20200505

5.5.

16.4. aloittamani "jatkokertomus" jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 20.

Kun tuli sydämelleni, niin kirjoitampa tähän yhden laulun sanat - koska ne niin kiinteästi liittyvät siihen Suurimpaan Sovituspäivään, jonka päänäyttämönä oli Golgata, Israelissa:

"Suuri rakkauden meri syntisille aukeni.
Elon Herran pyhä veri Golgatalla virtaili.

Kerto:
Golgatalla, Golgatalla.
"Se on täytetty!"
Kuule huuto Golgatalla.
Karitsalle kiitos soi.

Sitä suurta rakkautta ei voi kieli kertoa.
Taivas yhtyy kiitoksehen pelastuksen voitosta.

Isän sydän syntisille Golgatalla aukesi.
Elon virrat voimakkaasti sydämihin vuotavi.

Katso puoleen veriyljän, raskaan taakan kantajan.
Oven aukaisi Hän taivaan, poisti tieltä syyttäjän"

(Hengellinen Laulukirja, 3. uudistettu painos, Vantaa 1992, nro 184, Venäläisessä "Kymbaali" -kokoelmassa 1912, William Owen, 1814-1903). 

Tähän maailmankaikkeuden ihmeellisimpään hetkeen ja tapahtumaan viittaavat kaikki Raamatusta löytyvät esikuvat ja profetiat, jotka Jumala oli antanut sitä koskemaan jo kauan ennen kun sen täyttymys tapahtui. Jeesus avasi uhrikuolemansa ja verensä kautta meille kaikille syntisille ihmisille oven taivaaseen. Meidän ei tule suhtautua Jeesuksen vereen välinpitämättömästi - ja vielä vähemmän halveksien.

Tänään tarkoituksenamme on kiinnittää huomiomme siihen esirippuun, joka erotti kaikkeinpyhimmän pyhästä:

"Ja Herra sanoi Moosekselle: "Sano veljellesi Aaronille: Älköön hän joka aika menkö pyhimpään, esiripun sisäpuolelle... Ja hän ottakoon hiilipannun täyteen tulisia hiiliä alttarilta, joka on Herran edessä, ja kahmalonsa täyteen survottua hyvänhajuista suitsuketta ja vieköön ne esiripun sisäpuolelle. ... Sitten hän teurastakoon kansan syntiuhrikauriin ja vieköön sen verta esiripun sisäpuolelle..."
(3. Moos. 16:2, 12, 15).

Esiripun sisäpuolelle kaikkeinpyhimpään ei ollut asiaa kenelläkään muulla kuin ylipapilla kerran vuodessa, Suurena sovituspäivänä. Ohjeet olivat tarkat.

Kun käännämme esille 2 Mooseksen kirjan, löydämme Jumalan antamat ohjeet, koskien Ilmestysmajaa. Mitään Ilmestysmajaan liittyvää ei voinut tehdä omien suunnitelmien mukaan;

"Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: ... Tehkää asumus ja kaikki sen kalusto tarkoin sen kaavan mukaan, jonka minä sinulle näytän"
(2. Moos. 25:1, 9). 

Tämä ohje koski myös esirippua:

"Tee vielä esirippu punasinisistä, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista ja kerratuista valkoisista pellavalangoista; ja tehtäköön siihen taidokkaasti kudottuja kerubeja. Ja ripusta se neljään akasiapuiseen, kullalla päällystettyyn pylvääseen, joissa on kultakoukut ja jotka seisovat neljällä hopeajalustalla. Ja rispusta esirippu hakasten alle ja vie sinne esiripun sisäpuolelle lain arkki. Ja niin olkoon esirippu teille väliseinänä pyhän ja kaikkeinpyhimmän välillä. Ja aseta armoistuin lain arkin päälle, joka on kaikkeinpyhimmässä"
(2. Moos. 26:31-34).

Esirippu tuli valmistaa tietynvärisistä langoista, jotka puhuvat Jeesuksesta. Pohdi rukoillen, mitä nämä esiripun värit puhuvat Jeesuksesta, Vapahtajastamme ja Herrastamme; sillä myöhemmin tulemme näkemään, että esirippukin on esikuva Hänestä. Punasinisen värin täytyy kertoa meille Jeesuksen taivaallisesta alkuperästä, sillä muilla väreillä on taas oma merkityksensä:

"Ei kukaan ole noussut ylös taivaaseen, paitsi hän, joka taivaasta tuli alas, Ihmisen Poika, joka on taivaassa" 
(Joh. 3:13).

Jeesus oli Jumala. Hän alentui jumaluudestaan täydellisesti ihmisen osaan, meidän pelastuksemme tähden.:

"Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli, joka ei, vaikka hänellä olikin Jumalan muoto, katsonut saaliiksensa olla Jumalan kaltainen, ..."
(Fil. 2:5-6).

Purppuranpunaisen värin tunnistamme puhuvan meille Jeesuksen kuninkuudesta:

"Hän ... oli kuuliainen kuolemaan asti, hamaan ristinkuolemaan asti. Sentähden onkin Jumala hänet korkealle korottanut ja antanut hänelle nimen, kaikkia muita nimiä korkeamman, niin että kaikkien polvien pitää Jeesuksen nimeen notkistuman, sekä niitten, jotka taivaissa ovat, että niitten, jotka maan päällä ovat, ja niitten, jotka maan alla ovat, ja jokaisen kielen pitää tunnustaman Isän Jumalan kunniaksi, että Jeesus Kristus on Herra"
(Fil. 2:8-11).

"...ja joka (Jeesus), ollen hänen (Jumalan) kirkkautensa säteily ja hänen olemuksensa kuva ja kantaen kaikki voimansa sanalla, on, toimitettuaan puhdistuksen synneistä, istunut Majesteetin oikealle puolelle korkeuksissa, tullen enkeleitä niin paljon korkeammaksi, kuin hänen perimänsä nimi on jalompi kuin heidän"
(Hebr. 1:3-4).

"Mutta hänet, joka vähäksi aikaa oli tehty enkeleitä halvemmaksi, Jeesuksen, me näemme hänen kuolemansa kärsimyksen tähden kirkkaudella ja kunnialla seppelöidyksi..."
(Hebr. 2:9).

"...jonka hän vaikutti Kristuksessa, kun hän herätti hänet kuolleista ja asetti hänet oikealle puolellensa taivaissa, korkeammalle kaikkea hallitusta ja valtaa  ja voimaa ja herrautta ja jokaista nimeä, mikä mainitaan, ei ainoastaan tässä maailmanajassa, vaan myös tulevassa. Ja kaikki hän on asettanut hänen jalkainsa alle ja antanut hänet kaiken pääksi seurakunnalle, ..."
(Ef. 1:20-22).

"Ja Pilatus kirjoitti myös päällekirjoituksen ja kiinnitti sen ristiin; ja se oli näin kirjoitettu: "Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas"
(Joh. 19:19).

"...sillä hän on herrain Herra ja kuningasten Kuningas..."
(Ilm. 17:14).

"Ja hänellä on vaipassa kupeellaan kirjoitettuna nimi: "Kuningasten Kuningas ja herrain Herra"
(Ilm. 19:16).

Helakanpunaiset langat esiripussa johtavat ajatuksemme Jeesuksen veriseen uhriin ristillä:

"...jossa meillä on lunastus hänen (Jeesuksen) verensä kautta, rikkomusten anteeksisaaminen, hänen armonsa rikkauden mukaan"
(Ef. 1:7).

"Mutta kun Kristus tuli tulevaisen hyvän ylimmäiseksi papiksi, ... meni, ei kauristen ja vasikkain veren kautta, vaan oman verensä kautta ... kaikkeinpyhimpään ja sai aikaan iankaikkisen lunastuksen"
(Hebr. 9:11, 12).

Valkoinen väri - valkoiset pellavalangat esiripussa - kertoo meille Jeesuksesta Ihmisen Poikana; Hänen täydellisyydestään, puhtaudestaan ja tahrattomuudestaan ihmisenä. Ilman sitä Hän ei olisi voinut valmistaa meille pelastusta:

"...ettette ole millään katoavaisella ... lunastetut ... vaan Kristuksen kalliilla verellä, niinkuin virheettömän ja tahrattoman karitsan"
(1. Piet. 1:18-19).


Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 1§2. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Sydämelliset ja Ra(ila)kkaat nimipäiväonnittelut, Milenalle, sinne Peuranpolkujen kuusikkoon!

13.2 astetta lämmintä nousun aikaan. Aurinko paistoi. Sininen taivas. Aamupalaa ja kahvia. Luin hesekielin kirjaa. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. "Päivän biisin" kuuntelu.

Uutisten "tsekkaamista" lyhyesti.

Kantelin pihasta puita liiteriin. Mukavan lämmin auringonpaiste.

Ruokaa ja kahvia.

Kävin urheilukentällä 5 km kävelyllä. Meinasin enemmän, mutta en rohjennut, kun ajattelin, että josko sokeriarvot menevät liian alas.

Kahvia.

Kävin viemässä Emilialle ja Danielille, heidän postilaatikkoonsa, "kevätkirjeet."

Kirjoittelin.

Iltapalaksi pizzaa.

Uutisia Suomesta ja Israelista.

Seurasin Globaalia rukousiltaa 21 jälkeen, liki puolilleöin. Se taas jatkuu TV7Plussan kautta.

Siunausta!

Ps. "Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne" (Ef. 2:1).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti