20200429

29.4.

16.4. aloittamani kirjoitus jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 14.

Jumala antoi Poikansa Jeesuksen ristinkuolemaan syntiemme tähden. Jeesuksen sijaiskuolemassa, puolestamme, näkyy Jumalan armottomuus, viha, syntiä kohtaan, mutta myös Hänen armollisuutensa, rakkautensa, syntistä kohtaan. Jeesuksen täytetyn työn vuoksi Jumala voi olla meille "laillisesti" armollinen. Hän ei katsonut syntiä "läpi sormiensa" valmistaessaan meille pelastuksen - suuren pelastuksen. Nämä kaksi puolta näkyvät selvästi Suuren sovituspäivän esikuvissa - myöskin kahden kauriin syntiuhrissa:

"Ja hän ottakoon (ylipappi Aaron. Minun lisäykseni) israelilaisten seurakunnalta kaksi kaurista syntiuhriksi..."
(3. Moos. 16:5).

Ylipappi Aaronin teurastettua oman syntiuhrimullikkansa ja toimitettua sovituksen itsellensä ja perheellensä (3. Moos. 16:6, 11), vei hän sen verta esiripun taakse kaikkeinpyhimpään - josta jo aiemmin on ollutkin puhetta - ja pirskotti sitä sormellansa armoistuimen etupuolelle ja armoistuimen eteen (3. Moos. 16:14):

"Sillä jokainen ylimmäinen pappi, ollen ihmisten joukosta otettu, asetetaan ihmisten puolesta toimittamaan sitä, mikä Jumalalle tulee, uhraamaan lahjoja ja uhreja syntien edestä, ja hän voi säälien kohdella tietämättömiä ja eksyviä, koska hän itsekin on heikkouden alainen, ja tämän heikkoutensa tähden hänen täytyy, samoinkuin kansan puolesta, niin itsensäkin puolesta uhrata syntien edestä. Eikä kukaan sitä arvoa itselleen ota, vaan Jumala kutsuu hänet niinkuin Aaroninkin"
(Hebr. 5:1-4).

Ihmisten joukosta otettuna Aaronin täytyi uhrata ensin omien syntiensä ja perheensä syntien puolesta. Uhrinsa verta mukanaan hän meni kaikkeinpyhimpään, jossa oli armoistuin ja sen yllä Jumalan kirkkaus. Veren vienti kaikkeinpyhimpään kertoo siitä, että syntien sovitus on Jumalan hyväksymä asia. 

Tämän jälkeen Aaron teurastaa kansan syntiuhrikauriin - sen, jonka arpa oli määrännyt Herralle. Teurastettuaan kauriin, ottaa hän sen verta kultaiseen maljaan ja menee jälleen esiripun toiselle puolelle kaikkeinpyhimpään, pirskottaen sitä sormellaan armoistuimelle ja armoistuimen eteen seitsemän kertaa (3. Moos. 16:15).

Ylipapin vietyä syntiuhrikauriin verta armoistuimelle, kertoo se meille, että Jumala oli hyväksynyt uhrin kansan - ihmisten - synnin tähden. Kauriin sovitusveri oli hyvittänyt Jumalan kaikki vaatimukset. Synti oli peitetty. Näin ihmiset saattoivat jatkaa elämäänsä sovitettuina. Tässäkin haluan muistuttaa, että eläimen veri saattoi vain peittää ihmisten synnin, ei sitä pois ottaa. Uhrit katsoivat esikuvallisesti Jeesukseen:

"Katso, Jumalan Karitsa, joka pois ottaa maailman synnin"
(Joh. 1:29).

Eilen jo totesimme, että Ylipappi on esikuva Jeesuksesta, pelastajastamme:

"Kun meillä siis on suuri ylimmäinen pappi, läpi taivasten kulkenut, Jeesus, Jumalan Poika, niin pitäkäämme kiinni tunnustuksesta. Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä"
(Hebr. 4:14-15).

"Sentähden piti hänen kaikessa tuleman veljiensä kaltaiseksi, että hänestä tulisi laupias ja uskollinen ylimmäinen pappi tehtävissään Jumalan edessä, sovittaakseen kansan synnit. Sillä sentähden, että hän itse on kärsinyt ja ollut kiusattu, voi hän kiusattuja auttaa"
(Hebr. 2:17-18).

"Sentähden, pyhät veljet, jotka olette taivaallisesta kutsumuksesta osalliset, kiinnittäkää mielenne meidän tunnustuksemme apostoliin ja ylimmäiseen pappiin, Jeesukseen, joka on uskollinen asettajalleen, ..."
(Hebr. 3:1,2).

Ylipappi ja kauris olivat esikuvia Jeesuksesta, joka oli sekä Ylipappi, että uhri - molempia puolestamme. Esikuvien kautta asiaa ei voitu muulla tavalla esille tuoda. Niiden molempien täyttymys Jeesuksessa Kristuksessa on maailman ihmeellisin asia; sillä se sai aikaan syntiemme sovituksen Jumalan edessä:

"Koska meillä siis, veljet, on luja luottamus siihen, että meillä Jeesuksen veren kautta on pääsy kaikkeinpyhimpään, jonka pääsyn hän on vihkinyt meille uudeksi ja eläväksi tieksi, joka käy esiripun, se on hänen lihansa, kautta, ja koska meillä on "suuri pappi", Jumalan huoneen haltija", niin käykäämme esiin totisella sydämellä, täydessä uskon varmuudessa, sydän vihmottuna puhtaaksi pahasta omastatunnosta ja ruumis puhtaalla vedellä pestynä .."
(Hebr. 10:19-22).

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

6.8 astetta lämmintä kun nousimme uuteen päivään. Vähän aurinkoista. Aamupalaa ja kahvia. Luin Hesekielin kirjaa. Kuuntelimme "Päivän biisin." M-L luki paikan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

"Tsekkasin" uutiset.

Kantelin vähän aikaa puita liiteriin pihasta. Oli "meleko vilakkaa."

Ruokaa ja kahvia.

Kirjoittelin.

Tulet takkaan. 

M-L paistoi tänään kalaa. Niitä tuli taas muutama päivä takaisinpäin ovelle, valmiiksi perattuna ja paloiteltuna. Denishän se niitä. M-L leipoi myös munkkeja "uuvvella tavalla" - uunissa paistamalla. Olivat hyviä kahvin kanssa.

Uutisia Suomesta ja Israelista. 

Seuraili Gobaalia rukousiltaa TV7Plussalta 21 jälkeen liki puolilleöin.

Siunausta!

Ps. "Armo olkoon kaikkien teidän kanssanne" (Hebr. 13:25).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti