20200508

8.5.

Jatkoa 16.4. aloitettuun kirjoitukseen.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 23.

Olemme edenneet Suuren sovituspäivän (3. Moos. 16) asioissa hyvin "epämääräisen" järjestyksen mukaan. Kenties joku lukija on jo ennättänyt ajatella, että minnekähän se toinen kauris - se, jonka arpa määräsi Asaselille - on unohtunut. Ei se ole unohtunut. Tulemme siihenkin vielä. Nyt "ajatuksiini on tullut" esiripun sisäpuolella - kaikkeinpyhimmässä - oleva Liitonarkki ja sen päällä oleva Armoistuin. Kirjoitan alkuun molemmista kertovan raamatunpaikan, koska ne kuuluvat yhteen:

 "Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: ... Tehkööt he arkin akasiapuusta, puolenkomatta kyynärän pituisen, puolentoista kyynärän levyisen ja puolentoista kyynärän korkuisen. Ja päällystä se puhtaalla kullalla, päällystä se sisältä ja ulkoa; ja tee siihen kultareunus yltympäri. Ja vala siihen neljä kultarengasta ja kiinnitä ne sen neljään jalkaan, niin että kaksi rengasta tulee sen toiselle puolelle ja kaksi rengasta sen toiselle puolelle. Ja tee korennot akasiapuusta ja päällystä ne kullalla. Ja pistä renkaisiin arkin sivuille korennot, joilla arkki on kannettava. Korennot jääkööt arkin renkaisiin, älköön niitä vedettäkö pois. Ja pane arkkiin laki, jonka minä sinulle annan. Tee myös armoistuin puhtaasta kullasta, puolenkolmatta kyynärän pituinen ja puolentoista kyynärän levyinen. Ja tee kaksi kerubia, tee ne kohotakoista tekoa, armoistuimen molempiin päihin. Tee toinen kerubi toiseen päähän ja toinen kerubi toiseen päähän. Tehkää kerubit armoistuimesta kohoaviksi, sen kumpaankin päähän. Ja kerubit levittäkööt siipensä ylöspäin, niin että ne peittävät siivillänsä armoistuimen, ja niiden kasvot olkoot vastakkain; armoistuinta kohti olkoot kerubien kasvot käännetyt. Ja aseta armoistuin arkin päälle ja pane arkkiin laki, jonka minä sinulle annan. Ja siinä minä ilmestyn sinulle ja puhun sinulle armoistuimelta, niiden kahden kerubin välistä, jotka ovat lain arkin päällä, kaiken sen, minkä minä sinun kauttasi israelilaisille säädän"
(2. Moos. 25:1, 10-22).

Siinä on vähän pidempi jakso Jumalan Sanaa - mutta sehän on jokaisen Jumalan lapsen "pääkirja", jota meidän tuleekin lukea.  

Uskoakseni voimme sanoa, että olemme juuri lukeneet Ilmestysmajan kaikkein tärkeimmistä ja kallisarvoisimmista esineistä. Sanon monikossa, vaikka kyseessä onkin yksi kokonaisuus: alaosa oli liitonarkki ja yläosa armoistuin.

Liitonarkki ja armoistuin oli se yhdistelmä, jonka tekemisestä Jumala ensimmäisenä antoi ohjeet.

Raamattu mainitsee liitonarkin erittäin monta kertaa. Sille löytyy sieltä myös useita nimiä:

"...Herran liitonarkki..."
(4. Moos. 10:33).

"...Jumalan arkki..."
(1. Sam. 3:3).

"...sinun väkevyytesi arkki" 
(Ps. 132:8).

"...pyhä arkki..."
2. Aikak. 35:3).

"...lain arkin..."
(2. Moos. 25:22).

"...kaiken maan Herran liitonarkki..."
(Joos. 3:11).

Arkki oli 120 cm pitkä, 72 cm leveä ja 72 cm korkea.

Liitonarkki oli valmistettu akasiapuusta. Se oli ainoa puu, jota autiomaassa pystyttiin käyttämään rakennuspuuna. Kun Ilmestysmajaa rakennettiin, oli akasia ainoa puu, jota sen puuosissa käytettiin. Kaikenkaikkiaan akasiapuu koko Ilmestysmajassa kuvaa Jeesuksen täydellistä ihmisyyttä. Niin myös liitonarkissa. Akasia on kestävä ja kiinteä puu. Mieleeni nousevat profeetan - vuosisatoja ennen Jeesuksen maailmaan tuloa - Herralta saamat sanat, Jeesusta koskien:

"Hän kasvoi Herran edessä niinkuin vesa, niinkuin juuri kuivasta maasta. Ei ollut hänellä vartta eikä kauneutta; me näimme hänet, mutta ei ollut hänellä muotoa, johon me olisimme mielistyneet..."
(Jes. 53:2).

Vaikka tiedänkin, että tuohon raamatunjakeeseen on muitakin tulkintoja, sopii se hyvin myös ajatukseen akasiapuusta, autiomaan kasvista. Tästä puusta oli liitonarkki rakennettu. Jeesus oli todellinen ihminen, joka täytti tehtävänsä maan päällä kestävästi ja lujasti, täysin riippuvaisena Pyhästä Hengestä, niinkuin mekin.

Akasiapuinen liitonarkki oli kokonaan - sisältä ja ulkoa - päällystetty kullalla. Kulta tässä kuvaa Jeesuksen jumaluutta. Arkki oli esikuva Jeesuksesta ja Jumalan läsnäolosta ihmisten keskellä. Vain Jeesuksen ja Hänen sovitustyönsä tähden Jumala voi olla kansansa keskellä.

Jatkan huomenna.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12.B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858.
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

13.3 lämmintä noustessani uuteen päivään. Pilvistä. Aurinko "kuulteli" pilviverhon takaa. Aamupalaa ja kahvia. Luin hesekielin kirjaa. "Päivän biisikin" tuli kuunnelluksi.

Daniel kyseli, että onko meillä mitään töitä. Ja löytyihän niitä. Kohtapa poika pyörällään polkaisi meille lapion kanssa ja alkoi kaivaa kuoppaa. Isojen kivien väännössä vähän auttelin, mutta muuten homma kävi häneltä kätevästi. Laitoin takapihan laavuun tulet. Paistelimme siellä makkaraa. kahvitkin keittelin - tosin Daniel joi vain mehua. Söimme makkaraa, voileipää ja nautimme tarjolla olevia juotavia. Kun Daniel oli saanut kuopan kaivettua, laitoimme siihen biojäterastiassa maatumassa olleet ainekset - ja mullat päälle. Meillä kun ei tarvita kompostoitua multaa. Se kävi kätevästi. Danielin kanssa on mukava "työjellä." Suuret kiitokset Danielille! Ennätti vielä poika etäkouluhommiin kotiin, kun opettaja ottaa yhteyttä.

Kävin urheilukentällä 5 km lenkillä, josta 1., 3.. ja  5. kävelin ja 2. ja 4. "juostahissuttelin." Tuuleskeli.

Ruokaa ja kahvia.

Velimies, Heimo, soitteli.

Kirjoittelin.

Laitoin takkaan tulen.

M-L on tänään leiponut vanhanaikaista mustikkapiirakkaa, vanhanaikaista pullaa ja vanhanaikaista rieskaa - niinkuin hän sanoi. Muita pääsin maistamaan, paitsi pullaa. Hyviähän "nuot oliit."

Uutisten - sekä Suomen, että Israelin - seurailua.

Seurasin 21 jälkeen Globaalia rukousiltaa liki puolilleöin, TV7Plussalta.

Siunausta!

Ps. "Älkäämme siis nukkuko niinkuin muut, vaan valvokaamme ja olkaamme raittiit" (1. Tess. 5:6).

S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti