20200430

30.4.

Jatkoa 16.4 aloitetulle kirjoitukselle.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 15.

Israel on Jumalan omaisuuskansa - Jumala ei ole tätä tosiasiaa perunut, eikä tule koskaan perumaankaan. Tämä on perimmäinen syy siihen, miksi Jumalan vihollinen numero yksi - saatana - vihaa Israelia. Samoin kansat, lähellä ja kaukana, ympäri maailmaa - tieten tai tietämättään. Se oli Jumalan suvereeni valinta, Hänen ikuisissa suunnitelmissaan. Israel ei ollut valittu kansa sen erinomaisuuden vuoksi. Raamattua lukiessamme näemme, että se oli kansa, joka eksyi pois Jumalansa teiltä omille väärille teilleen. Jumala on aikojen saatossa kutsunut kansaansa yhä uudelleen palaamaan luokseen - ja edelleen kutsuu - rakkaudessaan:

"Kaukaa ilmestyy minulle Herra: "Iankaikkisella rakkaudella minä olen sinua rakastanut, sentähden minä olen vetänyt sinua puoleeni armosta"
(Jer. 31:3).

Meille saattaa tulla mieleen ajatuksia, että Jumala oli Vanhan testamentin aikaan - varsinkin "lakiliitosta"  johtuen - erilainen kuin Uuden testamentin, Uuden liiton, Jumala; ettei Hän olisi rakkauden Jumala. Jumala on kuitenkin muuttumaton rakkaudessaankin. Siitä kertovat mm. uhritoimitukset, jotka Hän oli säätänyt kansalleen, voidakseen asua heidän keskellään ja olla heille armollinen. 

Suurena sovituspäivänä - kerran vuodessa - oli ylipapin tehtävänä mennä esiripun taakse,  kaikkeinpyhimpään. Vain hänen (3. Moos. 16:2). Kaikki oli tarkasti Jumalan itsensä järjestämää. "Sooloiluun" ja itsevalittuun toimintatapaan ei ollut mahdolisuutta. Jumalan pyhyys ja sen huomioonottaminen oli keskeisessä asemassa; ylipapin oli edettävä Ilmestysmajassa "Jumalan ehdoilla." 

Suurena sovituspäivänä ylipappi kävi kolme kertaa esiripun sisäpuolella. Ensin hän meni sinne hiilipannu mukanaan, täynnä tulisia hiiliä, jotka hän oli ottanut polttouhrialttarilta. Lisäksi hänellä oli mukanaan kahmalollinen survottua hyvänhajuista suitsuketta (3. Moos. 16:12). Kaikkeinpyhimmässä hän laittoi suitsukkeen hiilipannun päälle Herran eteen, niin että suitsutus pilvenä peitti lain arkin päällä olevan armoistuimen, ettei hän kuolisi (3. Moos. 16:13). Armoistuin oli Jumalan ilmestymisen paikka; Hän ilmestyi pilvessä armoistuimen kohdalla (3. Moos. 16:2). Lukiessani hyvänhajuisesta suitsukkeesta, jonka Aaron vei kaikkeinpyhimään ja laittoi tulisten hiilien päälle, uskon sen osaltaan kuvaavan Jeesuksen antama uhria Golgatalla:

"Olkaa siis Jumalan seuraajia, niinkuin rakkaat lapset, ja vaeltakaa rakkaudessa, niinkuin Kristuskin rakasti teitä ja antoi itsensä meidän edestämme lahjaksi ja uhriksi, Jumalalle "suloiseksi tuoksuksi"
(Ef. 5:1-2).

Jeesuksen antama uhri puolestamme on Jumalalle suloinen tuoksu. Emme edes osaa sanoiksi pukea sitä, miten suloinen tuoksu Jeesuksen täytetty työ oli Isän sydämelle - täyttihän tämä syntiemme sovitustyö Jumalan kaikki vanhurskauden ja pyhyyden vaatimukset.

Toisaalta se, että suitsutus pilvenä peitti lain arkin päällä olevan armoistuimen, kertoo Jumalan pyhyydestä.

Toisen kerran ylipappi-Aaron meni kaikkeinpyhimpään uhraamansa syntuhrimullikan verta mukanaan, jonka hän on uhrannut omien ja perheensä syntien tähden. Tästä olemme myös jo puhuneet (3. Moos. 16:14).

Kolmannen kerran hän meni kaikkeinpyhimpään kauriin verta mukanaan; kauriin, jonka arpa oli määrännyt Herralle, uhrattavaksi kansan syntien vuoksi. Tästä olemme jo puhuneet (3. Moos. 16:15).

Näin Aaron perheineen ja koko kansa oli tullut sovitetuksi Herran edessä. Jumala oli hyväksynyt uhrit.

Kaikkeinpyhimpään ei ylipappi voinut mennä ilman verta:

"Eikä hän mennyt uhratakseen itseänsä monta kertaa, niinkuin ylimmäinen pappi joka vuosi menee kaikkeinpyhimpään, vierasta verta mukanaan"
(Hebr. 9:25).

Tässä Ilmestysmajassa palvelevaa ylimmäistä pappia rinnastetaan meidän ylimmäiseen pappiimme, Jeesukseen:

"Sillä Kristus ei mennyt käsillä tehtyyn kaikkeinpyhimpään, joka vain on sen oikean kuva, vaan itse taivaaseen, nyt ilmestyäkseen Jumalan kasvojen eteen meidän hyväksemme. Eikä hän mennyt uhratakseen itseänsä monta kertaa..."
(Hebr. 9:24-25a).

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858.
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Laitamme sydämellisiä nimipäiväonnitteluja täältä meiltäpäin Vilkkilän Mirjalle!

Tänä aamuna M-L nousi aikaisin ja kävi kylällä kaupassa - niinkuin karanteenilaisten kuuluukin käydä varhain. Oli 6.2 astetta lämmintä minun nousuni aikaan. Ja sehän on vapunaatto. Aurinkoista oli, vaikka pilvetkin olivat mustia.

Syötyäni vähän aamupalaa ja juotuani kahvia, kävin kylällä kauppa-asioissa. Piti käydä vielä uudestaan vaihtamassa ostokseni toiseen. Jatkoa aamupalalle ja kahvistelulle. Luin Hesekielin kirjaa. "Päivän biisin" kuuntelu.

Kanniskelin jonkin aikaa puita liiteriin pihassa.

Ruokaa ja kahvia.

Kävin urheilukentällä tekemässä 6 km "vappuaatonkävelyn." Mukavan raikasta säätä.

Kahvia.

Kirjoittelin.

Tuli takkaan.

Iltapalaa ja teetä.

Uutisten seurailua.

Seurasin 21 jälkeen Globaalia rukousiltaa TV7Plussan kautta, liki puoleen yöhön.

Sellaista vapunaattoa tänä vuonna - Korona-karanteeni -aikaan.

Hyvää Vappua!

Siunausta!

Ps. "Olkoon mielenne siihen, mikä ylhäällä on, älköön siihen, mikä on maan päällä. Sillä te olette kuolleet, ja teidän elämänne on kätkettynä Kristuksen kanssa Jumalassa; kun Kristus, meidän elämämme, ilmestyy, silloin tekin hänen kanssaan ilmestytte kirkkaudessa" (Kol. 3:2-4). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti