20230322

22.3.2023.

Raamattu, tuo ihmeellinen kirja; Jumalan ilmoitus ihmiskunnalle, on Hänen lahjansa Israelin kautta kaikille, lähellä ja kaukana; siitä olen "näinä päivinä" kirjoittanut! Niin nytkin. Näkökulmaksi tälle päivälle nousi raamatunkäännökset:

Mikael Agricola on Suomen kirjakielen isä. Hänestäkin saamme kiittää Jumalaa. Hän oli se, joka käänsi ensimmäiseksi Suomen kielelle Uuden testamentin, v. 1548. Se on suuri kiitosaihe - saada lukea Jumalan sanaa omalla äidinkielellään! On vielä paljon ihmisiä, joilla ei ole sitä mahdollisuutta. Oma kieli on sydämen kieli, jonka kautta sydämemme tavoitetaan parhaimmin.

Koko Raamattu Suomen kielelle valmistui ensimmäisen kerran v. 1643. Sen jälkeen on kielellemme käännetty useita raamatunkäännöksiä. Erilaisia versioita - ja ihan samaakin käännöstä - löytyy hyllyistämme useitakin.

Ajatellen sitä, että kun Suomen kielelle - ja myös kansamme keskellä oleville vähemmistökielille - on käännetty Jumalan sana, Raamattu, niin ymmärrämme myös sen, kuinka tärkeä asia se on muillekin kielille käännettynä. Heillekin se on suuriarvoinen asia.

Tälläkin hetkellä ahertavat, Jumalan siihen kutsumat, monet ihmiset, Raamatun käännöstyön parissa, että mahdollisimman monet voisivat lukea Sanaa omalla kielellään. Meidän tulee rukoilla heidän puolestaan ja olla mahdollisuuksiemme mukaan taloudellisestikin tukemassa raamatunkäännöstyötä. Raamatunosien ja koko Raamatun valmistuminen jollekin kielelle on pitkäkestoinen, haastava prosessi.

Raamatun alkutekstit, joiden kautta Jumala on antanut sen maailmaan, ovat hebrea, aramea ja kreikka. Vanhan testamentin tekstien kieli on hebrea ja osaksi aramea. Uuden testamentin alkukieli on kreikka.

Pitäkäämme arvokkaana asiana sitä, että voimme lukea Raamattua omalla äidinkielellämme! Käyttäkäämme etuoikeuttamme lukea Jumalansanaa. Kun teemme niin rukoillen ja avoimin sydämin, saamme kokea sitä siunausta, jonka Jumala on siihen tarkoittanut. Meistä voi tulla siunauksen kanavia toisillekin ja voimme elää kunniaksi Jumalalle.

Jatkan huomenna - jHs.

__________________________

"Vihan äänet ovat kovia. Ne kuuluvat seinän taakse ja pihan ylitse, ne kuuluvat sodan jylinässä kymmenien, jopa satojen kilometrien päähän ja ne kuullaan eetterissä mantereelta toiselle.

Rakkauden äänet ja tunnusmerkit ovat vaatimattomia. Rakkaus ilmentää itseään hiljaa, katseina, kuiskauksina, tekoina, lämpönä, hyväksymisenä, puolustamisena, turvallisuutena. Rakkaus ei tunne pakkoa, ja siksi pakolla aikaan saatu hiljaisuus ei ole laadultaan hyvää. Pakko synnyttää pelkoa ja uhmaa ja uhma on äänekästä. Näin ollen käsky ei saa aikaan toivottua tulosta ja hiljaisuutta,vaan vihaa, ja viha on aina kovaa, repivää ja äänekästä" (Erkki Leminen, Armo kuuluu sulle juuri, a. 54, 55, Karas-Sana 1984).

__________________________

Niin ne vain vuoret vierivät! Meillekin syntynyt kuopus täyttää tänään 44 vuotta! Timo, sydämelliset onnittelumme - vielä tässäkin! Iloitsemme sinusta ja rakastamme sinua! Näin ajattelevat isä ja äiti.

Keskiviikko. 0.5 astetta miinuksella ylösnousussa . Harmaa taivas.

M-L kävi viemässä Emilian kylälle harjoittelupaikkaan 8:ksi.

Aamupalaa ja kahvia.

Rukousta. Luin Hoosean kirjaa.

Kahvia.

Kävin, ihan näin ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän kunniaksi, käyttämässä kansalaisoikeuttani - ja tällä kertaa erityisen voimakkaasti myös -velvollisuuttani: Kävin äänestämässä eduskuntavaaleissa kaupungintalolla. Nyt on tärkeää niiden, jotka arvostavat Jumalan sanaa ja sen mukaisia arvoja - sekä maatamme ja kansaamme - käydä äänestämässä. Ei ketä tahansa, vaan sellaisia ehdokkaita, joiden tietää samalla tavoin arvostavan Jumalan sanaa ja sen mukaisia arvoja. Olisi suuri siunaus, jos katsoisimme nyt "nenänvarttamme pidemmälle", sillä paljon tulisi ääniä juuri edellämainitunlaisille ehdokkaille, jos Raamatun arvojen puolella olevat ihmiset - uskovat ja uskomattomat - yhdistäisivät voimansa tässä asiassa.

Äänestysreissulla toin myös kotiin Danielin, joka tuli leirikoulusta. Oli poika saanut kultamitalin pilkkikisoista. Kalamies on kalamies jäälläkin!

Kirjoitin.

Rukousta.

14 kävin hakemasta Emilian harjoittelupaikastaan.

Ruokaa ja kahvia.

Laitoin takkaan tulen.

HIIT-treeni: Kuntopyörällä 10 x 1 min. mahdollisimman maksimaalisella vauhdilla . Väleissä 1 min. palauttelua hiljaa polkemalla. Alussa ja lopussa 3 min. rauhallista polkemista.

Lueskelin vähän kirjaa.

Iltapalaa.

Seurasimme uutisia.

Katselimme myös kolmen puoluejohtajan vaalitenttiä.

Israel-uutisia.

Tänään on sadellut lunta.

Siunausta!  

Ps. "Kirjoitettu on: Hän sirottelee, hän antaa köyhille" (2. Kor. 9:9).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti