20151027

27.10.

Virkeänähän sitä uuteen päivään sai nousta. Sellaista kuulakasta syyspäivää viettelimme. Aikalailla raikasta - eli kylmähköä. Söimme VHH-aamupalaa - ja sen kyllä näki jonkun ajan kuluttua positiivisena seurauksena sokerilukemissa - ja joimme kahvia. Luin Aamoksen kirjaa. Marja-Leena luki hartauskirjasta paikan. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

11:ksi ajelin helluntairukoushuoneen alakertaan Päivärukoushetkeen - 7 rukoilijaa. Jousuin lähtemään ennen loppua pois, kun kävin hakemassa Danielin koulusta meille. Laitoin takkaan tulen. M-L haravoitsi lehtiä. Puhdistin vesirännit puiden lehdistä. 

Pitihän sitä taas syödäkin. 

Danielin kanssa taas "rymyttiin" sohvalla. Terhi-Marja haki poikansa meiltä töistä tullessaan. 

Menin M-L:n kyydissä - kun meni kylälle kauppa-asioille - lenkille urheilukentälle. +1. Kentällä "sattui" olemaan yksi mies, joka on tullut tutuksi myös siellä kentällä. Johdatukset ovat ihmeellisiä. Nyt olemme ystävyksiä - niin, että nytkin kohdatessamme halasimme. Se tosin oli ensimmäinen kerta. 4.4 km ennätin "hiliputella" kun M-L tuli parkkipaikalle. Kun menin kentälle, oli taivaanrannalle juuri noussut valtavan iso keltainen kuu. Kaunista ja vaikuttavaa katseltavaa. Noustessaan ylemmäs se koko ajan pieneni ja muuttui kirkkaammaksi. Palattuamme kotiin, oli +0.1. Hetken kuluttua jo -0.5.

Tuli otettua iltapalaa useampaankin otteeseen.

Tänään minulla oli tarkoitus tehdä jotakin muutakin, mutta eiväthän se aina nämä eläkevaarin suunnitelmatkaan niin tarkasti toteudu.

Laitetaanpa taas lainailuksi:

"Tulot

Kun lapsi tulee kouluikään, hänen pitäisi alkaa saada säännöllistä viikkorahaa, josta huolehtia. Vanhempien täytyy päättää, antavatko he viikkorahaa vai onko viikkorahan eteen tehtävä kotitöitä. Näistä on hyvä valita se vaihtoehto, joka tuntuu luontevimmalta.
Viikkorahan määrä riippuu lapsen iästä ansaitsemiskyvystä. Summalla ei kuitenkaan ole niin suurta merkitystä kuin vastuullisuudella rahan käytössä. Koska asia on lapselle uusi, hän tekee monia virheitä. Älä epäröi antaa "luonnollisten seurausten lain" tehdä tehtäväänsä. Tunnet varmasti kiusausta auttaa pikku Johannesta, kun hän on käyttänyt kaikki viikkorahansa harkitsemattomaan ostokseen ensimmäisenä päivänä. Se ei tunnu mukavalta ajatukselta, että hänen täytyy olla loppuviikko ilman muita haluamiaan ja ehkä tarvitsemiaankin asioita. Älä päästä häntä pälkähästä. H'änen virheensä ovat hänen parhaat opettajansa.
Vanhempien tulee asettaa rajat ja antaa neuvoja rahankäytöstä, mutta lapsella on oltava valinnanvapaus. Liiat rajoitukset ainoastaan kaventavat hänen mahdollisuuksiaan oppia kokemuksistaan. Ensimmäisistä pikku kolikoista jää lähtemätön muistikuva.
Minulla oli tapana pyöräillä joka lauantaiaamu kauppaan poikani Matthew`n kanssa ostamaan hänen lempipurukumiaan. Toistuvista neuvoistani huolimatta koko paketti hujahti ensimmäisenä päivänä. Kun Matthew alkoi saada omaa rahaa, päätimme, että hänen täytyisi ostaa purkkansa itse. En koskaan unohda hänen tuskastunutta ilmettään, kun hän tuli kaupasta ensimmäisen ostoksensa kanssa. "Isä, koko viikkorahani kului tähän purkkaan", hän sanoi. Hän säännösteli tuota pakettia huolellisesti, ja se kesti yli viikon.
Vanhempien pitäisi vähitellen lisätä viikkorahaa, kun lapsi kasvaa taidoissaan ja osoittaa kykenevänsä käyttämään rahaa viisaasti" (Howard Dayton, Rahoillasi on merkitys, Kuva ja Sana 2011, s. 142-143).

Siunausta!

 Ps. "Herra, lisää meille uskoa" (Luuk. 17:4,5).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti