20200424

24.4.

16.4. aloittamani "sarja" jatkuu päivittäin.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 9.

 Jatkamme Suuren sovituspäivän tarkastelua kahden syntiuhrikauriin osalta. Voit lukea eilisestä kirjoituksesta raamatunpaikan asiaa koskien. Teksti löytyy 3. Moos. 16. luvusta.

Suurena sovituspäivänä uhraamassa oli vain ylipappi (j. 17) - tässä tapauksessa Aaron. Ylipapilla täytyi olla mukanaan syntiuhrimullikka, jonka hän teurasti ja uhrasi omien ja perheensä syntien sovitukseksi (j. 11). Tämän jälkeen hän otti  hiilipannun täyteen tulisia hiiliä alttarilta, joka on Herran edessä - ja jossa tuli palaa sammumaton tuli - sekä kahmalonsa täyteen  survottua hyvänhajuista suitsuketta. Sitten hän vei hiilipannun esiripun sisäpuolelle (j.12-13), jonne sai mennä vain ylipappi ja hänkin vain kerran vuodessa. Temppeli muodostui kolmesta osasta: esipiha, pyhä ja esiripun takana oleva kaikkeinpyhin. Esiripun sisäpuolella Aaron laittoi suitsukkeen tulisten hiilien päälle, Herran eteen. Tämä siksi, että suitsutus pilvenä peitti lain arkin päällä olevan armoistuimen, ettei hän kuolisi (j. 13).Näin suitsutusuhri oli ensimmäinen uhri, joka tuotiin Herran eteen kaikkeinpyhimmässä.  Tämän jälkeen ylipapin piti ottaa mullikan verta, jonka hän oli uhrannut - verta oli kultaisessa maljassa - ja pirskottaa sitä sormellansa armoistuimen etupuolelle, kerubien väliin, ja armoistuimen eteen, 7 kertaa (j.14). Nyt palaamme toiseen kauriiseen:

"Sitten hän teurastakoon kansan syntiuhrikauriin ja vieköön sen verta esiripun sisäpuolelle ja tehköön sen verellä, niinkuin hän teki mullikan verellä: pirskottakoon sitä armoistuimelle ja armoistuimen eteen"
(3, Moos. 16:15).

Vihmottuaan mullikan verta - jonka hän on uhrannut omien ja perheensä syntien sovitukseksi - armoistuimelle ja sen eteen kaikkeinpyhimmässä, seuraa uusi uhritoimitus. Ylipappi teurastaa kansan syntiuhrikauriin kansan syntien sovitukseksi. Sen jälkeen hän menee esiripun taakse, kaikkeinpyhimpään, ja vihmoo kauriin verta armoistuimelle ja sen eteen - samalla tavalla kuin mullikan vertakin

"Ja näin hän toimittakoon pyhäkölle sovituksen israelilaisten saastaisuudesta ja heidän rikoksistaan, olivatpa heidän syntinsä minkälaiset tahansa; näin hän tehköön myös ilmestysmajalle, joka on heidän tykönänsä, keskellä heidän saastaisuuttansa"
(3. Moos. 16:16).

Jatkan huomenna. Silloin puhumme toisesta kauriista ja mahdollisesti näiden esikuvien täyttymyksestä.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B. 
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Jämsenin pertille sydämelliset nimipäiväonnittelut!

5.8 astetta nousun aikaan. Pilvistä. Tuuleskeli.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Hesekielin kirjaa. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. Kuuntelimme "Päivän biisin." Terolta tuli linkki Tampereen helluntaiseurakunnan aamuhartauteen.

Uutisten "tsekkaamista."

Kantelin puita pihasta, verkkokehikosta, liiteriin jonkin aikaa. Aurinkoista. Tuuli muuttumassa viileämmäksi.

Ruokaa ja kahvia - sen kanssa M-L:n juuri paistamia kaurakeksejä.

Kävin urheilukentällä kävelemässä 10 km. Sinen taivas. Aurinko.

Kahvia.

Laitoin tulen takkaan.

Kirjoittelin.

Iltapalaa ja teetä.

Klo 21 jälkeen seurasin Globaalia rukousiltaa TV7Plussan kautta, liki puolilleöin. Oli pari päivää taukoa niissä ohjelmissa.

Siunausta!

Ps. "Armo ja rauha Isältä Jumalalta ja meidän Vapahtajaltamme Kristukselta Jeesukselta"
(Tiit. 1:4).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti