20151224

24.12.

Mukava herätys aamulla jouluaattoon. Nimittäin pikku-Milena ei nähnyt tai tiennyt minun olevan nukkumassa olohuoneen lattialla ja tupsahti jalkojeni päälle. Katseli sitten ihmeissään kun nostin päätäni. Timo, Pia ja Milena nukkuivat meidän huoneessamme ja minä Marja-Leenan kanssa olohuoneen lattialla, jossa nukutti hyvin. Olen aina tykännyt nukkua lattialla. M-L nousi vähän ennen minua ja laittoi joulupuuron kiehumaan. Kahvin ja kinkkuvoileipiä söimme kyllä jo ennen puuroon käsiksi pääsyä. Hyvä oli kinkku. Sen toivat "Timot" - olivat paistaneet puu-uunissaan kotona. Miro ja Daniel nukkuivat kahdestaan yhdessä huoneessa ja Helmi-koira olohuoneen sohvatuolissa meidän kanssamme. Milka meni illalla "Terhien" mukana heille yöksi ja nukkui Emilian kanssa. 

Kuten jouluaattoon kuuluukin, söimme riisipuuroa, joka oli keitetty "Timojen" tuomaan oikeaan lehmänmaitoon, joka oli haettu suoraan tilalta. Sitä kun kaatoi vielä puuron sekaan, johon oli siroteltu kanelia päälle, niin johan maistui. Sekahedelmäsoppaa oli myös puuron päälle laitettavaksi, jos niin halusi. Manteli jäi tulematta kenenkään lautaselle tänä jouluna - eli jäi kattilaan. 

Luin Matteuksen evankeliumia. 

Joulutervehdyksiä saatiin ja läheteltiin - tekstareilla ja s-postilla. Suomeen ja Venäjälle. Suomesta ja Venäjältä. 

Kävivät vähän kävelyllä Pia ja Milena vaunujen kanssa. Timokin vähän mukana ja pojat - Miro ja Daniel. Timo lähti töihin iltavuoroon Uuraisille. 

Kuinka ollakaan - vuolija joutui etsimään auton avaimia. Niitä ei löytynyt mistään. Toiset avaimet jo kateissa. Yksi sellainen "harmaa" avain on vielä. Sillä sain auton käyntiin ja kävin kylällä kiertämässä urheilukentän ja parkkipaikan siellä. Ei näkynyt. Jos olisivatkin olleet siellä, niin joku olisi ne jo korjannut talteen ja todennäköisesti vienyt/tai veisi poliisilaitokselle. Kentällä oli jälkiä, että joku tai jotkut olivat olleet siellä tänään lenkillä. Että sellaista.

Palattuani kylältä laitoin tulen laavun tulipaikkaan. Denis toi kotoaan savustuslaatikon. Savustin kirjolohen. Leppäpurua ja muutama sokeripala laatikon pohjalla ja laatikko tulella. Savustaminen onnistui hyvin. Pressusaunan päältä vein pressun liiteriin, ettei jää lumen alle, jos sattuu satamaan lunta. 

Miro ja Daniel olivat käyneet saunassa - myöskin Pia. Minäkin kävin savustushomman jälkeen.

15 maissa tulivat "Terhit" ja Milka. Kohta pääsimmekin jouluaaton aterialle. M-L oli tehnyt laatikoita - porkkana-, lanttu-, peruna-, maksa - yms. "Timot" toivat kinkun. "Terhit" salaatteja - jos vaikka mitä sortteja. Jälkiruokia oli saanut etukäteen toivoa - ja M-L teki sellaisia. Kuten pullavanukasta (Miron toive), karpalokiisseliä Pian toive), puolukkarahkaa (Terhi-Marjan toive), taatelirahkaa.(Timon toive). Ja mitä sitä ruokaa olikaan. Mutta, hyvää se oli - ja vatsa tuli liian täyteen.

Lapset alkoivat aterian jälkeen kantaa joululahjoja kuusen alle. Siellä se Milenakin toisten seassa pyöri. Sitten olisi ollut kova halu alkaa kohta niitä jakelemaan. Mutta ennen sitä oli jotakin muuta.

Luimme ja kuuntelimme jouluevankeliumin. Alkuosan siitä luki isosta perheraamatusta Daniel. Loppuosan luki Milka. Lauloimme laulusta/virrestä "Enkeli taivaan", ensimmäisen  javiimeisen säkeistön. Senjälkeen johdin rukoukseen. 

Sitten koitti se odotettu hetki - lahjojen jako kuusen alta. Siinä häärivät kaikki lapset. Sitten lahjojen aukaisu. Onhan se ilo saada olla mukana joulunvietossa, jossa omien lasten lapset ovat hääräilemässä. Mukava kun on hyvä yhteys perhekunnan kesken. Meidän vanhusten puolestakiitän kaikkia lahjoista! Jotakin sitä sai, vaikkei niin kilttikään varmaan ole vuoden aikana tullut oltua. Ilmeet olivat kaikilla iloisen innostuneita, kun lahjapapereita lahjojen yltä pois käärittiin. 

Sittenpä se ilta kuluikin lahjojen seurassa ja muuten oleskellessa. Rankan aterian jälkeen vähän meinasi torkuttaakin. Jouluista oli kaikinpuolin. Milena oli aika keskeisessä osassa olemuksineen ja temppuineen - se kaikista pienin. Sai se Helmi-koirakin jotakin purtavaa lahjaksi.

Timo tuli töistä 20.30 maissa. Sen jälkeen pian istuimme porukalla sellaiseen pöytään, jossa oli tarjolla juustotarjottimilla 19 eri lajia hyviä erikoisjuustoja. Terhi-Marja oli ne hommannut. Oli kahdenlaisia rypäleitä ja useanlaisia suolaisia keksejä, joiden kanssa oli juustoja mukava syödä. Oli kakkuja, kahvia, glögiä, mineraalivettä, teetä. Mitä lieneekään. Itseään vaan piti täyttää herkuilla. 

Daniel ja Miro haluvivat, että vielä lämmitetään sauna - toisen kerran tälle päivälle. Niinpä menimme hienojen tarjoilujen jälkeen saunaan - Daniel, Timo, Denis ja minä. Miro ei jaksanutkaan lähteä kun oli vatsa niin täysi. Timo oli töissä toivonutkin, että pääsisi vielä saunaan. Niinpä pääsi. 

"Teroilta" on tullut tänään viestiä ja kuvaa kaukomailta, missä ovat perheenä joulua viettämässä. Kaunista on sielläkin. Hyvää Joulua vielä täskii sinne kauas! Jumala siunatkoon lomanne! 

Vuolija kiittää kaikkia, jotka ovat muistaneet meitä joulutervehdyksin ja uuden vuoden toivotuksin!

Tämäntyylistähän se on ollut elämänmeno täällä menetetyn metsikön vierillä. Kiitämme Jeesuksesta, Pelastajasta!

"Toiseksi Jumalan sydämellä on kuninkaat tai niinkuin meillä presidentit ja esivalta. Näistä kansakunta koostuu, ja Jumala tahtoo meidän rukoilevan ihmisten, presidenttimme ja hallitusmiestemme puolesta.
Emme rukoile hallituksen, eduskunnan tai kaupungin- ja kunnanvaltuustojen puolesta politiikan tähden, koska ei Jumalakaan ole minkään poliittisen puolueen jäsen tai niiden ohjailtavissa. Siksi ei meidänkään tule olla. Jumala on puoluepolitiikan yläpuolella, ja niin meidänkin tulee olla. Olemmehan ennenkaikkea Jumalan valtakunnan kansalaisia ja kuninkaallista papistoa. Meidät on kutsuttu rukoilemaan esivallan puolesta, koska hallitusmiehillä on valtava vaikutus kaikkien kansalaisten elämään, niin uskovien, kuin uskomattomienkin. Jumalan sydämen asia on yksittäisten ihmisten hyvinvointi, ja tästä syystä rukoilemme heitä hallitsevien johtajien puolesta. Puoluepolitiikka ja politikointi on asia erikseen, eikä esirukouksen painopiste ole siinä. Rukoilemme hallitusten puolesta riippumatta siitä, ketkä ovat vallassa. Tosiasia on, että joidenkin hallitusten jäljiltä ihmiset voivat paremmin kuin toisten. Entisen Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan esimerkit osoittavat, miten jumalattomat hallitusmiehet kohtelevat kansalaisiaan. Tämän päivän Pohjois-Korea kelpaa myös esimerkiksi siitä, miten kokonainen kansakunta voi huonosti kun pahat ja demonisoituneet hallitsijat ovat vallassa. Jotkut poliittiset järjestelmät ovat varmasti parempia kuin toiset, mutta Jumalan näkökulma on ennen kaikkea ihmisten hyvinvoinnissa, ei näissä järjestelmissä. Jumalan valtakunta on jotain aivan muuta kuin kapitalismi tai kommunismi. Esirukoilijoina ymmärrämme myös, että asiat, mitkä näemme näkyvässä todellisuudessa heijastelevat sitä, mitä tapahtuu näkymättömissä. Maailman ongelmien perimmäiset syyt ovat hengellisiä ja liittyvät Jumalan pelastussuunnitelman vastustamiseen ja hylkäämiseen" (Esirukoilijoiden Ystäväkirje, syksy 2011, s. 2).

Siunausta!

Ps. "Sillä näin sanoo Herra Sebaot: Kunniaksensa hän on lähettänyt minut pakanakansojen luokse, jotka ovat teitä saalistaneet: Sillä joka teihin koskee, se koskee hänen silmäteräänsä" (Sak. 2:8).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti