20200527

27.5.

16.4. aloittamani "kirjoitelma" jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 41.

Eilen puhuimme siitä, että vain Pyhä Henki voi herättää "suruttoman" näkemään syntisyytensä - tätä ilmaisua aikaisemmin käytettiin "luonnollisessa tilassa" elävästä ihmisestä; ihmisestä, jolla ei vielä ole uskoa Jeesukseen. Tällaista tilaa, jossa syntinen näkee selkeästi oman syntisyytensä, pyhän Jumalan edessä, on totuttu nimittämään useammanlaisilla ilmaisuilla: Ihminen on silloin herätyksen tilassa, tai hän on Jumalan kiinniottama. Raamatustakin löytyvä ilmaisu asialle on etsikkoaika. Tällainen aika on arvokas aika jokaisen kohdalla, koska silloin Jumala kutsuu ihmistä yhteyteensä; vetää häntä Jeesuksen luokse. Tämä tapahtuu Pyhän Hengen kautta. Asiat, joiden kautta Jumala vaikuttaa heräämistä ihmisen elämässä, voivat olla hyvin monenlaisia, mutta kaikissa niissä oleellisinta on Pyhän Hengen työ.

Puhuimme jo siitä, että ihminen itsessään ei voi alkaa uskomaan Jeesukseen; sillä tavalla, että se olisi vain hänestä lähtöisin oleva asia. Syynä tähän on se, että Raamatun mukaan jokainen ihminen on "luonnollisessa tilassaan" hengellisesti kuollut ja erossa Jumalasta. Tämä on synnin seurausta elämässämme. Pyhä Henki voi herättää ihmisen uskomaan. Usko on se asia, jonka kautta evankeliumi otetaan vastaan "ihmislapsen" elämään. Se merkitsee yhtä kuin, että otamme pelastuksen vastaan; Jeesus tulee silloin sydämeemme asumaan uskon kautta.

Usko on aina Jumalan vaikuttama asia meissä. Usko kohdistuu aina Jumalan antamiin lupauksiin:

"Ja uskon kautta hänen nimeensä (Jeesuksen) on hänen nimensä vahvistanut tämän miehen, jonka te näette ja tunnette, ja usko, jonka Jeesus vaikuttaa, on hänelle antanut hänen jäsentensä terveyden kaikkien teidän nähtenne"
(Apt. 3:16).

"Ja Lystrassa oli mies, joka istui siellä, hervoton jaloistaan ja rampa äitinsä kohdusta saakka, eikä ollut koskaan kävellyt. Hän kuunteli Paavalin puhetta. Ja kun Paavali loi katseensa häneen ja näki hänellä olevan uskon, että hän voi tulla terveeksi, sanoi hän suurella äänellä: "Nouse pystyyn jaloillesi." Ja hän kavahti ylös ja käveli"
(Apt. 14:8-10).

Lukemissamme jakeissa puhutaan Jeesuksen vaikuttamasta uskosta, jonka kautta sairas parani. Aikaisemmin puhuimme samasta asiasta pelastumisen vastaanottamisen suhteen. Jumala vaikuttaa sen Pyhän Henkensä ja Sanansa kautta. Raamatusta löydämme parhaan määritelmän uskolle:

"Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan mikä ei näy"
(Hebr. 11:1).

Toivottavasti voit lukea koko luvun, jota voimme nimittää "uskon luvuksi." Siinä toistuu ilmaisu: "uskon kautta" lukuisia kertoja, koska se kertoo, mitä uskon kautta tapahtui. Kuten jo sanoin, perustuu usko aina Jumalan Sanan lupauksiin. Näin on myös pelastuksen vastaanottamisen kohdalla, jonka otamme uskon kautta vastaan:

"Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut"
(Apt. 16:31).

Jumalan lupaukset ovat luotettavia ja varmoja. Usko ilmaisee luottamusta Jumalaan ja Hänen Sanaansa:

"Varma on se sana ja kaikinpuolin vastaanottamisen arvoinen, että Kristus Jeesus on tullut maailmaan syntisiä pelastamaan..."
(1. Tim. 1:15).

Jeesus käski opetuslapsiansa - joihin mekin tämän päivän Jeesukseen uskovat kuulumme -
viemään evankeliumia kaikkialle maailmaan, siksi, että ihmiset voisivat uskoa Häneen:

"Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen"
(Mark. 16:15, 16).

"Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka uskoo häneen, hukkuisi (joutuisi kadotukseen, Raamattu kansalle-käännös), vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä"
(Joh. 3:16).

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

19.4 astetta nousun aikaan. Taivas oli pilvinen. Aamupalaa ja kahvia. Luin Hoosean kirjaa. "Päivän biisi" kertoi evankeliumista, Ilosanomasta. M-L luki kohdat kahdesta hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

Siskoni, Pirjo, soitteli. Heilläpäin paisteli aurinko.

Kirjoittelin SAARIJÄRVI RUKOILEE - kristittyjen yhteisen rukousrintaman Rintamapostin 44.

Kävin Rantalan Jussin kanssa monistelemassa Rintamaposteja. Kiitos Jussille! Samalla reissulla kävin urheilukentällä kävelemässä 8 km lenkin. Kun menin, satoi kovasti. Kävelyn aikana ei satanut. Kun tulin kotiin satoi. Tänään on satanut ja luonnossa on hyvät tuoksut - voimakkaimmin taisi tuoksua koivunlehti.

Ruokaa ja kahvia.

Luin vähän kirjaa. Torkuin.

Iltapalaa ja teetä.

Uutisten seuraaminenhan se kuuluu "ohjelmaan" myös.

Siunausta!

Ps. "mutta joka ei töitä tee, vaan uskoo häneen, joka vanhurskauttaa jumalattoman, sille luetaan hänen uskonsa vanhurskaudeksi" (Room. 4:5).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti