20200510

10.5.

"Korona ajan kirjoitelma" jatkuu - aloitettu 16.4.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 25.

Olemme Suuren sovituspäivän asioissa ja jatkamme liitonarkin merkeissä:

"Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: ... Ja pane arkkiin laki, jonka minä sinulle annan"
(2. Moos. 25:16).

"Sitten hän otti lain, pani sen arkkiin..."
(2. Moos. 40:20).

Koetan sanoa lyhyesti sen, mikä liittyy tähän asiaan. Israel oli kulkenut kolme kuukautta Egyptistä pääsynsä jälkeen. He olivat tuleet Siinain erämaahan ja olivat leirissä Siinain vuoren kohdalla. Mooses nousi vuorelle, jossa Jumala puhutteli häntä. Palattuaan kansan luo toi Mooses heille "Jumalan terveiset." Tämän jälkeen Mooses nousee vuorelle viemään Jumalalle kansan vastauksen - kansa oli halukas suostumaan liittoon Jumalan kanssa ja noudattamaan sitä. Mooses tulee sen jälkeen taas vuorelta kansan luokse, toimien niinkuin Jumala oli häntä käskenyt  Kolmantena päivänä siitä Mooses vei kansan vuoren juurelle. Lukiessasi tätä lukua, huomaat, että ihmeellisiä asioita tapahtui. Herra astui alas Siinain vuorelle. Hän kutsui Mooseksen vuorelle ja Mooses nousi sinne. Vielä kerran lähetti Herra Mooseksen alas kansan luo, vuoren juurelle, varoittamaan kansaa. Sen jälkeen Mooses nousi vuorelle Aaronin kanssa, niinkuin Herra oli käskenyt (lue 2. Moos. 19).

2. Moos. 20: luemme Herran antaman kymmenen käskyn lain. Voit lukea eteenkinpäin siitä, mitä Hoorebin vuoren kohdalla tapahtui. Luvussa 24 kerrotaan siitä, kuinka Jumala antoi Moosekselle laintaulut:

"Ja Herra sanoi Moosekselle: "Nouse minun tyköni vuorelle ja ole siellä, niin minä annan sinulle kivitaulut ynnä lain ja käskyt, jotka minä olen kirjoittanut heille opetukseksi"
(2. Moos. 24:12).

"Ja Herran kirkkaus vuoren kukkulalla näytti israelilaisten silmissä kuluttavalta tulelta. Ja Mooses meni pilven keskelle ja nousi vuorelle. Ja Mooses oli vuorella neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä"
(2. Moos. 24:17-18).

Myöhemmin - ennen kuolemaansa Mooses puhuu kansalle ja kertaa asioita erämaavaelluksen ajalta, sekä teroittaa Jumalan kansalle antamien määrysten ja ohjeiden tärkeyttä. Hän puhuu myös tulevista asioita ja Jumalan tahdon mukaisten asioiden pitämisestä luvatussa maassa:

"Ja Herra puhui teille tulen keskeltä. Sanat te kuulitte, mutta ette nähneet hänen muotoansa, kuulitte vain äänen.Ja hän ilmoitti teille liittonsa, jonka hän käski teidän pitää, nimittäin ne kymmenen käskysanaa; ja hän kirjoitti ne kahteen kivitauluun"
(5. Moos. 4:12-13).

5. Moos 5. luvussa kymmenen käskyn laki toistetaan kansalle Mooseksen puheessa.

Mooses muistuttaa kansaa siitä, mitä tapahtui laintaulujen antamisen aikaan:

"Myöskin Hoorebilla (vuoren luona, jossa Jumala antoi lain taulut) te vihoititte Herran, ja Herra vihastui teihin, niin että aikoi tuhota teidät. Kun minä olin noussut vuorelle vastaanottamaan kivitaulut, sen liiton taulut, jonka Herra oli tehnyt teidän kanssanne, olin minä vuorella neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä syömättä ja juomatta. Ja Herra antoi minulle ne kaksi kivitaulua, joihin oli kirjoitettu Jumalan sormella, ja niissä oli kaikki ne sanat, jotka Herra oli puhunut teille vuorelta, tulen keskeltä, silloin kun seurakunta oli koolla. Ja niiden neljänkymmenen päivän ja neljänkymmenen yön kuluttua Herra antoi minulle ne kaksi kivitaulua, liitontaulut. Ja Herra sanoi minulle: "Nouse ja astu nopeasti täältä alas, sillä sinun kansasi, jonka sinä veit pois Egyptistä, on turmion tehnyt. Pian he poikkesivat siltä tieltä, jota minä käskin heidän vaeltaa; he tekivät itsellensä valetun kuvan. ... Silloin minä käännyin ja astuin alas vuorelta, vuoren palaessa tulena; ja minulla oli käsissäni ne kaksi liitontaulua. Ja niin minä näin, että te olitte rikkoneet Herraa, teidän Jumalaanne vastaan: olitte tehneet itsellenne valetun vasikankuvan, pian poikenneet pois siltä tieltä, jota Herra oli käskenyt teidän vaeltaa. Silloin minä tartuin molempiin tauluihin ja heitin ne käsistäni ja murskasin ne teidän silmienne edessä"
(5. Moos. 9:8-12, 15-17).


Tämä oli ensimmäisten lain taulujen kohtalo. Kansa oli Mooseksen ollessa vuorella, Herran edessä, tehnyt itselleen epäjumalan, kultaisen vasikan, Aaronin johdolla. Nämä liitontaulut eivät saaneet paikkaa liitonarkissa, joka oli esiripun sisäpuolella, kaikkeinpyhimmässä. Mooses heittäytyi Herran eteen neljäksikymmeneksi päiväksi ja neljäksikymmeneksi yöksi - ja oli syämättä ja juomatta - kaiken sen synnin tähden, mitä kansa ja Aaron olivat tehneet Herraa vastaan (lue 5. Moos.9:13-14, 18-21).

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Äitienpäivä. 15.0 lämmintä, auringon puolella, kun siihen nousin.Aamupalaa ja kahvia. Luin danielin kirjaa. "Päivän biisin" kuunteleminen - se oli hyvä siunauslaulu, joka sopi myös äideille. Seurasimme Uskotv:sta seurakuntamme - Saarijärven helluntaiseurakunta - Sunnuntaijuhlan, joka näin Korona-aikana on ollut vain nettilähetys; ilman paikalla olevaa "kansaa." Jouko Reenilä johti, Raimo Salo piti aloituspuheen, Hannu-Heikki Hyppönen saarnasi. Musiikkiryhmä: Jouko Reenilä, kitara, Hannu-Heikki Hyppönen, flyygeli, Jussi Rautanen, basso ja Timo Hurskainen, rummut, musisoi ja lauloi. Hyvä tilaisuus - ihan siitäkin huolimatta, mitä mieltä minä olen. Sieltä se - uskotvltä - on katseltavana.

M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

M-L leipoi - taisi olla kinkkupaistosta. Minä hiukan siivoilin puunlehtiä pois laavun sisältä - tuuli niitä sinne lennätellyt. Ihan siksi vähän siivoilin, kun Terhi-Marja oli ilmoittanut, että klo 14 on laavulla tarjoilua - ja tarjoilut tuodaan mukana. Virittelin sinne jo tuletkin hyvissäajoin ja sen äärellä lueskelin kirjaa.

Meillä oli käynyt kukkalähetti - Interflooran kautta toivat kukan M-L:lle. Tero "perreineen" oli sen lähettänyt äidille, mummille ja anopille.

14 maissa tulivat - kukka- ja kynttilä-tervehdys heidän "perreeltään" äidille, mummille ja anopille - Terhi-Marja, Denis, Emilia ja Daniel runsaiden tarjoilujen kanssa. Ei siinä meinannu pöydät riittää, kun oli niin monenlaista suuhunpantavaa. Ja M-L:lta vielä lisää. Kahvia kiehui sitten tulella ja sisällä. Makkaroitakin paistui laavun tulilla. Oli salaattia, kakkuja, suolaisia ja imeliä, piparia ja vaahtokarkkia, limsaa, ei niitä kaikkia muistakaan. Oli taas sellainen "ylläri"-juttu tämä päivä. Nimittäin, vaikka Tero oli laittanut kukan tulemaan kukka-lähetyksen kautta, tuli hän itsekin. Hänen mukanaan olivat myös Aaro ja Nooa. Mukava yllätyshän se. Milka tuli myös mamman autolla - äiti oli mennyt Milenan ja Minjan kanssa, äitinsä luokse äitienpäivää viettämään. Milka toi Timon "perreen"kukka-tervehdyksen äidille, mummille ja anopille. Ensin paistoi aurinko. Sitten meni pilveen ja tuuleskeli aikalailla. Mutta siellä takapihalla sitä vain juhlaa vietettiin. Kuviakin otettiin - oikein ryhmä-sellainenkin. Niin, olihan mukana myös Helmi-koira, joka Milkan kanssa tuli juhlille - ja oli kuvassakin. Aina ne ovat mukavia tällaiset kokoontumiset. - vaikkapa korona-aikanakin. panin saunankin lämmite - sisäsaunan vain - jossa Teron ja Deniksen kanssa otimme löylyjä, varmaa 18 maissa. Sittempä "Terhit" lähtivätkin kotia kohti. Tero vielä ryyppäili kupin kahvia ja sitten het lähtivät kohti Tamperetta.

Kirjoittelin.

21 jälkeen seurasin Globaalia rukousiltaa - joka oli alkanut tänään jo kl o20 - TV/Plussan kautta.

Siunausta!

Ps. "Mutta itse rauhan Herra antakoon teille rauhan, aina ja kaikella tavalla. herra olkoon kaikkien teidän kanssanne" (2. Tim. 3:16).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti