20181224

24.12.

Niin saapui Jouluaatto "menetetyn metsikön reunamillekin" harmaana kaamospäivänä. Puut olivat edelleen kauniita kevyennäköisessä lumipuvussaan. Tuuli antoi joululahjaksi tyynen sään, joka piti lumet puissa, pensaissa, heinissä ja varvuissa. Pakkanen pysytteli mukavissa lukemissa. Noustessa sitä oli 10.4 astetta.

Nukuimme edellisen yön patjoilla olohuoneen lattialla Marja-Leenan kanssa. Tero, Mari ja Nooa nukkuivat meidän huoneessamme. Se oli niin parempi kun kuitenkin M-L nousi aikaisemmin keittelemään joulupuuroa. Aaro ja Eelis nukkuivat yhdessä kamarissa. Aaro vielä eilenillalla kävi myöhään juoksulenkillä. Kuntoa pitää jalkapallomaalivahdin pitää yllä.

Joulukuusenkynttilät sytytettiin. Mukavasti hopeiset nauhat kimaltelivat hämärässä valossa. Muihinkin jouluvaloihin napsautettiin valot päälle. Eläviinkin kynttilöihin.

Tarkoituksena oli 9 maissa syödä joulupuuroa, mutta jonkinverran siitä "rivettiin." Tosin se ei mihinkään mitään vaikuttanut. Riisipuuro sekahedelmäsopan kanssa oli hyvää. Kinkku myös otettiin käyttöön - ja oli hyvää kotona paistetun ruisleivän ja kahvin kanssa.

Kävin M-L:n asialla vielä kaupassa heti aamusta. Laitoin ulkotulia etupihan puolelle tienvarteen ja takapihalle metsänreunaan. Samalla raapaisin tulet takapihan pressusaunan kiukaan alle. Savu alkoi mukavasti tuoksumaan. Isoihin kynttilälyhtyihin laitoin isommat ulkokynttilät porraspieliin. Puihin lintujen ruokintapaikan läheisyyteen kolme pientä kynttilälyhtyä. Takapihan puolelle oven pieleen yhden kynttilälyhdyn. Linnuillakin oli tarpeeksi ruokaa. Lisäilin välillä puita kiukaan alle. Välillä piti käydä ryyppäilemässä kahvia sisällä. M-L valmisteli jouluateriaa. Kun Terhi-Marja, Denis, Emilia ja Daniel tulivat, alkoi T-M myös hommailla ruuan parissa. Jokainenhan sitä kantoi "kortta kekoon." Tero ja Mari kävivät kävelylenkillä. Timo, Pia, Milka, Miro, Milena ja Minja, sekä Helmi-koira, saapuivat ennen 14. Olimme sopineet, että klo 14 on pressusauna kylvettävässä kunnossa - ja niin olikin. Heittelin häkälöylyt ja vedin pressun kehikon päälle.

Löylyt olivat hyvät. Vasta tuoksui hyvälle. Meitä kävi saunassa - yhtäaikaa löylyttelimme: Tero, Mari, Nooa, Aaro, Denis, Daniel, Timo ja minä. Uimapukusauna nääs. Usea kävi lumessakin pyörimässä. Mukavalta tuntui mennä sitten löylyihin. Vilvuuttelimme vieressä olevassa kodassa, jossa oli tulipaikassa palamassa isommista pölleistä vähänniinkuin rakotuli. Kun kukin sai tarpeekseen löylyistä niin meni lopuksi pesuhuoneeseen suihkuun, joka sekin oli lähellä. Mukava oli joulusauna - ja hyvä löylyseura.

Saunan jälkeen olikin jouluateria valmis. Aterian yhdessä siunattuamme kävimme sitä nauttimaan kiitollisin mielin. "Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista...", joten vaikka kuinka kohtuudella yritti ottaa eri lajeja, niin paljon ruokaa lautaselle kertyi - ja maha tuli liian täyteen. Kiitollinen on kaikesta oltava. Jumalan siunauksena on ruokakin otettava.

Meidän perhekunta oli kokonaisuudessaan koolla. Meitä on yhteensä 17 henkeä. Pienin Minja 1 v. Mukava olla yhdessä.

Jonkinaikaa jouluateriasta pidimme ns. aattohartauden. Milena lauloi Danielin kanssa "Joulupuu on rakennettu"-laulun. Eelis, jolle tänään meillä tuli joulupuurosta manteli, luki jouluevankeliumin. Emilialle oli tullut heidän joulupuurostaan manteli. Minä pidin pienen puheen jouluevankeliumin lukemisen jälkeen.

Sitten olikin vuorossa joululahjojen jakaminen. Ensin ne laitettiin kuusen alle, jonka jälkeen Daniel luki paketista nimen, kenelle paketti tulee ja Milena - joka sai heidän joulupuurostaan mantelin - juoksutti ne saajalle. Se kävi hyvin. Iloisia ilmeitä ja mukavaa meininkiä. Kiitos lahjoista! Siinä hommassahan sitä meni mukavasti aika.

Jonkinajan kuluttua pääsimme nauttimaan juustotarjottimen antimia. Kyllä niitä juustolajeja oli runsaasti - lie ollut liki parikymmentä. Samalla oli kahdenlaisia viinirypäleitä, ja useamman sortin hedelmien siivuja. Erilaisia "alustoja" oli joiden päälle juustoa voi laittaa. Myös kahvia, pipareita ja hyytelökakkua. Terhi-Marja taisi "loihtia" juustotarjottimen - joka ei kyllä mitenkään yhdelle tarjottimelle sopinut. 

Olihan sitä elämää illassa. Loppupuolella otimme vielä yhteiskuvan koko porukasta. Mukava verrata aikaisempiin potretteihin. Lapset kasvavat nuoriksi - ja uusia jäseniä perhekuntaan on tullut syntymän ja avioitumisen kautta, aikuiset vanhenevat - varsinkin vaari ja mummi, mutta toisetkin tulevat vääjäämättömästi perässä. Suuresti sitä on kiitollinen perhekunnan jokaisesta jäsenestä.

Timo, Pia, Miro, Milena, Minja ja helmi-koira lähtivät kotiin Höytiälle. Terhi-Marja, Denis, Emilia ja Daniel, sekä Milka, Aaro ja Eelis heidän mukanaan, heille yöksi. Tero ja Mari "vanhusten" kanssa jäivät meille. Illan mittaan vielä otimme vähän teetä ja kinkkua ruisleivän päällä. On sitä otettu.

Puoliltaöin kävimme "tilalle" - ts. unta odottelemaan. Se oli sellainen Jouluaatto - ainutlaatuinen, niinkuin aina.

Siunausta!

Ps. "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto" (Luuk. 2:14)

Vuolijan ja hänen vaimonsa joulutervehdys:

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti