20200512

12.5.

"Karanteenivaarin jatkokertomus" - aloitettu 16.4. - jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 27.

Koetan olla kertaamatta jo aiemmin sanottua. Haluan "pitää esillä" vieläkin liitonarkkia - Ilmestysmajan kalustoon tärkeimpänä kuuluvaa esinettä - jonka paikka oli esiripun takana, kaikkeinpyhimmässä. Huomasin, että esiripusta puhuessamme, olin unohtanut "erittäin tärkeitä" ja keskeisiä asioita, jotka kyllä olivat silloin jo mielessäni. Ei kuitenkaan ole mitään estettä palata niihin myöhemmin - sillä eihän tämä "esitys" muutenkaan seuraile mitään järjestystä.

Liitonarkin keskeisyydestä ja tärkeydestä israelilaisten elämässä kertoo sekin, kuinka sitä käytettiin. Tämä vain vahvistaa käsitystämme, että arkki oli Jeesuksen ja Jumalan läsnäolon esikuva (myöhemmin tulemme vahvistumaan tässä käsityksessä):

"Niin he lähtivät liikkeelle Herran vuoren luota ja vaelsivat kolme päivänmatkaa. Ja Herran liitonarkki kulki heidän edellänsä kolme päivänmatkaa etsimässä heille levähdyspaikkaa. Ja Herran pilvi oli heidän päällänsä päivällä, kun he lähtivät leiristä liikkeelle. Ja kun arkki lähti liikkeelle, niin Mooses lausui: "Nouse, Herra, hajaantukoot sinun vihollisesi, ja sinun vihamiehesi paetkoot sinua." Ja kun arkki laskettiin maahan, lausui hän: "Palaja, Herra, Israelin heimojen kymmentuhansien tykö."
(4. Moos. 10:33-36).

Jumala itse kuljetti ja johdatti kansaansa erämaassa:

"Ja minä kuljetin teitä erämaassa neljäkymmentä vuotta..."
(5. Moos. 29:5).

"Sinä kuljetit kansaasi niinkuin lammaslaumaa Mooseksen ja Aaronin kädellä"
(Ps. 77:21).

"Ja muista kaikki, mitä on tapahtunut sillä tiellä, jota Herra, sinun Jumalasi, näinä neljänäkymmenenä vuotena on sinua kuljettanut erämaassa nöyryyttääksensä sinua ja koetellaaksensa sinua ja tietääksensä, mitä sinun sydämessäsi on: tahdotko noudattaa hänen käskyjänsä vai etkö"
(5. Moos. 8:2).

Jumalan läsnäolo kansan keskellä oli täysin konkreettinen asia. Niinkuin edellä lukemastammekin (4. Moos. 10: 33-36) huomasimme, liitonarkki kulki heidän edellänsä erämaassa, etsien heille levähdyspaikkaa. Tämä kertoo Jumalan huolenpidosta ja johdatuksesta kansaansa kohtaan. Jumala johdatti heitä päivällä pilvenpatsaassa ja yöllä tulenpatsaassa:

"Ja Herra kulki heidän edellänsä, päivällä pilvenpatsaassa johdattaaksensa heitä tietä myöten ja yöllä tulenpatsaassa valaistaksensa heidän kulkunsa, niin että he voivat vaeltaa sekä päivällä että yöllä. Pilvenpatsas ei poistunut päivällä eikä tulenpatsas yöllä kansan edestä"
(2. Moos. 13:21-22).

Liitonarkki kulki heidän edellänsä erämaassa. Jumala johdatti heitä pilven- ja tulenpatsaassa. Pyhä Henki johdattaa Uuden liiton uskovia, Jumalan kansaa, aina siihen suuntaan kuin on Jumalan ja Jeesuksen tahto. Pyhä Henki ei koskaan suostu kulkemaan eri teitä Jeesuksen, meidän "liitonarkkimme" kanssa:

"Sillä kaikki, joita Jumalan Henki kuljettaa, ovat Jumalan lapsia"
(Room. 8:14).

"Minä sanon: vaeltakaa Hengessä, niin ette lihan himoa täytä. ...
Mutta jos te olette Hengen kuljetettavina, niin ette ole lain alla. ...
Jos me Hengessä elämme, niin myös Hengessä vaeltakaamme"
(Gal. 5:16, 18, 25).

Israelin kansa  oli täysin riippuvainen Jumalan läsnäolosta ja johdatuksesta, niinkuin mekin.
Voit lukea lisää 4. Moos. 9: 15-23, 10:11-14. Näemme seuraavasta raamatunpaikasta, että Mooses, vaikka olikin Jumalan ihminen - ja kokenut jo Hänen seurassaan ihmeellisiä asioita - oli vain ihminen:

"Ja Mooses puhui Hoobabille, midianilaisen Reguelin, Mooseksen apen, pojalle: "Me lähdemme siihen paikkaan, josta Herra on sanonut: ´Sen minä annan teille.´Lähde meidän kanssamme, niin me palkitsemme sinut hyvin, sillä Herra on luvannut hyvää Israelille." Mutta hän vastasi hänelle: "En lähde, vaan minä menen omaan maahani ja sukuni luo. Niin Mooses sanoi: "Älä jätä meitä, sillä sinähän tiedät, mihin meidän sopii leiriytyä erämaassa; rupea siis meille oppaaksi. Jos lähdet meidän kanssamme, niin me annamme sinun saada osasi siitä hyvästä, minkä Herra meille suo"
(4. Moos. 10:29-32).

Jumala ei ollut suunnitellut Israelin kansalle ihmisopastusta, vaan Hän itse oli heidän johdattajansa, niinkuin olemme edellä lukeneet.

Tämänkertaiseksi lopuksi haluan kehottaa sinua tutustumaan lisää, liitonarkin keskeiseen asemaan Israelin kansan elämässä:

Israelilaiset ylittävät Jordanin (tässä kohdassa kehoitus annettiin papeille):
 Joos. 3:1-17.

Jerikon valloitus:
Joos. 6:1-17.

Mitä tapahtui kun filistealaiset veivät ryöstämänsä liitonarkin Asdodiin, epäjumalansa, Daagonin, temppeliin, sieltä Gatiin ja Ekroniin? Lopulta Beet-Semekseen ja viimeksi se vietiin pariksi kymmeneksi vuodeksi Kirjat Jearimiin (sieltä sitten myöhemmin eteenpäin, josta jo jonakin päivänä luimmekin):
1. Sam. 5: 1-  7: -2).

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Sydämelliset syntymäpäiväonnittelut M-L:n veljelle, Huttusen Markulle, Haminan Pyhältöön!

11.6 lämmintä auringon puolella nousun aikaan. Taivas sininen. Valkopilviä. Aamupalaa ja kahvia. Luin Danielin kirjaa. "Päivän biisin" kuuntelu.  M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

Uutisten seurailua.

Kävin urheilukentällä 6.4 km lenkillä - siitä 5. km:n "juostahissuttelin." Muut kävelin. Radalle tuli kävelemään myös yksi mies, jonka olen viimeaikoina siellä nähnyt "uutena kasvona." Olen kyllä hänet nähnyt täällä asuessamme hyvin alusta-alkaen, mutta en muista jutelleeni. Nyt sain sydämelleni "asettaa askeleeni" hänen tahtiinsa. Sain todistaa hänelle ja puhua hengellisistä asioista hänen kanssaan. Nyt vain jatkossa sitten rukousta hänen puolestaan.

Mieleeni nousi ajatuksia todistamisesta. On uskovia - ihan hengellisiä vastuunkantajiakin - jotka puhuvat paljon todistamisesta ja evankelioimisesta, mutta eivät kuitenkaan itse sitä toteuta, syystä, tai toisesta. Vuosikymmenet kuluvat samalla tavalla. Toiset eivät taas puhu aihepiiristä ollenkaan, koska eivät sitä tee. Tutkimustenkin mukaan, erittäin pieni osa uskovista todistaa ja kertoo ihmisille Jeesuksesta. En tätä nyt kertonut siksi, että satuin tänään todistamaan. Ehkä se, että emme kerro toisille, kertoo siitä, että evankeliumin sanoma ei ole kertomisen arvoinen - tai me häpeämme Jeesusta, Pelastajaamme.

M-L käveli kylälle ja takaisin - kävi kaupassa. Olihan se aurinkoinen päivä "käppäillä."

Kahvia.

Kirjoittelin. 

Kahvia.

Lueskelin kirjaa.

Uutisia - sekä Suomen, että Israelin - tuli seurattua.

21 jälkeen seurasin Globaalia rukous- ja paastoiltaa TV7Plussan kautta.

Siunausta!

Ps. "Sillä me emme ole maailmaan mitään tuoneet, emme myös voi täältä mitään viedä" (1. Tim. 6:7).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti