksen lenkin - n. 7.30 min/km-vauhdilla. Mukava keli - +2-3 astetta.

19:ksi ajelin helluntairukoushuoneelle Rukousiltaan - 8 henkeä. Lampisen Jaana johteli illan. Sanasta hänellä oli hyvä aihe, jonka käsittelyssä oltiin - mielestäni - ytimessä, sitä asiaa koskien. Tilaisuuden jälkeen kävimme läpi, Rautasen Jussin kanssa, lauluja, joita olin valinnut huomiseen tilaisuuteen, Mahlulle. Tuossa blogijutun oikealla puolella onkin infoa huomisesta kokouksesta. Tervetuloa mukaan!

Aika mielenkiintoinen kuukausi on tulossa Elävät Kivet -seurakuntaan, Hirvaskankaalla. Siellä on nimittäin marraskuussa - 1. - 30.11. joka päivä oikein kunnon tilaisuus, teemalla: Valkeus voittaa. Puhujakaartikin on komea. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen kuukausi siitä muodostuu. Siunausta kuukauteen! Yhdymme - eiköpä - rukoilemaan tilaisuuksien puolesta (www.elavatkivet.fi).

Joskopa sitä lainausta:

"Rahankäytön suunnittelu

Kun lapset alkavat saada omaa rahaa, opeta heitä suunnittelemaan rahankäyttöään. Aloita yksinkertaisesti kolmen laatikon järjestelmästä, jossa nimikyltti kertoo laatikon tarkoituksen: annettavaksi, säästöön, käytettäväksi. Lapsi laittaa kuhunkin laatikkoon osan saamistaan rahoista. Näin hänellä on yksinkertainen budjetti, joka on helppo hahmottaa visuaalisesti. Kun laatikko on tyhjä, rahaa ei ole käytettäväksi. Jopa 6-vuotias ymmärtää tämän menetelmän.
12-vuotiaana lapsi on sen ikäinen, että hänen kanssaan voidaan keskustella perheen budjetista. Hän ymmärtää, ettei häntä enää pidetä pikkulapsena, koska hän saa osallistua perheen rahankäytön suunnitteluun. Hän tiedostaa, että jokaisella perheenjäsenellä on oma vastuunsa viisaasta kuluttamisesta, siitä riippumatta, kuka perheessä ansaitsee elannon. Kun lapsi kasvaa, hänen tulisi osallistua täysivaltaisesti perheen budjetin suunnitteluun. Se auttaa häntä ymmärtämään perheen tulojen määrän ja rajallisuuden sekä sen, miten raha saadaan riittämään perheen tarpeisiin.
Ensin lapsi saattaa kuvitella, että perheellä on niin paljon rahaa, että kaiken kuluttaminen on mahdoltonta. Auttaaksesi häntä hahmottamaan visuaalisesti perheen varat, muuta perheen tulot rahasäkeiksi. Piirrä ne taulukkoon ja jaa tuloja kuvaavat rahasäkit tuloja kuvaaviin ryhmiin, jotka edustavat eri kulutuskohteita. Lapsen on usein vaikea hahmottaa numeroita, koska ne ovat abstrakteja. Piirrokset auttavat lasta konkreettisella tavalla ymmärtämään perheen tuloja ja menoja.
Rahankäytön suunnittelua harjoiteltaessa opeta lasta kuluttamaan viisaasti. Opeta taitoja, joita tarvitaan ostosten teossa, kykyä erottaa tarpeet mieliteoista ja kärsivällisyyttä odottaa Herran huolenpitoa. Varoita lasta mainosten voimakkaasta vaikutuksesta ja heräteostosten vaaroista.
Kun lapsi tulee teini-ikään, keskeytä viikko- tai kuukausirahan maksaminen, ellei hän esitä budjettia, josta selviää, miten hän käytti edellisen viikko- tai kuukausirahansa" (Howard Dayton, Rahoillasi on merkitys, Kuva ja Sana 2011, s.143-144).

Siunausta!

Ps. "Kun Jeesus tuli Pietarin kotiin, näki Hän hänen anoppinsa makaavan sairaana kuumeessa. Niin Hän koski tämän käteen, ja kuume lähti hänestä; ja hän nousi ja palveli Häntä. Mutta illan tultua tuotiin Hänen tykönsä monta riivattua. Ja Hän ajoi henget ulos sanalla, ja kaikki sairaat Hän paransi; että kävisi toteen, mikä on puhuttu profeetta Esaiaan kautta, joka sanoo: Hän otti päällensä meidän sairautemme ja kantoi meidän tautimme" (Matt. 8:14-17, vrt. Jes. 35:5-6 ja Luuk. 4:18).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti