20230328

28.3.2023.

Seurakunta syntyi helluntaina, kaksituhatta vuotta sitten. Pietarin puheen seurauksena  samana päivänä, kun Pyhä Henki vuodatettiin 120 sitä rukouksessa odottavan opetuslapsen ylle - 3000 ihmistä tuli uskoon, ts. uskoi Jeesukseen pelastajanaan. Seurakunnan perustus on Jeesus Kristus. Ainakin nämä asiat on jo tullut todettua.

Pietari puhui rohkeasti. Siitä huolimatta, että hän oli ollut vasta vähän aikaa sitten, niin arka ja pelokas, että kielsi Jeesuksen, sanoen, ettei edes tunne Häntä. Jotain oli tässä välissä tapahtunut: Hän sai ylösnousseelta Jeesukselta syntinsä anteeksi ja hänet täytettiin Pyhällä Hengellä, toisten odottavien kanssa. Pietarin puhe löytyy Apt. 2:14-40).

Otan tähän vähän tekstiä Pietarin puheesta ja sen seurauksista:

"...Varmasti tietäköön siis koko Israelin huone, että Jumala on hänet Herraksi ja Kristukseksi tehnyt, tämän Jeesuksen, jonka te ristiinnaulitsitte. Kun he tämän kuulivat, saivat he piston sydämeensä ja sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän? Niin Pietari sanoi heille: Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan. Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu. Ja monilla muillakin sanoilla hän vakaasti todisti; ja hän kehoitti heitä sanoen: Antakaa pelastaa itsenne tästä nurjasta sukupolvesta. Jotka nyt ottivat hänen sanansa vastaan, ne kastettiin, ja niin heitä lisääntyi sinä päivänä noin kolmetuhatta sielua" (Apt. 2:36-41).

1. Julistettiin Sanaa, evankeliumia.

2. Kehotettiin tekemään parannus. Ts. kääntymään Jumalan puoleen, tunnustamaan syntinsä ja hylkäämään ne ja uskomaan Jeesukseen.

3. Kehotettiin ottamaan vesikaste.

4. Niin saatte Pyhän Hengen lahjan. Ts. tulette täytetyiksi Pyhällä Hengellä; niin kuin nekin 120, jotka olivat sen juuri kokeneet.

5. Annettiin lupaus, että kaikille, jotka Jumala kutsuu; jotka uskovat Jeesukseen, kuuluu lupaus Pyhän Hengen lahjasta: Pyhän Hengen kasteesta. Meillekin "kaukana oleville."

Tämä alussa ollut "malli" olkoon meilläkin tavoitteena. Seurakunta koostuu vain ihmisistä, uskoon tulleista, jotka uskovat Jeesukseen omana henkilökohtaisena Vapahtajanaan ja herranaan. Raamattu ei tunne sellaista seurakuntaa, johon kuuluvat suurin piirtein kaikki "pitäjän" asukkaat. Tällaiseen malliin ajaudutaan silloin, jos "valjastetaan kärryt hevosen eteen", ts. jos kastetaan sylivauvat - tai aikuiset ilman uskoa Jeesukseen - seurakunnan jäseniksi. Järjestyksen on oltava: 1. Sydämen usko Jeesukseen 2. ja sitten vesikaste.

Mitä sen jälkeen? Otan vielä uudestaan yhden jakeen äsken luetusta ja siihen jatkoksi yhden lisää:

"Jotka nyt ottivat hänen sanansa vastaan, ne kastettuiin, ja niin heitä lisääntyi sinä päivänä noin kolmetuhatta sielua. Ja he pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa" (Apt. 2:41-42).

1. Uskoon tulleet kastettiin. Oli iso kastetilaisuus.

2. Uskoon tulleet ja kasteella käyneet pysyivät:

a) Apostolien opetuksessa. Ts. apostolit julistivat ja opettivat heille Jumalan sanaa.

b) Keskinäisessä yhteydessä. Ts. he pitivät yhteyttä keskenään: kokoontuen yhteen, mutta ei pelkästään siten, vaan yhteys oli toisten uskovien huomioimista eri tavoin.

c) Leivänmurtamisessa. Ts. he viettivät Ehtoollista, joka varmasti liittyi normaaliin ateriayhteyteen; osana sitä.

d) Rukouksissa. Tämä oli Jeesuksen - esimerkin mukaan - seurakunnan keskeinen asia, jonka kautta koettiin Pyhän Hengen johdatusta ja toimintaa.

Nämä mainitut asiat ovat tänäkin päivänä seurakunnan tärkeitä asioita, joita ei saa unohtaa ja laiminlyödä.

Kohtaan a) haluan sanoa, että vaikka emme voikaan pysyä apostolien opetuksessa, niin kuin nuo alkuseurakunnan uskovat, niin kuitenkin voimme siinä pysyä - ja meidän tulee pysyä - apostolien opetuksen kautta, joka meillä on Raamatussa. Toinen merkitys apostolien opetuksessa pysymiselle on se, että haluamme toteuttaa sitä elämässämme.

Alkuseurakunnan "malli" olkoon meidänkin mallimme seurakunnissamme.

Jatkan huomenna - jHs.

________________________

,"...Raamatun punainen lanka on Jeesus Kristus. Häneen keskittyvät ennustukset Vanhan testamentin alusta sen loppuun, hänestä kertoo ennustusten toteutuminen Uudessa testamentissa ja häneen liittyvät tulevaisuuden lupaukset" (Erkki Leminen, Armo kuuluu sulle juuri, s. 18, Karas-Sana 1984).

________________________

Tiistai. 7.1 astetta pakkasta klo 6.55. Harmaa taivas. Oli satanut lunta - ja alkoi hilakseen satamaan, tehden sitä koko päivän.

Aamupalaa ja kahvia.

Kävin viemässä Danielin kouluun 8:ksi.

Rukousta.

Kahvia.

Kävin 8.3 km kävely/rukouslenkillä Tarvaalan suunnassa. M-L kävi kylällä kauppa-asioilla.

Ruokaa ja kahvia.

Laitoin tulen takkaan.

M-L vei Emilian harjoittelupaikkaan 14:ksi ja toi Danielin koulusta.

Kirjoitin.

Luin vähän kirjaa. Torkuin.

Iltapalaksi M-L:n takassa paistamaa riisipuuroa ja sen kanssa sekahedelmäsoppaa. Takkaan myös lihaa paistumaan.

Soittelin Pirjolle, siskolleni, joka oli soittanut.

Seurasimme uutisia - minä myös Israelista.

Siunausta!

"Jos joku teistä kärsii vaivaa, niin rukoilkoon; jos joku on hyvillä mielin, veisatkoon kiitosta" (Jaak. 5:13).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti