20230314

14.3.2023.

Tässä jatkuu ei-teologin kirjoittama "sarja" siitä, kuinka Jumala on siunannut koko maailmaa Israelin kautta. Edellisessä "jaksossa" olen lehteillyt Raamattua Mariaan, Jeesuksen äitiin liittyen; saihan hän olla suurena siunauksen kanavana "kantamassa" maailmaan maailman Vapahtajaa. Mariasta jatkan - mihinkäs tässä kiire.

Jerusalemin reissulta, jossa tapasivat mm. Simeonin ja profeetta Hannan, palasivat Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi Galileaan, kotikaupunkiinsa Nasaretiin (Luuk. 2:39).

Raamattu ei kerro meille paljon Jeesuksen lapsuudesta - niin kun ei myöskään Hänen nuoruudestaan ja miehuudestaan, ennen Hänen julkisen toimintansa alkua. Hänen lapsuudestaan löytyy kuitenkin tällainen maininta (profetioistakin löytyy jotain, mutta sinne en nyt mene):

"Ja lapsi kasvoi ja vahvistui ja täyttyi viisaudella, ja Jumalan armo oli hänen päällänsä" (Luuk. 2:40).

Hyvin samanlainen lausunto löytyy myös heidän sukulaisensa, Johannes Kastajan, elämään liittyen (Luuk. 1:80). Näissä puhutaan heidän kasvamisestaan ja kehittymisestään ihmisinä. On aina muistettava, että Jeesus oli maan päällä ihminen sataprosenttisesti.

Jeesus eli elämäänsä Marian ja Joosefin perheessä, heidän esikoisenaan. Toisiakin lapsia perheeseen syntyi: neljä poikaa: Jaakob (josta tuli myöhemmin Jerusalemin seurakunnan johtaja), Joosef, Simon, Juuda, sekä ainakin kolme tytärtä (Matt. 13:55, 56).

Olemme nähneet, että Joosef ja maria olivat hurskaita ihmisiä. Tältä pohjalta ymmärrämme hyvin, että perheessä elettiin elämää, jota Kirjoitukset sävyttivät. Kun Jeesus kasteen jälkeen palasi erämaasta (jonne Pyhä Henki Hänet johdatti), jossa perkele kiusasi Häntä, meni Hän julkisen toimintansa alkuhetkissä synagoogaan. Löydämme tällaisen maininnan:

"Ja hän saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan" (Luuk. 4:16).

Tällainen tapa Joosefin ja Marian perheellä varmastikin oli, silloin kun he Jeesusta ja muita lapsiaan kasvattivat.

Päätän tämänkertaisen kirjoituksen siihen, kun Jeesus on vanhempiensa kanssa Jerusalemissa pääsiäisjuhlilla:

"Ja hänen vanhempansa matkustivat joka vuosi Jerusalemiin pääsiäisjuhlille. Hänen ollessaan kaksitoistavuotias he niinikään vaelsivat ylös sinne juhlan tavan mukaan" (Luuk. 2:41, 42).

Tämän jälkeen ei Joosefista puhuta Raamatussa mitään, mikä viittaa siihen, että hän on kuollut ja Maria on jäänyt leskeksi. Kuinka kauan näiden juhlien jälkeen, sitä en tiedä.

Kun Joosef ja Maria lähtivät pääsiäisjuhlilta kotia kohti, jäi Jeesus-poika Jerusalemiin, mutta vanhemmat eivät sitä huomanneet. He kulkivat päivän ja luulivat, että Jeesuskin oli matkaseurueessa. Poikaa etsittiin sukulaisten ja tuttavien joukosta, mutta ei löydetty. Piti palata takaisin Jerusalemiin (Luuk. 2:43-45):

"Ja kolmen päivän kuluttua he löysivät hänet pyhäköstä, jossa hän istui opettajien keskellä kuunnellen heitä ja kysellen heiltä. Ja kaikki, jotka häntä kuulivat, ihmettelivät hänen ymmärrystänsä ja vastauksiansa" (Luuk. 2:46-47).

Tämä kertoo paljon siitä lapsesta, jonka Maria oli synnyttänyt maailmaan, lapsesta, joka kasvoi heidän perheessään. Kuitenkin vanhemmat hämmästyivät löytäessään poikansa pyhäköstä opettajien keskeltä (Luuk. 2:48).

Jeesuksen vastaus, jonka Hän antoi, kun vanhemmat vähän nuhtelivat Häntä, antoi aihetta lisäihmettelyyn:

"Niin hän sanoi heille: Mitä te minua etsitte? Ettekö tienneet, että minun pitää niissä oleman, mitkä minun Isäni ovat? Mutta he eivät ymmärtäneet sitä sanaa, jonka hän heille puhui. Ja hän lähti heidän kanssansa ja tuli Nasaretiin ja oli heille alamainen. Ja hänen äitinsä kätki kaikki nämä sanat sydämeensä. Ja Jeesus varttui viisaudessa ja iässä ja armossa Jumalan ja ihmisten edessä" (Luuk. 2:49-52).

Jälleen oli Jeesuksen äidillä kätkettävää sydämeensä.

Meidän on muistettava, että Jeesus ei tehnyt syntiä elämänsä aikana - ei lapsenakaan. Jos niin olisi ollut, ei Hänestä olisi tullut syntiemme sovittajaa, maailman Vapahtajaa.

Jatkan - jHs.

________________________

"Raamattu on siitäkin hyvä kirja, että kun se herättää kysymyksiä, niin se itse vastaa niihin parhaiten. Raamattu on siis paras raamatunselitysteos" (Erkki Leminen, Armo kuuluu sulle juuri, s. 18), Karas-Sana 1984).

________________________ 

Tiistai. 0.7 astetta miinuksella klo 7. Oli satanut lunta. Tuli kostea päivä; lumi loskaantui.

Aamupalaa ja kahvia.

Kävin viemässä Danielin kouluun 8:ksi.

Rukousta.

Torkkumista.

Kahvia.

Rukousta. Luin Danielin kirjaa.

M-L kävi kylällä asioilla.

Kirjoittelin.

Ruokaa ja kahvia.

Laitoin takkaan tulen.

HIIT-treeni: Kuntopyörällä 10 x 1 min. kovalla teholla. Väleissä 1 min. hiljaista polkemista, palautteluna. Alussa ja lopussa 3 min rauhallista polkemista.

Luin hetken kirjaa.

Iltapalaa ja kahvia.

Seurasin uutisia - myös Israelista.

Siunausta!

Ps. "Armosta te olette pelastetut, uskon kautta, ette itsenne kautta - se on Jumalan lahja - ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi" (Ef. 2:8,9).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti