20230305

5.3.2023.

Israel, Jumalan kansa, on saanut vuosituhansien aikana olla monella tavalla siunaukseksi koko maailmaa ajatellen. Varmasti on paljon ihan ns. maallisia asioita, joita voisimme luetella; kuten kansan väkilukuun suhteutettuna nobelistien määrä ja heidän merkityksensä koko maailmalle. Myös erilaiset keksinnöt ja innovaatiot. Tähän puoleen en kuitenkaan halua keskittyä, vaan hengellisiin siunauksiin, joita olemme juutalaisen kansan kautta saaneet; ja siihen, että Israel on saanut olla - saa olla - tällaisten isojen asioiden näyttämönä. Nämä asiat ovat tietenkin myös sellaisia, jotka vaikuttavat suuresti myös maallisiin asioihin.

En halua "kirjata" asioita niiden aikajärjestyksessä, vaan niin kuin niitä "mieleen nousee."

Ensimmäisenä nostan esiin Jumalan antaman lain Israelin kansalle, Mooseksen, kansanjohtajan, kautta:

Tähän, ns. Mooseksen lakiin, sisältyy kymmenen käskyn laki (5. Moos. 5.), joka ilmaisee Jumalan vanhurskaan tahdon. Israel - eikä kukaan - kyennyt tätä lakia täyttämään. Tästä syystä Jumala oli säätänyt heille uhritoimitukset, että synti ja rikkomukset voitiin peittää. Nämä uhrit olivat esikuvia Jeesuksen antamasta uhrista puolestamme.

Jumala lähetti ainosyntyisen Poikansa maailmaan ihmiseksi, että Hän täyttäisi lain kaikkien maailman ihmisten puolesta. Jeesus ei tullut lakia kumoamaan, vaan täyttämään. Jeesus eli täydellisesti sellaisen elämän, ettei Häntä voitu osoittaa missään kohdassa lain rikkojaksi. Hän ei tehnyt syntiä. Silti Hänet naulittiin ristille lainrikkojana. Tämän Hän teki meidän puolestamme, sijaisenamme, sillä meille olisi kuulunut se paikka.

Kukaan ihminen ei voi pelastua synneistänsä, ja olla kerran taivaassa, lakia täyttämällä. Sillä jos hän täyttää kaikki kohdat, mutta rikkoo yhdessä kohdassa, hän on rikkonut koko lain. Jeesuksen ristillä tapahtuneen sovituskuoleman kautta jokaiselle, joka uskoo Häneen henkilökohtaisena Vapahtajanaan ja Herranaan, luetaan kaikki se, mitä Jeesus meille ristillä ansaitsi, hänen hyväkseen. Ts. laki on täytetty puolestamme.

Uusi liitto, joka perustuu Jeesuksen ristin kuolemaan, ilmoittaa meille, että laki on kirjoitettu niiden ihmisten sydämiin, jotka uskovat Jeesukseen. Kyseessä on evankeliumin kautta sydämeen saatu armontila Jumalan edessä ja yhteydessä.

Vaikka laki ei olekkaan asia, jonka kautta voisimme pelastua, ilmaisee se kuitenkin Jumalan vanhurskaan tahdon ja näyttää syntisyytemme, ollen kasvattaja Kristukseen.

Yhteiskuntaa ja kansoja ajatellen: Jos ne hylkäävät Jumalan lain säädökset, ajautuvat ne jumalattomuuteen - niin kuin nykyään yhä suuremmassa määrin tapahtuu.

Lisäksi Mooseksen Jumalalta saamaan lakiin kuuluivat myös ne säädökset ja oikeudet, jotka kuuluivat yhteiskunnalliseen elämään. Siihen kuului paljon muutakin.

Lopuksi haluan todeta vain sen, että ainakin länsimaissa nämä Jumalalta saadut lait ovat olleet ohjeena oikeudellista- ja yleensä kansakunnan elämää varten - ja näin suureksi siunaukseksi.

_________________________

"... Kun Pyhä Henki saa meissä asua, meitä täyttää ja kuljettaa, niin juuri Hän suuntaa meidän sisäisen katseemme Kristukseen, ja siitä seuraa sydämen lepo vaikeuksienkin piirittäessä. ..." (Erkki Leminen, Armo kuuluu sulle juuri, s. 122, Karas-Sana 1984).

_________________________

Sunnuntai. 3 astetta miinuksella ylösnousussa. Harmaa taivas. Oli satanut lunta - ja satoi.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Danielin kirjaa.

M-L meni Terhi-Marjan kyydissä vähän aikaisemmin helluntairukoushuoneelle, jossa valmistelivat tarjoilua.

Ajelin minäkin sinne rukoushuoneelle Ehtoollisjuhlaan. Sen jälkeen nautimme M-L:n ja T-M:n tarjoamat kahvit lähetystyön hyväksi.

Kun ajelin kotiin, seurasin hiihdon MM-kisoja netin kautta. 

M-L tuli myöhemmin kotiin rukoushuoneelta.

Kahvia.

Laitoin takkaan tulen.

Seurailin yleisurheilun EM-halleja.

Iltapalaa.

Tänään katselimme videota hengellisestä nuorten tapahtumasta, joka oli Tampereella eilen. Siellä oli mukana myös Emilia ja hänen kavereitaan - olivat jo edellisenä päivänä Helsingissä. Olikohan sielläkin sanoja vieraita. Danielkin meni Tampereen tilaisuuteen. Tampereen tilaisuudessa oli myös Miro ja joku hänen kavereistaan. Teron poikia myös. Kyllä minä ainakin iloitsin suuresti, että olivat siellä! Sillä oli hyväntuntuinen tilaisuus. Emiliaa näimme myös lavalle kutsuttuna; oli voittanut jotkin hyvät kuulokkeet. Hieno juttu!

Siunausta!

Ps. "Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä" (Mark. 2:17).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti