20200503

3.5.

16.4 aloitettu "kirjoitelma" jatkuu edelleen.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 18.

"Koska siis lapsilla on veri ja liha, tuli hänkin niistä yhtäläisellä tavalla osalliseksi, että hän kuoleman kautta kukistaisi sen, jolla oli kuolema vallassaan, se on perkeleen, ...
Sentähden piti hänen kaikessa tuleman veljiensä kaltaiseksi, että hänestä tulisi laupias ja uskollinen ylimmäinen pappi tehtävissään Jumalan edessä, sovittaakseen kansan synnit. Sillä sentähden, että hän itse on kärsinyt ja ollut kiusattu, voi hän kiusattuja auttaa"
(Hebr. 2:14, 17, 18).

Israelin kansan ylipappi, joka on esikuva Jeesuksesta, oli ihmisistä erotettu erityistehtäväänsä, jota ei ollut kenelläkään muulla ihmisellä (Hebr. 5:1)..Ihmisenä hän oli heikkouden alainen, niinkuin kaikki muutkin ihmiset. Tästä syystä hänen täytyi uhrata omienkin syntiensä vuoksi (Hebr. 5:3). Mutta, ihmisenä hän tiesi millainen ihminen on:

"...ja hän voi säälien kohdella tietämättömiä ja eksyviä, koska hän itsekin on heikkouden alainen"
(Hebr. 5:2).

Rakkaudesta Jumalaan ja kaltaisiinsa ihmisiin, hänen sydämensä - "maallisen ylipapin" - halu oli palvella Jumalaa ja lähimmäisiään.

Luimme alussa, että Jeesuskin tuli osalliseksi "lihasta ja verestä"; Hän syntyi kaltaiseksemme ihmiseksi; Hän tuli kaikessa ihmisveljiensä kaltaiseksi, "että hänestä tulisi laupias ja uskollinen ylimmäinen pappi tehtävissään Jumalan edessä." Jeesuksen ihmiseksi syntymisessä oli yksi "tähtäyspiste"; "että hän kuolemansa kautta kukistaisi ... perkeleen"; ja että hän sovittaisi kansan synnit. 

Samasta asiasta luemme lisääkin:

"Sillä mahdotonta on, että härkäin ja kauristen veri voi ottaa pois syntejä. Sentähden hän maailmaan tullessaan sanoo: "Uhria ja antia sinä et tahtonut, mutta ruumiin sinä minulle valmistit, polttouhreihin ja syntiuhreihin sinä et mielistynyt. Silloin minä sanoin: "Katso, minä tulen - kirjakääröön on minusta kirjoitettu tekemään sinun tahtosi, Jumala." Kun hän ensin sanoo: "Uhreja ja anteja ja polttouhreja ja syntiuhreja sinä et tahtonut etkä niihin mielistynyt", vaikka niitä lain mukaan uhrataankin, sanoo hän sitten: "Katso, minä tulen tekemään sinun tahtosi." Hän poistaa ensimmäisen, pystyttääkseen toisen. Ja tämän tahdon perusteella me olemme pyhitetyt Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla kerta kaikkiaan. ... Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään"
(Hebr. 10:4-10, 14).

Syy siihen, miksi Jumala valmisti Jeesukselle ruumiin; niin, että Hän sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi neitsyt Mariasta ihmiseksi, oli se, että Jeesus kantoi ruumiissaan syntimme ristille. Kuolemansa kautta Hän sovitti syntimme Isän edessä, yhdellä, kerta kaikkisella uhrikuolemallaan. Tämän Jumalan tahdon perusteella, johon Jeesuksen tahto yhtyi, meidät on pyhitetty, pelastettu, Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla kerta kaikkiaan. Messiaanisessa - Jeesuksesta etukäteen puhuvassa Psalmissa - jota Hebrealaiskirjeessä siteerataan, sanotaan:

"Silloin minä sanoin: Katso, minä tulen; kirjakääröön on kirjoitettu, mitä minun on tehtävä. Sinun tahtosi, minun Jumalani,minä teen mielelläni..."
(Ps. 40:8, 9).

Jumala valmisti Jeesukselle ruumiin, koska Hän rakastaa jokaista luomaansa ihmsitä. Hän ei antanut sielujemme vihollisen hallita langettamiaan ihmisiä, vaan antoi Jeesuksen kantaa ruumiissaan syntimme ristinkuolemaan, jossa Hän hankki meille vapautuksen synneistämme, ottamalla ne pois; sovittamalla ne täydellisesti Isän edessä. Jokaisella ihmisellä on sovitettu Jumala. Pelastus synneistämme on maksanut Jumalalle niin paljon, että vain Pyhän Hengen antaman näkökyvyn kautta voimme siitä jotakin käsittää. Mitä enemmän siitä käsitämme, sitä enemmän haluamme antaa kaikkemme Hänelle, maksoi se mitä vain.

Vielä luemme, aiheeseen liittyen:

"Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli, joka ei, vaikka hänellä olikin Jumalan muoto, katsonut saaliiksensa olla Jumalan kaltainen, vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon, tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olennaltaan sellaiseksi kuin ihminen; hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, hamaan ristin kuolemaan. Sentähden onkin Jumala hänet korkealle korottanut ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman,..."
(Fil. 2:5-9).

Kiitos Jumalalle Hänen sanomattomasta lahjastaan!

Meidän ylipappimme, Jeesus Kristus, Vapahtajamme ja Herramme, on ollut kaikessa kiusattu. Hän on kokenut ihmiselämän kärsimykset syvemmin kuin me, Hänen ihmisveljensä. Hän on ollut halveksittu ja hyljätty. Hän eli ihmisenä maan päällä ja tietää tarkalleen millainen ihmisen osa on. Rakkaudesta Isänsä tahtoa kohtaan - ja rakkudesta meitä ihmisiä kohtaan - Hän oli valmis tekemään mielellään Isänsä tahdon ja kuolemaan meidän syntiemme tähden:

"Kun meillä siis on suuri ylimmäinen pappi, läpi taivasten kulkenut, Jeesus, Jumalan Poika, niin pitäkäämme kiinni tunnustuksesta. Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä. Käykäämme sentähden uskalluksella armon istuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon, avuksemme oikeaan aikaan"
Hebr. 4:14-16).


Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858.
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Sunnuntai. 7.7 astetta siihen aikaan kun nousin uuteen päivään. Taivas oli harmaa. Oli satanut. Pisarat puiden oksilla kirkkaina "killuivat." Aamupalaa ja kahvia.

Klo 10 seurasimme M-L:n kanssa Jumalanpalvelusta Kangasniemeltä - se ei tullut kirkosta, vaan siitnä hautausmaan kulmalla olevasta, sisältä hirsiseinäisestä, rakennuksesta. Kirkkoherra, joka toimitti eiliten Anni-tätimme hautaansiunaamisen, saarnasi ja toimitteli tilaisuutta. Toinen pastori, Tuula Suuronen, oli myös sitä toimittelemassa. Musiikissa oli ko0lmihenkinen ryhmä: Kaikki heistä lauloivat. Veljeni - Heimon - tytär, Hanna, soitti koskettimia, Ilkka Tiihonen rytmisoittimia ja Sami Tiihonen kitaraa. Tilaisuudessa luettiin myös kuolleiden nimi. Myös tätimme, Anni Kyröläisen, nimi luettiin.

Heti perään seurasimme oman seurakuntamme nettilähetystä. Tarmo Moisio johti ja myös puhui. Häneltä kuullaan nykyään hyvin punnittua puhetta. Tällaisesta "takametsien miehestä" tuntuu hyvin painokel...poiselta. Saarnan piti pastorimme Hannu-Heikki Hyppönen - jolle Jumala tuntuu aina antavan sanottavaa. Musiikissa palvelivat - videon välityksellä Kuopiosta - Linda ja Vertti Aittola. Tilaisuus oli Ehtoollijuhla. Se oli elämäni ensimmäinen "etä-Ehtoollisjuhla", johon mekin osallistuimme ruudun ääressä. Tuli jopa mieleen sen aikana israelilaiset kodeissaan, Egyptissä, ensimmäisenä Pääsiäisenä - jostain syystä. Ainakin siinä on samanlaisia elementtejä, vaikka niitä ei voidakaan verrata toisiinsa. Siellä oli kokoonnuttu erikoisessa tilanteessa syömään pääsiäislammasta, jonka kanssa toimittiin tarkasti Jumalan säätämällä tavalla. Pääsiäiskaritsa viittasi Jumalan Karitsaan, Jeesukseen, joka otti pois maailman synnin. Me muistelemme Ehtollisessa Jeesusta - meidän edestämme teurastettua pääsiäislammasta - taaksepäin Hänen uhriinsa kiitollisena katsoen.

Jumalanpalveluksien jälkeen menin tuohon takapihalle virittelemään tulet laavuun. Kahvitkin siinä keittelin tulilla ja vähän maistelin.

Kohta saapuivat Timo ja "pienet tytöt." - Milena ja Minja. "Isot tytöt" - äiti-Pia ja isosisko-Milka, olivat menneet yhdessä "isoon maalikylään" ns. shoppailemaan.

Paistelimme yhdessä laavussa tulilla makkaraa ja nakkeja - Milena ja Minja myös vaahtokarkkeja. Joimme munkki- tai simakahveja. Mummi teki salaattia ja vesimelooninpalasia, joita oli mahdollisuus - jos jaksoi - syödä sellaisen kananliha-porkkana-peruna-paistoksen kanssa. Milena ja Minja valmistivat lähellä olevassa leikkimökissä myös ruokia - hiekka-sellaisia - joita tarjoilivat. Eipä sitä olla viimeaikoina tavattukaan tämän Koronan takia. 17.30 maissa lähtivät "omat" kotia kohti.

Litampa tähän muutampia kuvia "tulöisteluhommista":




Tuli kuva, että Daniel oli ollut myös tulilla jossakinpäin Saarijärveä, isän ja yhden "senioripariskunnan" kanssa olivat reissussa.

Kirjoittelin.

Iltapalaa ja teetä.

Uutisiakin tulin seurailleeksi.

Siunausta!

Ps. "Mutta sinä puhu sitä, mikä terveeseen oppiin soveltuu" (Tiit. 2:1).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti