20200513

13.5.

Tämä "blokikirjoitelma" alkoi 16.4. ja on jatkunut päivittäin:

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 28.

Tiettyjä Suureen sovituspäivään (3. Moos. 16) liittyviä asioita tarkastellessamme, olemme edelleen liitonarkin "kohdalla." Jumala antoi Moosekselle käskyn laittaa laintaulut - jotka tämä sai Hoorebilla, Siinain vuorella Herralta - liitonarkkiin (2. Moos. 25:16). Kiivettyään uudelleen vuorelle, Mooses toi mukanaan alas tullessaan uudet laintaulut, entisten, rikkomiensa. tilalle. Ne löysivät tiensä arkkiin.

Jumala antoi Moosekselle käskyn, että Herran eteen tuli laittaa muutakin kuin lain taulut:

"Ja Israelin heimo antoi sille nimen manna. Ja se oli valkean korianderinsiemenen kaltaista ja maistui hunajakakulta. Ja Mooses sanoi: "Näin on Herra käskenyt: Ota sitä goomerin täysi säilytettäväksi sukupolvesta sukupolveen, että he näkisivät sen leivän, jolla minä olen ravinnut teitä erämaassa, johdattaessani teitä Egyptin maasta." Ja Mooses sanoi Aaronille: "Ota astia ja pane siihen goomerin täysi mannaa ja aseta se Herran eteen säilytettäväksi sukupolvesta sukupolveen. Ja Aaron asetti sen talteen lain arkin eteen, niinkuin Herra oli Moosekselle käskyn antanut"
(2. Moos. 16:31-34).

Egyptistä lähdön jälkeen, pian kun oli ylitetty Kaislameri, alkoi kansa napista mm. ruuan tähden:

"Ja koko Israelin kansa napisi Moosesta ja Aaronia vastaan erämaassa; ja israelilaiset sanoivat heille: "Jospa olisimme saaneet surmamme Herran kädestä Egyptin maassa, jossa istuimme lihapatain ääressä ja leipää oli kyllin syödäksemme! Mutta te olette tuoneet meidät tähän erämaahan antaaksenne koko tämän joukon kuolla nälkään."
(2. Moos. 16:2-3).

Jumalalla oli kuitenkin huolenpito varattuna kansalleen:

"Niin Herra sanoi Moosekselle: "Katso, minä annan sataa teille leipää taivaasta. Ja kansa menköön ja kootkoon kunakin päivänä sen päivän tarpeen. Näin minä koettelen heitä, vaeltavatko he minun lakini mukaan vai eivät. Ja kun he kuudentena päivänä valmistavat sen, mitä ovat tuoneet kotiin, niin sitä on oleva kaksi kertaa niin paljon, kuin mitä he muutoin joka päivä kokoavat. ... "ja huomenna on teillä leipää yltäkyllin; niin te tulette tietämään, että minä olen Herra, teidän Jumalanne." ... ja aamulla laskeutui kastesumu leirin ympärille. ja kun kastesumu oli haihtunut, katso, erämaassa oli maan pinnalla jotakin hienoa, suomujen tapaista, jotakin hienoa niinkuin härmä. Kun israelilaiset näkivät sen, kyselivät he toisiltansa: "Mitä tämä on?" Sillä he eivät tienneet, mitä se oli. Ja Mooses sanoi heille: "Tämä on se leipä, jonka Herra on antanut teille syötäväksi"
(2. Moos. 16:4-5, 12-15).

Ruuankin suhteen Israelin kansa eli Jumalan ihmeessä koko erämaavaelluksen ajan:

"Hän nöyryytti sinua ja antoi sinun nähdä nälkää, ja hän antoi sinulle mannaa syödä, jota et ennen tuntenut ja jota eivät isäsikään tunteneet, opettaaksensa sinut ymmärtämään, että ihminen ei elä ainoastaan leivästä, vaan että hän elää jokaisesta sanasta, joka Herran suusta lähtee"
(5. Moos. 8:3).

"Hän käski pilviä korkeudessa ja avasi taivaan ovet; hän satoi heille ruuaksi mannaa, hän antoi heille taivaan viljaa. Ihmiset söivät enkelten leipää; hän lähetti heille evästä yllin kyllin"
(Ps. 78:23-25).

"Ja israelilaiset söivät mannaa neljäkymmentä vuotta, kunnes he tulivat asuttuun maahan; he söivät mannaa siihen asti, kunnes tulivat Kanaanin maan rajalle"
(2. Moos. 16:35).

"Mutta seuraavana päivänä lakkasi manna, koska he söivät sen maan tuotteita; eivätkä israelilaiset enää saaneet mannaa, vaan söivät sinä vuonna Kanaanin maan satoa"
(Joos. 5:12).

"Sinä annoit heille leipää taivaasta heidän nälkäänsä..."
(Neh. 9:15).

"Hyvän Henkesi sinä annoit heitä opettamaan, mannaasi et kieltänyt heidän suustansa, ja vettä sinä annoit heille heidän janoonsa"
(Neh. 9:20).

Manna-nimen pohjana on israelilaisten kysymys: Mitä tämä on? Raamattu kuvailee millaista manna oli: 

"... jotakin hienoa, suomujen tapaista, jotakin hienoa niinkuin härmä..."
(2. Moos. 16:14).

"Ja se oli valkean korianderinsiemenen kaltaista ja maistui hunajalta"
(2. Moos. 16:31).

"Ja manna oli korianderin siemenen kaltaista ja bedellion-pihkan näköistä"
(4. Moos. 11:7).

Raamattu kertoo kuinka mannaa käytettiin:

"Ja kansa samoili sitä kokoamassa ja jauhoi sitä käsikivillä tai survoi huhmaressa; sitten he keittivät sitä padassa ja valmistivat siitä kaltiaisia. Ja sen maku oli samanlainen kuin öljyleivoksen"
(4. Moos. 11:8).

Mannaa tuli kerätä aamulla, ennen kuin aurinko sulatti sen, goomer-mitta (3,64 litraa) henkeä kohti. Mannaa ei saanut koota sapattina, vaan sen päivän annos oli koottava
edellisenä päivänä.

Edellä olemme tehneet katsauksen taivaasta tulleeseen leipään, mannaan. Löydämme Vanhan testamentin puolelta vain Jumalan käskyn Moosekselle,ottaa täysi goomer-mitta (saman verran kuin israelilaiset keräsivät päivittäin) mannaa ja asettaa se Herran eteen säilytettäväksi sukupolvesta sukupolveen (2. Moos. 16:32-33). Mooses käski Aaronia tekemään niin: "Aaron asetti sen talteen lain arkin eteen, niinkuin Herra oli Moosekselle käskyn antanut" (2. Moos. 16:34. Emme siis löydä VT:sta mainintaa, että manna-astia olisi laitettu arkin sisälle. Mutta se kuitenkin oli jossain vaiheessa laitettu:

"Mutta esiripun takana oli se maja, jonka nimi oli "kaikkeinpyhin": siinä oli kultainen suitsutusalttari ja liiton arkki, yltympäri kullalla päällystetty, jossa säilytettiin kultainen mannaa sisältävä astia ja Aaronin viheriöinyt sauva ja liiton taulut..."
(Hebr. 9:3-4).

Lukemassamme raamatunpaikassa tulee ilmi myös se asia, josta jo mainitsin aikaisemmin - joka on ainakin minulle salaisuus - että siinä mainitaan kultainen suitsutusalttari kaikkeinpyhimmässä, kun se kaikkialla muualla mainitaan olevan osassa "pyhä." Voihan tämäkin salaisuus joskus selvitä.

Alussa liitonarkissa oli vain liitontaulut. Myöhemmin sinne lisättiin myös kultainen mannaa sisältävä astia ja Aaronin viheriöinyt sauva.

Huomenna puhumme Aaronin sauvasta. Myöhemmin puhumme kaikkien näiden kolmen - liitonarkissa olevan - "esineen" esikuvallisesta merkityksestä. Voinet jo etukäteen ajatella asiaa mielessäsi, muistaen, että arkki on Jeesuksen ja Jumalan läsnäolon esikuva. Israelilaisille arkki merkitsi konkreettisesti Jumalan läsnäolioa heidän keskuudessaan. 

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Sydämelliset 70 v onnittelut Lotan Elsalle, Rovaniemelle!

21.7 astetta lämmintä auringon puolella nousun aikaan. Sininen taivas ja aurinko paistoi. Aamupalaa ja kahvia. "Päivän biisin" kuuntelu. M-L luki kodan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. Luin Danielin kirjaa.

Pääsin koti-jalkahoitajalle - M-L se hoiteli käpäliäni. Sen jälkeen hän asettui parturin rooliin ja surautteli jäljellä oleviä hiuksia lyhyemmiksi.

Meninkin sen jälkeen urheilukentälle kokeilemaan, että mitenkä ne "tepulat" toimivat. Kyllä ne veivät "ethenkäsin" ihan mukavasti - ja mukavalta tuntui hoitojen jälkeen. Aurinko paistoi. Sain todistaa Jeesuksesta yhdelle ihmiselle ja antaa hänelle kirjoittamani vihkosen: Jumalalla on sinulle asiaa. M-L oli tehnyt pienen kävelylenkin.

Kahvia.

Kirjoittelin.

Laitoin tulen takkaan.

Iltapalaa ja teetä.

Seurasin kotimaan ja israelin uutisia.

21 alkoi jälleen Globaali rukousilta, jota seurailin lähelle puolta yötä.

Siunausta!

Ps. "Huomatkaa tämä: joka niukasti kylvää, se myös niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se myös runsaasti niittää" (2. Kor. 9:6). 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti