20200515

15.5.

Jatkoa 16.4. aloitettuun "kirjoitelmaan."

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 30.

Ne Jumalan tuomiot, joista eilen puhuimme, eivät ole mitään mukavaa luettavaa. Koko tapahtumasarja kuitenkin kertoo siitä, että Jumala on pyhä ja Hän on sanojensa ja päätöstensä takana. Ihmisten tehtävänä on totella Jumalaa, eikä nousta Häntä vastaan. Tänäänkin meidän on hyvä tämä muistaa. Voisi sen näinkin - kansan kelellä - sanoa: Jumala sanelee "pelisäännöt", joilla meidän ihmisten on pelattava. Luodun on toteltava Luojaansa. Emme voi syyttää Jumalaa, silloin kun olemme itse syyssä. Jos ihminen sanoo, että ei hän halua uskoa tuollaiseen Jumalaan, joka tekee tuollaisia tekoja, niin silloin kannattaa perehtyä asioihin vähän paremmin - eikä vain "mutu" tuntumalta lausua mielipiteitään.

Tällä kertaa puhumme erittäin ihmeellisestä asiasta, esineestä, esiripun takana, Ilmestysmajan kaikkeinpyhimmässä. Se kuuluu osana liitonarkkiin, mutta on kuitenkin sillä tavalla eri, että siitä puhutaan erillisenä Uudessakin testamentissa. Puhumme liitonarkin yläosasta; sen kannesta:

"Tee myös armoistuin puhtaasta kullasta, puolenkolmatta kyynärän pituinen ja puolentoista kyynärän levyinen. Ja tee kaksi kultakerubia, tee ne kohotakoista tekoa, armoistuimen molempiin päihin. Tee toinen kerubi toiseen päähän ja toinen kerubi toiseen päähän. Tehkää kerubit armoistuimesta kohoaviksi, sen kumpaankin päähän. Ja kerubit levittäkööt siipensä ylöspäin, niin että ne peittävät siivillänsä armoistuimen, ja niiden kasvot olkoot vastakkain; armoistuinta kohti olkoot kerubien kasvot käännetyt. Ja aseta armoistuin arkin päälle ja pane arkkiin laki, jonka minä sinulle annan. Ja siinä minä ilmestyn sinulle ja puhun sinulle armoistuimelta, niiden kahden kerubin välistä, jotka ovat lain arkin päällä, kaiken sen, minkä minä sinun kauttasi israelilaisille säädän"
(2. Moos. 25:17-22).

Ennenkuin jatkamme, haluan tuoda esille Mooseksen ja Aaronin eron, kaikkeinpyhimpään menon suhteen. Mooseksella - jota Raamatussa kutsutaan "Jumalan mieheksi" (5. Moos. 33:1) - oli oikeus mennä kaikkeinpyhimpään, armoistuimen eteen, aina, kun Herra häntä kutsui. Luimme:

"Ja siinä minä ilmestyn sinulle ja puhun sinulle armoistuimelta, niiden kahden kerubin välistä. jotka ovat arkin kannen päällä, kaiken sen, minkä minä sinun kauttasi israelilaisille säädän"
(2. Moos. 25: 22).

"Ja kun Mooses meni Ilmestysmajaan puhumaan Herran kanssa, kuuli hän äänen, joka puhutteli häntä lain arkin päällä olevalta armoistuimelta, molempien kerubien väliltä; ja Herra puhui hänelle"
(4. Moos. 7:89).

Ennenkuin Ilmestysmaja, pyhäkkö, pystytettiin, oli Mooseksella toinen Ilmestysmaja, jossa Herra puhui hänelle:

"Mutta Mooses otti majan ja pystytti sen leirin ulkopuolelle, jonkun matkan päähän leiristä, ja hän kutsui sen Ilmestysmajaksi; ja jokaisen, jolla oli kysyttävää Herralta, oli mentävä Ilmestysmajalle, leirin ulkopuolelle. ... Ja aina kun Mooses meni majaan, laskeutui pilvenpatsas ja seisahtui majan ovelle; ja Herra puhutteli Moosesta.. ... Ja Herra puhutteli Moosesta kasvoista kasvoihin, niinkuin mies puhuttelee toista"
(2. Moos. 33:7, 9, 11).

Erämaavaelluksen aikana tapahtui monenlaisia asioita. Eilen puhuimme johtavien henkilöiden kapinaan nousemisesta Moosesta ja Aaronia vastaan. Raamattuun on kirjattu myös hetki, jossa Mooseksen veli, Aaron, ja hänen siskonsa, Mirjam, nousevat Moosesta vastaan:

"Mutta Mirjam ja Aaron parjasivat Moosesta etiopialaisen naisen tähden, jonka hän oli ottanut vaimokseen; sillä hän oli ottanut vaimokseen etiopialaisen naisen. Ja he sanoivat: "Ainoastaan Mooseksen kauttako Herra puhuu? Eikö hän puhu myös meidän kauttamme? Ja Herra kuuli sen. Mutta Mooses oli sangen nöyrä mies, nöyrempi kuin kukaan muu ihminen maan päällä"
(4. Moos. 12:1-2).

Voit lukea tuon luvun 12. Herra otti Mirjamin ja Aaronin puhutteluun:

"Ja Herra sanoi: "Kuulkaa minun sanani. Jos keskuudessanne on profeetta, niin minä ilmestyn hänelle näyssä, puhun hänen kanssaan unessa. Niin ei ole minun palvelijani Mooses, hän on uskollinen koko minun talossani; hänen kanssaan minä puhun suusta suuhun, avoimesti enkä peitetyin sanoin, ja hän saa katsella Herran muotoa. Miksi ette siis peljänneet puhua minun palvelijaani Moosesta vastaan?" Ja Herran viha syttyi heitä kohtaan, ja hän meni pois. Kun pilvi oli poistunut majan päältä, niin katso, Mirjam oli lumivalkea pitalista; ja Aaron kääntyi Mirjamiin päin, ja katso, tämä oli pitalinen. ... Silloin Mooses huusi Herran puoleen sanoen: "Oi, Jumala! Paranna hänet!"
(4. Moos. 12:6-10, 13).

Näemme Aaroninkin tekevän parannusta synnistä, jonka he tyhmyydessä olivat tehneet. Jumalan rangaistus Mirjamille oli vielä se, että hänen täytyi olla pitalisena seitsemän päivää leirin ulkopuolella, jonka jälkeen pitali hävisi hänestä.

Jumala puhui Moosekselle kansaa koskevia asioita armoistuimelta. Hänellä oli pääsy kaikkeinpyhimpään aina silloin kun Herra puhui hänelle.

Aaron sai mennä ylipappina vain kerran vuodessa, Suurena sovituspäivänä, säädetyn uhrieläimen verta mukanaan, kaikkeinpyhimpään. Tästä olemme puhuneet jo aikaisemmin. Mooses oli Jumalan edustaja kansan edessä. Aaron oli kansan edustaja Jumalan edessä. Kenelläkään muulla ei ollut oikeutta mennä kaikkeinpyhimpään.

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858.
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Sydämelliset nimipäiväonnittelut - täältä meiltä, kahdelta vanhukselta, jotka eivät oikein vielä tunne itseään niin kovin vanhoiksi, vaikka sitä jo kovasti ovatkin - Lampisen Sonjalle!

Kun nousimme Perjantaihin, näytti mittari 5 astetta plussaa. Taivas oli harmaa. Oli satanut. Järripeipot olivat saapuneet meidän ruokintapaikalle - aikaisemmin emme ole tänä keväänä huomanneet.

"Päivän biisi" tuli kuunnelluksi ihan aluksi tänään. Söimme aamupalaa ja joimme kahvia. 
Lumiakin näytteli - jossain tullut enemmänkin. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä.

Uutisten "katastelut."

Valmistauduin puhumaan, aiheesta, joka ollut jo pidempään mielessä. Minua pyydettiin puhumaan seurakuntamme netti-Sunnuntaijuhlaan - jotakuta tuuraamaan. Lie vähän huumoria. Huomenna olisi sen tilaisuuden taltiointi helluntairukoushuoneella klo 12 alkaen. Jos muistat, niin muista - rukouksin. Sunnuntaina se pitäisi olla katsottavissa Uskotv:stä, Saarijärven helluntaiseurakunnan kohdalta.

Kahvia.

Kävin vähän ottamassa raitista ilmaa urheilukentällä. 10 km lenkin tein. 8. ja 10. kmn "juostahissuttelin", muut kävelin. Välillä satoi "ryynejä" taivaalta radan valkoiseksi. Välillä oli muuten vaan pilvessä. Aurinkokin paistoi. 8 astetta mennessä ja tullessa.

M-L oli laittanut ruuat, joten pääsin heti syömään kun tulin kotiin.

Kirjoittelin.

Uutisten seuraamista - sekä Suomen, että Israelin.

Siunausta!

Ps. "Kun Herra käänsi Siionin kohtalon, niin me olimme kuin unta näkeväiset. Silloin oli meidän suumme naurua täynnä ja kielemme riemua täynnä" (Ps. 126:1-2).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti