20200427

27.4.

16.4. aloittamani "kirjoitelma" jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 12.

Ylipappi Aaronin Suurena sovituspäivänä kansalta ottamat kaksi kaurista (3. Moos. 16:5) kuuluivat samaan syntiuhriin. Niillä kuvataan Jeesuksen ristillä suorittaman syntiemme sovitustyön kahta puolta. Eläinten tuli olla virheettömiä, niinkuin uhrieläinten muutoinkin - useimmissa uhreissa - mikä esikuvallisesti viittasi siihen virheettömyyteen ja puhtauteen, joka Jeesuksella oli: 

"...tietäen, ettette ole millään katoavaisella, ette hopealla, ettekä kullalla, lunastetut turhasta, isiltä peritystä vaelluksestanne, vaan Kristuksen kalliilla verellä, niinkuin virheettömän ja tahrattoman karitsan, ..."
 (1. Piet. 1:18-19). 

"Kun meillä siis on suuri ylimmäinen pappi, läpi taivasten kulkenut, Jeesus, Jumalan Poika, niin pitäkäämme kiinni tunnustuksesta. Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouttamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä"

"...Kristuskin kärsi teidän puolestanne, ... joka "ei syntiä tehnyt ja jonka suussa ei petosta ollut"..."
1. Piet. 2:21,22).

"Sen, joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi..."
(2. Kor. 5:21).

"Ja te tiedätte hänen ilmestyneen ottamaan pois synnit; ja hänessä ei ole syntiä"
(1. Joh. 3:5).

Syntiemme sovituksen Isän edessä saattoi suorittaa vain synnitön ja puhdas Jumalan Poika. Pelastajan täytyi tulla sieltä, missä ei ole syntiä; taivaasta.

Kaksi kaurista, jotka kertovat meille yhdestä ja samasta syntiuhrista, tuotiin Ilmestysmajan ovelle, Aaronin toimesta, Herran eteen (3. Moos. 16:7). Sen jälkeen Aaron heitti näistä kahdesta kauriista arpaa; toisen arvan Herralle ja toisen Asaselille (3. Moos. 16:8). Tämänkertaisen kirjoituksen alussa totesin, että nämä kauriit puhuvat esikuvallisesti Jeesuksen sovitustyön kahdesta puolesta. Toinen kauris, jonka arpa määräsi Herralle, kuvaa sitä, kuinka Jeesuksen työ Golgatan ristillä täytti viimeistä piirtoa myöten kaiken sen, mitä Jumala vaati pyhyydessään ja vanhurskaudessaan. Toinen kauris, jonka arpa määräsi Asaselille, kuvaa Jeesuksen uhrikuoleman toista puolta: sen vaikutusta syntisiin ihmisiin; ihmisten synteihin. Se puhuu syntien täydellisestä anteeksiantamuksesta ja niiden unohtamisesta. Jeesuksen ristintyön tähden Jumala voi näin toimia. ("Asasel"-sana on arvoituksellinen. Aapeli Saarisalo pitää sitä laatusanana, eikä nimenä, joka merkitsee "pois pantua". Näin ollen tämä kauris, "syntipukki", kertoo esikuvallisesti siitä, että synnit on otettu ja pantu pois. Muitakin selityksiä löytyy. Kukin voi halutessaan pyrkiä tutkimaan asiaa).

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Pihlaisen Merjalle sydämelliset nimipäiväonnittelut täältä "karanteenivanhuksilta."

Ihanhan sitä ihmisten aikoihin - miltei - tuli herättyä Maanantaihin. Vaikka eilitenkin tulin seurailleeksi Globaalia rukousiltaa. 9.7 astetta lämmintä nousun aikaan - auringon puolella. M-L oli jo jalkeilla aikaisemmin - leipomiset mielessään. Aurinkoista. Sininen taivas.

Aamupalaa ja kahvia. Luin Hesekielin kirjaa. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. Kuuntelimme "Päivän biisin." Herätyslaulu.

Kirjoittelin uuden SAARIJÄRVI RUKOILEE - kristittyjen yhteisen rukousrintaman Rintamapostin 43. Lähettelin sen niille, joille se menee s-postin kautta.

Ruokaa ja kahvia.

Kantelin pihassa puita liiteriin verkkokehikosta, jonkin aikaa. Eipä niillä kiire. Kiikuttelempa vähän kerrassaan - että on sitten talvella sieltä niitä mukava kanniskella "tupaan."

Kahvia.

Siskoni, Pirjo, soitteli "kotpitäjästä."

Haravoin vähän aikaa lehtiä takapihalla.

Kävin kylällä hakemassa Rantalan Jussin postilaatikosta hänen monistelemansa Rintamapostit. Samalla kävin ostamassa postista postimerkkejä, sekä Halpa-Hallista kirjekuoria - niin piti "karanteenivaarin tehhä."

Kahvia.

Meillä on tänään tuoksunut huushollissa hyvälle - M-l kun on paistanut ruisleipää.

Kirjoittelin.

Iltapalaa ja teetä - ja myös sitä juuri paistettua ruisleipää.

Daniel oli eiliten haudannut kirjosieppo-naaraan - oikein kirjoittanut haudalle muistokiven.

21 jälkeen seurailin Globaalia rukousiltaa liki puolilleöin.

Siunausta!'

Ps. "Muista Jeesusta, Kristusta, joka on kuolleista herätetty ja on Daavidin siementä minun evankeliumini mukaan" (2. Tim. 2:8).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti