20200423

23.4.

16.4 alkamani "kirjoitelma" jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 8.

Olemme jo aikaisemmin todenneet, että Vanhassa testamentissa on runsaasti uhreja, jotka ovat esikuvallisia ja saivat täyttymyksensä Jeesuksen ristinkuolemassa. Esikuvauhreissa eläin menetti henkensä ja vuodatti verensä. Näiden uhrien kautta ihmisten synti sovitettiin, peitettiin. On muistettava, että itse Jumala antoi ohjeet - ihan kokonaisvaltaisesti - kuinka uhrit tuli toimittaa. Kuitenkin on painotettava sitä, että nämä uhrit eivät voineet syntiä poistaa. Sen pystyi tekemään vain Jeesuksen uhrikuolema ristillä. Vain Jeesuksen veressä on voima ottaa pois synti.

Israelilaisilla on Jumalan heille määräämiä isoja juhlia, joista eilen käsittelimmi Pääsiäistä. Sitä vietetään Egyptistä lähdön muistoksi. Yksi juhlista on nimeltään Viikkojuhla, jota vietetään lain antamisen muistojuhlana, sekä sadonkorjuujuhlana. Samaan aikaan on myös Helluntai. Yhden juhlan nimi on Lehtimajanjuhla, jota vietetään erämaavaelluksen - 40 v - muistoksi, jolloin asuttiin lehtimajoissa. Tämän verran näistä juhlista.. Suurin ja pyhin juhlista on Jom kippur, Suuri sovituspäivä. Siihen nyt vähän enemmän paneudumme.

3. Mooseksen kirjassa on luku 16 otsikoitu: Suuri sovituspäivä. Tutustu siihen. Samoin 3. Moos. 23:26-32, 25:9. 70 jKr. tapahtuneen temppelin hävityksen jälkeen eivät israelilaiset ole voineet uhrata, joten sovitusverta ei ole voinut vihmoa.  Hebrealaiskirjeessä puhutaan myös Suuresta sovituspäivästä, jonka eläinuhrien esikuvallisuutta "peilataan" niiden täyttymykseen, Jeesuksen antamaan uhriin, Golgatan ristillä. Joskin Vanhan liiton uhrit Suurena sovituspäivänä olivat "esikuvien huippu", niin oli Jeesuksen uhri, Suurena Sovituspäivänä, niiden valtava täyttymys. 

3. Moos. 16 Jumala antoi käskyn, että ylipappi, Aaron, sai mennä temppelin kaikkeinpyhimpään vain kerran vuodessa, Suurena sovituspäivänä. Jumala antoi hänelle ohjeet kuinka hänen tuli toimia. Hänen tuli pestä ruumiinsa ja vaihtaa ylleen tarkasti määritellyt pyhät vaatteet. Hänen tuli uhrata tietty eläin omien ja perheensä syntien sovitukseksi. Nyt kuitenkin kiinnitämme huomiomme enemmän kahteen kauriiseen ja siihen, miten Jumala käski Aaronia niiden kanssa toimimaan:


"Ja hän ottakoon israelilaisten seurakunnalta kaksi kaurista syntiuhriksi..."
(3. Moos.16: 5).

"Sitten hän ottakoon ne kaksi kaurista ja asettakoon ne Herran eteen ilmestysmajan ovelle. Ja Aaron heittäköön arpaa niistä kahdesta kauriista: toisen arvan Herralle ja toisen Asaselille. Ja Aaron tuokoon sen kauriin, jonka arpa määräsi Herralle, ja uhratkoon sen syntiuhriksi. Mutta se kauris, jonka arpa määräsi Asaselille, asetettakoon elävänä Herran eteen, että sille toimitettaisiin sovitus ja se sitten päästettäisiin erämaahan Asaselille"
(3. Moos. 16:7-10).

Jotta ei tulisi kovin pitkää, niin jatkan aiheesta huomenna. Jos kiinnostaa, niin tutustu käsiteltävään lukuun Raamatustasi. 

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

-------------------------------------

Siniseen taivaaseen ja uringonpaisteeseen heräilin. Lämmintä auringon puolella 14.2. M-L oli noussut aiemmin. Aamupalaa ja kahvia. Luin Hesekielin kirjaa. "Päivän biisi" oli jälleen "mieltä ylentävä."

Kantelin tänään polttopuita verkkokehikoista liiteriin pinoon. Siinähän sitä sai kävellä teputella ja kumarrella - eli pientä liikuntaa sekin. Muovipöydän ja -tuolitkin liiteristä takapihan puolelle, seinustalle, kiikuttelin.

Välillä piti käydä laittamassa "murua rinnan alle" ja juomassa kahvia.

Kun lopetin, niin tyhjensin tuhkat takasta ja sytyttelin siihen tulet.

Kahvia.

Kirjoittelin vähän.

Seurailin uutisia - Suomen ja israelin - sekä ajankohtaisohjelmaa.

Siunausta!

Ps. "Ja nyt, lapsukaiset, pysykää hänessä, että meillä hänen ilmestyessään olisi turva, eikä meitä häpeällä karkoitettaisi pois hänen tyköänsä hänen tulemuksessaan. Jos tiedätte, että hän on vanhurskas, niin te ymmärrätte, että myös jokainen, joka vanhurskauden tekee, on hänestä syntynyt" (1. Joh. 2:28-29).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti