20200220

20.2.

IHMINEN, JOKA SANOO TUNTEVANSA JUMALAN, VOI TEOILLAAN KIELTÄÄ HÄNET 1.

"He väittävät tuntevansa Jumalan. mutta teoillaan he hänet kieltävät"

(Tiit. 1:16).

Kuka on uskova?

Tällaista kysymystä ei ole tarkoitettu ihmisen ratkaistavaksi. Ihminen voi vastata tuohon kysymykseen "monenkirjavasti." Kirjojakin on kirjoitettu runsaasti, joissa halutaan antaa vastaus esitettyyn tärkeään kysymykseen. Toiset niistä ovat arvovaltaisempia kuin toiset. Valitettavasti kaikista niistä ei löydy oikeaa vastausta meille tuiki tärkeään kysymykseen. On kuitenkin olemassa vain yksi kirja, joka meidän on avattava, löytääksemme oikean vastauksen; se on Jumalan kirja, Raamattu. Raamattu on Jumalan Sanaa:

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut"
(Apt. 16:31).

Kun nyt puhun uskosta, tarkoitan sitä uskoa, jonka kautta ihminen pelastuu. Vain usko Jeesukseen Kristukseen voi pelastaa syntisen ihmisen, jollainen jokainen meistä luonnostaan on. Jumala lähetti Poikansa Jeesuksen maailmaan, että me ihmiset voisimme pelastua:

"Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi"
(Joh. 3:16-17).

Edellä olemme huomanneet, että vastaus kysymykseen: Kuka on uskova? on lyhyt ja yksiselitteinen: Ihminen, joka uskoo Jeesukseen on uskova .

Kun juttelee ihmisten kanssa uskonasioista, Suomessa ja muuallakin, toteavat he usein: Kyllä minä Jumalaan uskon! Tällainen usko ei tee kenestäkään kuitenkaan uskovaa, siinä mielessä kuin edellä olemme puhuneet. Tuonkaltainen vastaus tarkoittaakin usein, että ihminen pitää totena, että Jumala on:

"Sinä uskot, että Jumala on yksi. Siinä teet oikein; riivaajatkin sen uskovat ja vapisevat"
(Jaak. 2:19).

Jos ihmisistä tulisi uskovia sen kautta, että he uskovat Jumalaan, ei Hänen olisi tarvinnut lähettää Poikaansa, Jeesusta, maailmaan, valmistamaan meille pelastusta ristinkuolemansa ja ylösnousemisensa kautta.

Jeesus on väimies. Ainoastaan Hänen välityksellään voimme pelastua:

"Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus, joka antoi itsensä lunnaiksi kaikkien edestä..."
(1. Tim. 2:5-6).

Jeesus maksoi Golgatan ristillä syntivelkamme täydellisesti. Vain uskomalla Häneen voimme saada syntimme anteeksi. Näin meistä tulee pelastettuja - pelastuksen vastaanottaneita - uskovia - ihmisiä, jotka ovat matkalla taivaaseen.

Raamattu sanoo saman asian useammallakin eri tavalla. Jeesus sanoo:

"Minä olen ovi; jos joku minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu..."
(Joh. 10:9).

Otan vielä yhden esimerkin. Jeesus sanoo:

"Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän (Jumalan) tykö muutoin kuin minun kauttani"
(Joh. 14:6).


Puhuessaan juutalaisten suurelle neuvostolle, apostoli Pietari julistaa Jeesusta ja sanoo:

"Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa,; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman"
(Apt. 4:12).

Usko Jumalaan on kuitenkin kaiken pohjana, mutta tie Hänen yhteyteensä kulkee välimiehen, Jeesuksen, kautta. Hän on ovi. Hän on tie.

"Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykä tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät"
(Hebr. 11:6).

Kuinka ihmisestä tulee uskova?

Olemme jo todenneet, että ihmisen täytyy uskoa, että Jumala on ja että Hän on lähettänyt Poikansa maailmaan pelastamaan meidät. Luimme jo Raamatusta, että uskomalla Jeesukseen pelastumme; ts. uskomalla Jeesukseen ihmisestä tulee uskova. Ihminen, joka uskoo Jeesukseen, on jo maan päällä eläessään pelastettu ihminen. Kun hän jättää tämän maan, siirtyy hän lopulliseen pelastukseen, taivaaseen.

Miten usko Jumalaan ja Jeesukseen syntyy?:

"Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta"
(Room. 10:17).

Pelastava usko Jeesukseen syntyy Jumalan Sanan kautta. Ihminen kuulee tai lukee sitä ja usko Jumalan Sanan lupauksiin syttyy hänen sydämeensä. Ihmiselle tulee tarve uskoa, koska hän Jumalan pyhien kasvojen edessä on tullut tietoiseksi omasta syntisyydestään:

"Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla"
(Room. 3:23).

Pyhä Henki näyttää ihmisen sydämen tilan Jumalan edessä:

"...hän näyttää maailmalle todeksi synnin ja vanhurskauden ja tuomion"
(Joh. 16:8).

Kun Pyhä Henki näyttää ihmisen sydämentilan; että juuri hän on syntinen, niin silloin hän ei vain totea: No, kaikkihan me olemme syntisiä! vaan hän tietämällä tietää ja tuntemalla tuntee, että juuri minä, henkilökohtaisesti, olen syntinen. Ihmistä ei jätetä tällaiseen olotilaan, vaan Pyhä Henki, Sanan kautta, osoittaa hänelle täydellisen ratkaisun hänen syntikysymykseensä. Pyhä Henki kirkastaa hänelle Jeesuksen pelastajana ja syntien sovittajana, juuri hänen syntiensä tähden kuolleena ja ylösnousseena. Pyhän Hengen ja Sanan kautta tällainen ihminen tulee tietämään, että Pyhä ja Vanhurskas Jumala antaa kaikki hänen syntinsä anteeksi ja vanhurskauttaa (syyttömäksi julistaa) hänet täysin armosta, Jeesuksen ansion tähden. Tämän ihminen ottaa vastaan uskon kautta.

Jos syntinsä tunteva ihminen, jonka Pyhä Henki on herättänyt, ei halua ottaa vastaan Jeesuksen hänelle valmistamaa pelastusta, näyttää Pyhä Henki ja Sana hänelle myös iankaikkisen tuomion, iankaikkisen eron Jumalasta. Ennenkaikkea Pyhä Henki haluaa näyttää syntiselle ihmiselle sen voiton, jonka Jeesus Golgatalla hankki sielujemme vihollisesta, saatanasta. Pyhä Henki haluaa näyttää, että sielunvihollinen on jo tuomittu ja että sen lopullinen paikka ja osa tulee oloemaan iankaikkisessa kadotuksessa.


Ihminen tulee uskoon - usko tulee ihmiseen

Jumala on tehnyt pelastuksen täysin valmiiksi Poikansa Jeesuksen ristillä tapahtuneen kuoleman - jossa Hän sovitti syntimme - ja ylösnousemuksen kautta. Lyhyin ja selkein evankeliumin määritelmä löytyy, mielestäni, seuraavassa raamatunpaikassa:

"Sillä minä annoin teille ennen kaikkea tiedoksi sen, minkä itse olin saanut: että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoitusten mukaan, ja että hänet haudattiin ja että hän nousi kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan"
(1. Kor. 15:3-4).


Ihmisestä tulee uskova ihminen, kun hän ottaa evankeliumin vastaan omaan elämäänsä. Lue seuraava huolellisesti - niinkuin Jumalan Sanaa muutenkin:

"Veljet, minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte ja jonka kautta te myös pelastutte, jos pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin, ellette turhaan ole uskoneet"
(1. Kor. 15:1-2).

Kun ihminen avaa sydämensä evankeliumille, joka on sanoma Jeesuksen valmistamasta suuresta pelastuksesta, ja pysyy siinä, hän pelastuu. Sellainen on uskova ihminen. Ulkopuolella sen ihminen ei voi olla uskova.

Evankeliumin vastaanottaminen on yhtä kuin Jeesuksen vastaanottaminen omaan elämääsnsä:

"Mutta kaikille, jotka ottivat hänet (Jeesuksen) vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimensä"
(Joh. 1:12).

Kun ihminen ottaa Jeesuksen vastaan omaan sydämeensä, tulee hänestä uskova ihminen. Sellainen ihminen on Jumalan lapsi. Jumalalla ei ole muunlaisia lapsia, kuin sellaisia, jotka ovat ottaneet Jeesuksen vastaan omaan sydämeensä, omaan elämäänsä - jotka uskovat Jeesukseen.

Pelastuksen vastaanottaminen tapahtuu uskon kautta. Tämän uskon vaikuttaa Jumala Sanansa ja Pyhän Henkensä kautta. Kun ihminen avaa sydämensä Jeesukselle ja uskoo Häneen Pelastajanaan ja Vapahtajanaan, tulee hänestä Jeesuksen opetuslapsi. Näitä opetuslapseia kutsutaan kristityiksi:

"...ja Antiokiassa ruvettiin opetuslapsia ensiksi nimittämään kristityiksi"
(Apt. 11:26).

Ns. kristityissä maissa - kuten Suomessa - eivät kaikki kristityiksi itseään nimittävät ole kristittyjä, koska vain Jeesukseen uskovat ihmiset ovat kristittyjä, eli opetuslapsia, jotka uskovat Jeesukseen.

Tällä kertaa lopetan tähän, mutta pyrin jatkamaan alkuperäisen otsikon alla mahdollisimman pian. Se, mitä tähän mennessä olen kirjoittanut, on vasta alku uskonelämälle. Uskoon tulo on alku Jeesuksen seuraamiselle ihmisen elämässä. Tutustu kuitenkin kirjoitukseen kunnolla - ja avaa sydämesi Jeesukselle! Anna elämäsi Hänelle!

Totuutta noudattaen rakkaudessa

Siunausta!

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

________________________

6.40 oli pakkasella 7.4 astetta. Aamupalaa ja kahvia. Rukousta.

Kahvia.

Marja-Leena luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. Aurinko paistoi.

Kävimme M-L:n kanssa kylällä. Kävimme kaupasta hakemassa "hellapuita", klapeja, jotka olivat mukavissa pusseissa ja myytiin alennetulla hinnalla. Ihan siksi ostettiin kun on tarkoitus, että lähtisimme paikkaan, jossa voisimme niitä sitten poltella. Muuten meillä on kyllä kotona kuivaa puuta "rutkasti."

M-L imuroi auton. Tuikkasin tulen takkaan. 

Laitoin lehteen ilmoituksen SAARIJÄRVI RUKOILEE-illasta - jonka "mainos" on tämän juttusen lopussa.

Kahvia.

Seurasin mc-hiihtoa.

Ruokaa ja kahvia. M-L leipoi.

Terhi-Marjakin käväisi.

Kävin illemmalla urheilukentän radalla - sillä osalla, joka oli sulana 100 m matkalta - 3 km kävelylenkillä. Pari astetta pakkasta. Viileää. Olikin tarkoituksena vain hiukan kävellä ja kokeilla kahksia tossuja - että kumpiako hallikisoissa käyttäisin. Tulin siihen tulokseen, että toisia.

Iltapalaa ja teetäkin piti illan mittaan ottaa. M-L neulomisiaan laitteli.

Siunausta!.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti