20150820

20.8.

Vieläkin ne jatkuvat - sinisen taivaan ja auringonpaisteen aamut ja päivät. Lääkäri soitteli aamulla - soittoaika nääs - verikokeiden tuloksista. Pitkäaikaissokerin lukema on tullut oikeaan suuntaan - eli alaspäin. Luin Jeremian kirjaa - ja menin vielä uudelleen nukkumaan. Noustuamme söimme aamupalaa ja joimme kahvia. Edellisenä yönä ei oikean jalan ison varpaanseutu ollut kipeän tuntuinen. Turvoksissa se on ja jonkinverran tulehtunut - senkin huomaa sokeriarvoissakin. Jatkoin Jeremian kirjan lukemista. Marja-Leena luki hartauskirjasta paikan. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä

13 maissa menin vastaan koululaisia - Emiliaa ja Danielia. Tulivat pyörillään kotiinsa ja siitä minun kyydissä meille. 

Söimme.

Käytimme Emiliaa ja Danielia uimassa Summassaaren uimarannassa. Oli muitakin uimareita. Aurinko paistoi kuumasti, järvi kimalteli ja lapset nauttivat. Jätimme lapset kotiin - äitikin tuli juuri töistä.

Joimme pullakahvit.

Poljeskelin "Kettler Poloa" - kuntopyörää - 46 min. takapihalla auringossa: 33 min. jäykkyydellä 6 ja 13 min. jäykkyydellä 5 (janalla 1-10). Kun en pääse lenkille, niin pyörää voin polkea. M-L keräsi mustia viinimarjoja ja vähän vadelmia pihan ääriltä.

Söimme iltapalaa.

Aiemmin puheena olleesta "lämmitysprojektista" puuttuu 114 euroa.

Siirrymme "lainausosastolle" - siis jatkan lainatuin tekstein:

"ANNETTAVA MÄÄRÄ

Tutkitaan seuraavaksi, mitä Raamattu sanoo siitä, paljonko meidän pitäisi antaa. Vanhan Testamentin aikana annettavaksi vaadittiin kymmenyksiä eli 10 prosenttia ansioista. Kun israelilaiset rikkoivat tätä käskyä, sitä pidettiin Herralta varastamisena. Kuuntele Jahven vakavia sanoja Malakian päivinä: "Voiko ihminen riistää jotakin Jumalalta? Sitä te kuitenkin yritätte. Mitä me sinulta riistämme? te kysytte. Kymmenyksiä ja uhrilahjoja! Kirous on teidän osananne, koska te kaikki, koko kansa, petätte minua" (Mal. 3:8-9).
Kymmenysten lisäksi heprealaisten oli määrä antaa uhrilahjoja. Herra oli myös antanut tiettyjä määräyksiä köyhistä huolehtimiseen. Esimerkiksi joka seitsemäs vuosi kaikki velat annettiin anteeksi, ja tarkat säännöt säätelivät sadonkorjuuta siten, että köyhät saattoivat kerätä pellolta itselleen ruokaa.
Uudessa testamentissa kymmenysten maksamisesta ei selvästi luovuta eikä siihen erityisesti kehoteta. Sen sijaan opetetaan antamaan suhteessa saamiimme aineellisiin siunauksiin, ja erityisesti siinä kehotetaan antamaan uhrimielellä.
Kymmenyksissä tai muissa kiinteissä prosenttiosuuksissa on etuna se, että ne ovat suunnitelmallinen tapa antaa ja annettava summa on helppo laskea. Vaarana kymmenyksissä on se, että niitä on helppo alkaa pitää maksettavana laskuna muiden joukossa. Mikäli emme anna rakastavasta sydämestä, asetamme itsemme asemaan, jossa emme voi ´saada sitä siunausta, jonka Herra on varannut antajalle. Toinen mahdollinen vaara on se, että kun kymmenykset on maksettu, antamiseen kohdistuvat vaatimukset on mielestämme täytetty. Monille kristityille kymmenysten tulisi olla antamisen alku, ei sen yläraja.
Sanassa ei selvästi sanota, paljonko meidän pitäisi antaa. Uskon, että tarkkojen ohjeiden puuttuminen johtuu siitä, että annettavaa summaa koskevan päätöksen tulisi perustua henkilökohtaiseen jumalasuhteeseemme. Kun etsimme Hengen johdatusta rukoilemalla säännöllisesti, antamisesta tulee jännittävä seikkailu.
Abernathyn perhe on tästä hyvä esimerkki. Heillä oli aiemmin kenkäkautta. Perheenjäsenet olivat rukoilleet, että Jumala ohjaisi heidän antamistaan. Rukoillessaan he kokivat Wilsonin perheen tarvitsevan heidän apuaan, koska kouluvuosi oli alkamassa. Perhe päätti antaa kullekin perheen viidelle lapselle kahdet kengät. Sitä he eivät tienneet, että Wilsonin lapset olivat rukoilleet juuri kenkiä.
Eräänä iltana perheen lapset rukoilivat jälleen kenkiä ruokapöydän ääressä. Kun he olivat päättäneet rukouksen, heidän äitinsä sanoi: "Teidän ei tarvitse enää pyytää Herralta kenkiä. Hän on vastannut rukouksiinne." Kengät tuotiin heidän eteensä pari toisensa jälkeen.
Kun kaikki kengät oli tuotu lasten eteen, lapset ajattelivat, että Jumala piti kenkäkauppaa! Olisitpa nähnyt ällistyksen Abernathyn perheenjäsenten kasvoilla, kun he saivat kokea, miten Jumala ohjasi heidän antamistaan rukouksen salaisuuden kautta" (Howard Dayton, Rahoillasi on merkitys, Kuva ja Sana 2011, s. 93-94).

Siunausta!

Ps. "Anna tiesi Herran haltuun ja turvaa häneen..." (Ps. 37:5).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti