20200509

9.5.

16.4. aloitettu "karanteenivaarin" kirjoitelma jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 24.

Suuri osa Raamatun teksteistä on profeetallista, eteenpäin katsovaa. Sellaiseksi katson myös kaikki esikuvat, joita niitäkin on todella runsaasti. Erittäin paljon profetioista on jo täyttynyt - myöskin Jeesusta ajatellen. Sama koskee myös profeetallista esikuvallisuutta. Jotta en eksyisi taas "muille poluille", niin menemme heti eilen aloitettuun liitonarkin tarkasteluun. En kertaa sitä, mitä jo on sanottu, koska sen voi jokainen halutessaan lukea eilisestä kirjoituksesta.

Liitonarkki oli esiripun takana, kaikkeinpyhimmässä. Eilen luimme Jumalan käskyn ja ohjeet arkin tekemisestä. Voit lukea myös siitä, kun arkki oli jo tehty (2. Moos. 37:1-5). Arkin molemmilla sivuilla - alareunassa - oli kullatut renkaat, joihin työnnettiin korennot, joilla arkkia kannettiin:

"Ja vala siihen neljä kultarengasta ja kiinnitä ne sen neljään jalkaan, niin että kaksi rengasta tulee sen toiselle puolelle ja kaksi rengasta sen toiselle puolelle.Ja tee korennot akasiapuusta ja päällystä ne kullalla. Ja pistä renkaisiin arkin sivulle korennot, joilla arkki on kannettava. Korennot jääkööt arkin renkaisiin, älköönkä niitä vedettäkö pois"
(2. Moos. 25:12-15).

Korennot kuvaavat varmaan esikuvallisesti sitä, että arkin tuli olla aina siellä, missä Israelin kansakin oli. Totesimme jo eilen, että arkki on Jumalan läsnäolon ja Jeesuksen esikuva. Arkki oli korkeasti-pyhä - Jumalan valtaistuimen esikuva. Sitä ei saanut koskettaa muut, kuin papit - ylipappi poikineen. Kun israelin kansa oli lähdössä liikkeelle heidän leiriytymispaikastaan, täytyi leiri purkaa - niin myös Ilmestysmaja kaikkine esineineen ja kalusteineen. Siihenkin Jumala oli antanut tarkat ohjeet:

"Ja leirin liikkeelle lähtiessä menkööt Aaron ja hänen poikansa ja päästäkööt alas esiripun sekä peittäkööt sillä liitonarkin; sitten he pankoot sen päälle sireeninnahkapeitteen ja levittäkööt päällimmäiseksi vaatteen, kokonaan punasinisistä langoista tehdyn ja aasettakoot paikoilleen sen korennot"
(4. Moos. 4:5-6).

Kaikki oli Jumalan sanalla tarkkaan säädeltyä ja johdettua. Leevin jälkeläisille, kehatilaisille; Kehatin jälkeläisille, Jumala oli määrännyt omat tehtävänsä:

"Kehatin poikien palvelustehtävänä Ilmestysmajassa olkoon tämä: huolenpito korkeasti-pyhistä"
(4. Moos. 4:4).

"Ja kun leirin lähtiessä liikkeelle Aaron ja hänen poikansa ovat valmiiksi peittäneet pyhäkön ja pyhäkön kaiken kaluston, niin tulkoot Kehatin pojat kantamaan, mutta älkööt koskeko pyhäkköön, etteivät kuolisi. Tämä on Ilmestysmajasta se, mikä on Kehatin poikien kannettava"
(4. Moos. 4:15)

"Ja Herra puhui Moosekselle ja Aaronille sanoen: Älkää päästäkö kehatilaisten sukuhaaraa häviämään leeviläisten joukosta. Näin siis tehkää heille, että he saisivat elää eivätkä kuolisi lähestyessään kaikkeinpyhintä: Aaron ja hänen poikansa menkööt ja asettakoot heidät jokaisen tekemään palvelustehtäväänsä ja kantamaan kannettavaansa; mutta älkööt nämä menkö katsomaan pyhiä esineitä, älkööt silmänräpäykseksikään, etteivät kuolisi"
(4. Moos. 4:17-20).

Kun olette lukeneet Raamattua, olette nähneet sieltä tapauksen, jonka seuraavaksi luemme, pitäen mielessämme sen, mitä edellä olemme lukeneet liitonarkin pyhyydestä:

"Mutta kun he tulivat Naakonin puimatantereen luo, ojensi Ussa kätensä Jumalan arkkiin ja tarttui siihen, sillä härät kompastuivat. Silloin Herran viha syttyi Ussaa kohtaan, ja Jumala löi hänet siinä hänen hairahduksensa tähden, niin että hän kuoli siihen, Jumalan arkin ääreen. Mutta Daavid pahastui siitä, että Herra niin oli murtanut Ussan. Siitä se paikka sai nimekseen Peres-Ussa (Ussan murtaminen) aina tähän päivään saakka. Ja Daavid pelkäsi sinä päivänä Herraa, niin että hän sanoi: "Kuinka Herran arkki voi tulla minun tyköni?"
(2. Sam. 6:6-9).

Lukemassamme kohdassa oltiin arkkia tuomassa, Abinadabin talosta (2. Sam. 6:4), kohti Jerusalemia. Tämä on se kohta, jossa Daavid - ja koko Israelin heimo - karkeloi voimallisesti Herran edessä, sekä lauloivat ja soittivat kaikenlaisilla soittimilla (2. Sam. 6:5). Abinadabin - sen talon isännän pojat, josta arkkia haettiin - auttoivat arkin tuonnissa. He ohjasivat uusia vaunuja, joissa arkki oli. Ussa ojensi kätensä Herran arkkiin ja kosketti sitä, kohtalokkain seurauksin. Tapahtuneen johdosta Daavid pelkäsi sinä päivänä Herraa, eikä rohjennut ottaa arkkia luokseen Jerusalemiin, vaan se jätettiin kolmeksi kuukaudeksi Oobed-Edomin taloon.

Kaikki edellä luettu vahvistaa meille liitonarkin erityistä arvoa ja suurta tärkeyttä Israelin kansan keskellä; sitä, että se oli pyhän Jumalan läsnäolon vertauskuva ja heille konkreettinen osoitus siitä, kuinka Hänen voimallinen läsnäolonsa vaikutti.  Liitonarkki oli kaiken keskus ja osoitus Jumalan pyhyydestä. Se oli merkki Hänen kirkkaudestaan ja kunniastaan.

Jos sinua kiinnostaa tehdä "tutkimusmatkaa" liitonarkin vaiheista; erämaavalluksesta alkaen, jolloin se alkoi kulkea Israelin kansan mukana, Siinailta alkaen, niin tee se. Lopuksi huomaat sen kadonneen. Kun tälle "tutkimusmatkalle" lähdet, niin tulet huomaamaan, että ne kultarenkaat arkin molemmilla puolilla ja niihin työnnettävät korennot, olivat tärkeässä osassa. Ne hyvällä tavalla puhuvat meille esikuvallisesti siitä, kuinka Jeesuksen ja kaikkivaltiaan Jumalan läsnäolon on aina oltava meidän kanssamme, palvellessamme elävää Jumalaa. Ne kertovat meille myös siitä, kuinka meidän, jotka uskomme Jeesukseen, on "kannettava" koko ajan Jeesusta mukanamme; elämämme, tekojemme, sanojemme, asenteidemme, ajatustemme, kautta, niiden ihmisten ulottuville, jotka eivät vielä ole Hänen omiaan. Niinhän Herramme Jeesus omilleen käskyn antoi, kun Hänet korotettiin taivaaseen kärsimisensä, kuolemansa ja ylösnousemuksensa jälkeen:

"Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille. Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. Ja nämä merkit seuraavat niitä, jotka uskovat: ..."
(Mark. 16:15-17)..

Mentyään taivaaseen, lähetti Jeesus Pyhän Hengen voimaksemme; elämäämme ja antamansa tehtävän suorittamiseen:

"...kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka"
(Apt. 1:8).

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjarvi
Rajalantie 12. B,
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

Lauantaita "taputellaan" - mistähän tuollainenkin ilmaus on mieleen jäänyt. 5.8 astetta lämmintä noustessani. Keittelin kahvit. Aamupalaa. Luin Danielin kirjaa - ihan Raamatusta, en "meijjän" Danielin koulukirjaa. Kylläpäs se "vuolija-vaari" nyt on humoristisella tuulella. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydän ääressä. "Päevän piisikin" tuli kunnelluksi - ja mielellään.

Uutisten "tsekkaaminen".

Kävin urheilukentällä 5 km lenkillä. Siitä 1, 3 ja 5 km kävelin, 2 ja 4 "juostahissuttelin." Kova tuuli. M-L tuli kävellen kauppa-asioille HH:iin. Minä kävin lenkin jälkeen ostamassa kukkakaupasta ruukkuruusun M-L:lle äitienpäiväkukaksi - kun "normisti" ostan aina yhden leikkoruusun. Ennätin samaan aikaan HH:n parkkipaikalle, kuin M-L tuli kävellen. Poispäin tuli kyydissäni, mutta jäi vielä 1 km ennen kotia pois autosta ja käveli lopun matkaa.

Söimme ja joimme kahvia.

Kirjoittelin.

Laitoin takkaan tulen.

Kävimme saunan löylyissä.

Iltapalaksi kaupan pizzaa. Hyvää oli.

Israel-uutisten seuraamista.

Seurasin sen jälkeen klo 21 alkanutta Globaalia rukousiltaa TV/Plussan kautta puolilleöin.

Siunausta!

Ps. "Minä kehoitan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta" (1. Tim. 2:1).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti