20200421

21.4.

Jatkoa 16.4 aloittamaani "kirjoitelmaan", joka on jatkunut päivittäin.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 6.

Kun Jeesus kuoli ristillä syntiemme tähden, täyttyivät kaikki sitä koskevat ennustukset, joita Jumala oli antanut eri aikoina profeettainsa kautta. Samoin täyttyivät kaikki esikuvat, jotka puhuivat Hänen uhrikuolemastaan. Vanhassa testamentissa niitä on runsaasti. Eilen jo viittasimme israelilaisten suorittamiin uhreihin, joita he uhrasivat "telttatemppelissään", Ilmestysmajassa, erämaavaelluksen aikana ja myöhemmin Jerusalemin temppelissä. Vuosisatoja ja vuosituhansia ennen Jeesuksen ristintyötä näitä uhreja uhrattiin - ja kaikki ne viittasivat Jeesuksen antamaan uhriin. Tuhansien ja taas tuhansien uhrieläinten veri vuosi, kun uhreja uhrattiin. Jumala antoi erämaavaelluksen aikana lakinsa Siinailla juutalaiselle kansalle; sillä matkalla, joka alkoi Egyptin orjuudesta pääsyn jälkeen ja päätyi luvattuun maahan. Silloin he saivat tarkat ohjeet myös temppelin rakentamisesta ja uhritoimituksista siinä.

Ensimmäisen ennustuksen Jeesuksen ristintyöstä löydämme jo Raamatun alkulehdiltä. Syntiinlankeemuksen tapahduttua Jumala puhui käärmeelle, joka sai ensimmäiset ihmiset olemaan tottelemattomia Jumalalle:

"Minä panen vainon sinun ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän"
(1. Moos. 3:15).

Tässä "esievankeliumissa" kerrotaan "vaimon siemenestä", Kristuksesta, joka tulee ristillä polkemaan rikki käärmeen, Saatanan" pään:

"Koska siis lapsilla on veri ja liha, tuli hänkin niistä yhtäläisellä tavalla osalliseksi, että hän kuoleman kautta kukistaisi sen, jolla on kuolema vallassaan, se on perkeleen"
(Hebr. 2:14).

Jo ennen lain antamistakin uhrattiin Herralle. Aadamin ja Eevan pojat, Kain ja Aabelkin uhrasivat:

"Ja jonkun ajan kuluttua tapahtui, että Kain toi maan hedelmistä uhrilahjan Herralle; ja myöskin Aabel toi uhrilahjan laumansa esikoisista, niiden rasvoista. Ja Herra katsoi Aabelin ja hänen uhrilahjansa puoleen; mutta Kainin ja hänen uhrilahjansa puoleen hän ei katsonut"
(1. Moos. 4:3-5).

Oliko Jumala epäoikeudenmukainen Kainia kohtaan? Ei. Ei Kain ollut tietämätön siitä, mitä tuli uhrata. Heidän vanhempansa olivat antaneet pojilleen opetuksen ja esimerkin siitä. Se uhri, joka kelpasi Herralle, oli verinen uhri - lampaan oli tullut antaa henkensä ja vuodattaa verensä. Aabel oli lampuri. 

Inhimilliselle ymmärrykselle tuntuu vieraalta puhe verestä kristinuskon yhteydessä. Ihminen luonnollisessa tilassaan haluaisi mieluummin kulkea "Kainin linjalla"; kulkea "veretöntä tietä
taivaaseen. Jeesuksen antama uhri ristillä ei ollut kuitenkaan veretön uhri, vaan Hän vuodatti verensä meidän syntiemme tähden:

"Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme se on Jumalan voima"
(1. Kor. 1:18).

Ei ole olemassa kristinuskoa ilman verta - Jeesuksen verta. Sen tähden Jeesuksen ristintyöstä kertovat eläinuhrit Vanhan testamentin aikaankin olivat veriuhreja, jotka saivat täyttymyksensä siinä uhrissa, jonka Jeesus antoi Golgatan ristillä, kun Hän vuodatti verensä:

"...ilman verenvuodatusta ei tapahdu anteeksiantamusta"
(Hebr. 9:22).


Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

Jatkan huomenna.

Nousun aikaan, uuteen päivään, 10.6 astetta lämmintä. Aurinko paistoi aikalailla, vaikka oli pilvistäkin. Fasaani-naaras kuoputteli ikkunan takana. Se on nyt ottanut käyntipaikakseen tämän meidän(kin) ruokintapaikan. Mikäs, mukavahan se, kun aina uutta elämää näkyy pihapiirissä.

Söimme aamupalaa ja joimme kahvia. Luin Hesekielin kirjaa. Kuuntelimme "Päivän biisin" - joka tulee Terhi-Marjalta. Se tuntuu aina vain paremmalta jutulta - mutta Jumalahan antaa sellaisia ideoita johdatuksessaan. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

M-L pesi ikkunoita ulkopuolelta. Minä sain aikaseksi katkaista yhden puun tuolta pihan reunasta, joka oli kallistunut sireenien päälle. Kyllähän se M-L on siitä jo useammankin kerran muistutellut, mutta nyt se sitten tapahtui. Ja toisaalta, eipähän tuo ole mihinkään siitä karannut, joten ennättipä sen tänäänkin.

Kävin urheilukentällä kävelemässä "päivän köpöttelyt" - 10 km. Taivas oli ihan sininen ja aurinko paistoi sen mukaisesti. Mikäpä siinä oli "karanteenivaarin" talsia. Ja siellähän voi olla yhteydessä ylöspäinkin, korkeammalle taholle, josta asioita ohjaillaan.

Ruokaa ja kahvia.

Laitoin takkaan tulen.

Kirjoittelin tuota alussa olevaa "kirjoitelmaa." M-L meni kävelylenkille - se kun aurinkokin vain jaksoi paistaa.

Eiköhän sitä tässä illan mittaan tule seurailtua uutisia eri lähteistä. Varmaan syötyä iltapalaakin ja juotua teetä. Tänään ainakin vielä tulee TV7Plussalta Globaali rukousilta, joka liittyy nyt pastorien paasto- ja rukousaikaan. Tarkoitus on sitä seurata klo 21. Päättyy varmaan 23.30 maissa.

Siunausta!

Ps. "Sillä minä teen teille tiettäväksi, veljet, että minun julistamani evankeliumi ei ole ihmisten mukaista, enkä minä olekaan sitä ihmisiltä saanut, eikä sitä ole minulle opetettu, vaan Jeesus Kristus on sen minulle ilmoittanut" (Gal. 1:11-12).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti