20200511

11.5.

16.4. aloimmani "kirjoitelma" jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 26.

Liitonarkki kaikkeinpyhimmässä - Ilmestysmajan tärkein esine - on aiheenamme edelleen. 
Ensimmäiset kaksi kivitaulua, jotka Mooses oli saanut Herralta Hoorebilla, Mooses särki palattuaan alas vuorelta. Tauluihin oli Jumalan sormella kirjoitettu kymmenen käskyn laki. Särkemisen syynä oli se, että kansa oli Aaronin johdolla tehnyt epäjumalan, kultaisen vasikan (2. Moos. 32: Tästä puhuimme eilen.

Jumala oli käskenyt Moosesta laittamaan laintaulut liitonarkkiin:

"Ja pane arkkiin laki, jonka minä sinulle annan"
(2. Moos. 25:16).

Jumala oli armollinen kansalleen, kun Mooses oli Herran edessä israelilaisten tekemän synnin tähden. Jumala kutsui hänet uudelleen  Hoorebille luokseen. Mooses jatkaa puhettaan kansalle, kerraten tapahtumia erämaavaelluksen aikana, ennen kuolemaansa:

"Silloin Herra Jumala sanoi minulle: Veistä itsellesi kaksi kivitaulua, entisten kaltaista, ja nouse vuorelle minun tyköni; tee myös itsellesi puusta arkki. Minä kirjoitan tauluihin ne sanat, jotka olivat entisissä kivitauluissa, niissä, jotka sinä murskasit; pane ne arkkiin. Niin minä tein arkin akasiapuusta ja veistin kaksi kivitaulua, entisten kaltaista. ja minä nousin vuorelle, kädessäni ne kaksi taulua. Ja hän kirjoitti tauluihin saman, minkä edellisellä kerralla, ne kymmenen sanaa, jotka Herra oli puhunut teille vuorelta, tulen keskeltä, seurakunnan kokouspäivänä. Ja Herra antoi ne minulle. Sitten minä käännyin ja astuin alas vuorelta ja panin taulut tekemääni arkkiin, niinkuin Herra oli minua käskenyt, ja siinä ne ovat"
(5. Moos. 10:1-5).

Tällä kertaa Mooses joutui itse tekemään taulut, joihin Herra kirjoitti. Nämä taulut löysivät paikan liitonarkissa. Jumala oli valmis tekemään uuden liiton kansansa kanssa:

" Ja Mooses veisti kaksi kivitaulua, entisten kaltaista. Ja varhain seuraavana aamuna Mooses nousi Siinain vuorelle, niinkuin Herra oli häntä käskenyt, ja otti ne kaksi kivitaulua käteensä. Ja Herra astui alas pilvessä, ja Mooses asettui siellä hänen läheisyyteensä ja huusi Herran nimeä. Ja Herra kulki hänen ohitsensa ja huusi: "Herra, Herra on laupias ja armahtavainen Jumala, pitkämielinen ja suuri armossa ja uskollisuudessa"
(2. Moos. 34:4-6).

Olemme aikaisemmin jo todenneet, että liitonarkki oli esikuva Jeesuksesta ja Jumalan läsnäolosta kansan keskellä. Esikuvallisesti se kertoo meille, että Jumala ei voi olla läsnä kansan, eikä meidän ihmisten elämässä, muuta kuin Kristuksen kautta. Silloin kun Kristus on elämässämme, on kaikkivaltias Jumala kanssamme. Muistamme mitä enkeli sanoi unessa Joosefille, Jeesuksen äidin, Marian miehelle:

"Ja tämä on synnyttävä pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä. Tämä kaikki on tapahtunut,että kävisi toteen, minkä Herra on puhunut profeetan kautta, joka sanoo: "Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja tälle on annettava nimi Immanuel", mikä käännettynä on: Jumala meidän kanssamme."

Arkki oli esikuva Jeesuksesta. Kun pääsemme puhumaan arkin päällä olevasta armoistuimesta - joka toimi arkin kantena - palaamme lakiin, laintauluihin, jotka oli Herran käskystä laitettu lioitonarkkiin.

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Sydämelliset syntymäpäiväonnittelut - vielä tässäkin - Paavo Salmelle, Enontekiön Leppäjärvelle, sekä Tarmo Moisiolle, Saarijärvelle, Koskenkylälle!

Kun nousin uuteen päivään, maanantaihin, oli satanut lunta melkoisen kerroksen. Maa oli valkoisena. Lunta satoi koko ajan. Näytti oikein mukavalta. Lämpötila 2.3 astetta plussalla. 

Söimme aamupalaa ja joimme kahvia. Pöydällä lasten perheiden - ja minunkin - äitienpäiväkukat kukoistivat, kertoen rakastavista sydämistä perheen äitiä kohtaan. Kortit vierekkäin pakastimen päällä viestittivät olemassaolollaan - ja teksteillään - samaa. Luin Danielin kirjaa. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. Terhi-Marjan valitsema "Päivän biisi" - jossa Vetelin tytöt lauloivat - nosti mieleen 70-luvun ja Ylivainion tilaisuudet. Niissähän Vetelin tytöt palvelivat usein.

Uutiset tuli "tsekkailtua."

Kävin urheilukentällä 10 km lenkillä. Ensimmäiset 8 km siitä kävelin ja loput kaksi "juostahissuttelin." 

Palattuani kotiin sitten kahvia.

Luin vähän kirjaa. Torkuin.

Laitoin tulen takkaan.

Kirjoittelin. Luntakin hetken taas sateli.

Vähän iltapalaa, kahvia ja teetä.

Siunausta!

Seurasin Globaalia rukous- ja paatoiltaa TV7Plussan kautta.

Ps. Sitten vielä, veljeni, iloitkaa Herrassa!" (Fil. 3:1).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti