20200506

6.5.

16.4. aloitettu "sarja" jatkuu.

ARMOLLISUUS / ARMOTTOMUUS 21.

Suuren sovituspäivän tapahtumissa (3. Moos. 16) näkyy sekä Jumalan armollisuus, että Hänen armottomuutensa. Jumala on armollinen syntistä ihmistä kohtaan, valmistamalla hänelle mahdollisuuden saada syntinsä peitetyksi hyväksymänsä uhrin kautta. Jumala on kuitenkin armoton syntiä kohtaan, jonka vuoksi viaton eläin joutuu tapetuksi ja sen veri tuo sovituksen synnistä.

Eilen aloimme tutustumisen pyhän ja kaikkeinpyhimmän välissä olevaan esirippuun Puhuimme, että sen valmistamiseen käytettiin neljän värisiä lankoja (2. Moos. 26:31). En tiedä, ajattelitko värien esikuvallista merkitystä Jeesuksen persoonaan ja työhön liittyen? 

Lankojen väreihin ja niiden esikuvien täyttymykseen, Jeesuksen ristintyötä ajatellen, haluan vielä tuoda esille tärkeän asian. Jokainen väri on tärkeä - toisin sanoen: Jokainen asia, jota ne Jeesuksen elämää ajatellen kuvasivat, oli välttämätön. Jos Jeesus ei olisi elänyt ihmisenä synnitöntä elämää - jota valkoinen väri edustaa - ei Hän olisi voinut valmistaa meille pelastusta. Vaikka Hänet olisikin ristiinnaulittu, olisi se ollut täysin turha asia pelastuksemme kannalta. Siitä huolimatta, että Hän oli taivaasta tullut ja oli Jumala - jota punasiniset langat kuvaavat. Jos taas Jeesus ei olisi kuollut syntiemme tähden ristillä ja vuodattanut pyhää vertaan - jota helakanpunainen väri meille kuvastaa - ei pelastuksemme kannalta olisi ollut mitään merkitystä sillä, että Hän oli tullut taivaasta ja oli Jumala. Ei myöskään Hänen puhdas elämänsä olisi lisännyt siihen mitään. Meillä ei myöskään olisi Jeesuksessa kuningasten Kuningasta ja herrain Herraa - josta purppuranpunainen väri esikuvallisesti meille puhuu - jos Hän ei olisi vuodattanut ristillä tapahtuneen kuolemansa kautta viatonta vertaan syntiemme sovitukseksi. Ihmiskunta eläisi ilman toivoa maailmassa ja jokainen meistä joutuisi iankaikkiseen eroon Jumalasta.  

Kiitos Jumalalle siitä, että kaikki nuo neljä asiaa täyttyivät Jeesuksen elämässä ja sen kautta. Siksi tiedämme varmasti, että meillä on suuri pelastus (Hebr. 2:3):

"Varma on se sana ja kaikinpuolin vastaanottamisen arvoinen, että Kristus Jeesus on tullut maailmaan syntisiä pelastamaan,..."
(1. Tim. 1:15).

Esirippuun liittyen emme unohda myöskään kerubeja, joita Jumala käski siihen taidollisesti tekemään - ja olihan se kaunis taidonnäyte kaikenkaikkiaan:

"...ja tehtäköön siihen taidokkaasti kudottuja kerubeja"
(2. Moos. 26:31).  

Raamattu kertoo myös niistä ihmisistä, jotka Jumala oli valinnut tekemään Ilmestysmajan ja siihen liityvät asiat:

"Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: Katso, minä olen nimeltään kutsunut Besalelin, Uurian pojan, Huurin pojanpojan, Juudan sukukunnasta; ja minä olen täyttänyt hänet Jumalan hengellä, taidollisuudella, ymmärryksellä, tiedolla ja kaikkinaisella kätevyydellä sommittelemaan taidokkaita teoksia ja valmistamaan niitä kullasta, hopeasta ja vaskesta, hiomaan ja kiinnittämään kiviä ja veistämään puuta, tekemään kaikkinaisia töitä. Ja katso, minä olen antanut hänelle apulaiseksi Oholiabin, Ahisamakin pojan, Daanin sukukunnasta, ja olen antanut kaikkien taidollisten sydämeen taidollisuuden tehdä kaikki, mitä minä olen sinun käskenyt teettää"
(2. Moos. 31:1-6, voit lukea lisää 2. Moos. 36).

Ajatellessamme Uuden Liiton seurakuntaa, näemme edellä lukemassamme esikuvallisuutta siihen. Kristus-ruumiissa on jäseniä, joille Jumala on antanut erilaisia tehtäviä. Hän on antanut kykyjä, armoituksia ja armolahjoja tehtävien suorittamiseen (esim. 1. Kor. 12). Tähän emme mene sen enempää.

Ajattele, siellä, erämaassa, israelilaiset rakensivat Ilmestysmajan, Jumalan ohjeiden mukaan. Lue 2. Moos. 25:1-9, 35:4-29 kuinka israelilaiset toivat anteina Herralle kaikkea sitä, mitä Ilmestysmajan valmistamiseen tarvittiin. Ihmeellistä, kuinka alttiisti kansa toi antejaan Herralle, Ilmestysmajan valmistamista varten:

"...ja sanoivat Moosekselle: Kansa tuo enemmän, kuin mitä tarvitaan sen työn valmistamiseksi, jonka Herra on käskenyt tehdä. Niin Mooses käski kuuluttaa leirissä ja sanoa: Älköön kukaan, mies tai nainen, enää valmistako mitään anniksi pyhäkköä varten. ja kansa lakkasi tuomasta lahjoja. Sillä kaikkea työtä varten, mitä oli tehtävä, oli jo koottu riittävästi, jopa liiaksikin"
(2. Moos. 36:5-7).

Siinä esikuvaa antamisesta meillekin!

Jumala oli käskenyt israelilaisten pyytää egyptiläisiltä erilaisia tarvikkeita, kun he lähtivät Egyptistä. Lue 2. Moos. 11:2-3, 12:35-36. Taitaa liittyä myös pyhäkön rakentamiseen.

Nyt meinaa lähteä laajentumaan tämä aihepiiri liikaa - mutta, esirippuun taidokkaasti kudotuista kerubeista vielä lyhyesti. Ensimmäisenä tulee mieleen - hakematta - kerubit Raamatun alkulehdiltä:

"Ja Herra Jumala sanoi: "Katso, ihminen on tullut sellaiseksi kuin joku meistä, niin että hän tietää hyvän ja pahan. Kun ei hän nyt vain ojentaisi kättänsä ja ottaisi myös elämän puusta ja söisi ja eläisi iankaikkisesti !" Niin Herra Jumala ajoi hänet pois Eedenin paratiisista viljelemään maata, josta hän oli otettu. Ja hän karkoitti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä"

Näin tapahtui sen jälkeen kun ihminen oli langennut syntiin. Jumala asetti kerubit vartioitsemaan elämän puun tietä. Tämän sai aikaan synti.

Kerubien kuvat esiripussa kertovat meille esikuvallisesti siitä, että syntisellä ihmisellä ei ole pääsyä kaikkeinpyhimpään. Vain ylipappi sai sinne mennä kerran vuodessa tietyin ehdoin, tietyllä tavalla; hänellä täytyi olla syntiuhrieläimen verta mukanaan. Kaikkeinpyhimmässä olevan liitonarkin päällä olevalle armoistuimelle pirskotettu veri kertoi siitä, että Jumala oli hyväksynyt uhrin, joka oli uhrattu sovitukseksi kansan synneistä.

Jatkan huomenna meidän ylipappimme - Jeesuksen - menosta kaikkeinpyhimpään, taivaaseen - ja kerubeistakin.

Jouko Kuusjärvi
Rajalantie 12. B.
43100 SAARIJÄRVI
Puh. 040-0206858
jouko.kuusjarvi@gmail.com

______________________

16.6 astetta - auringon puolella - silloin kun nousin. Taivas oli harmaa, mutta aurinko sieltä "kuumotteli." Aamupalaa ja kahvia. Luin Hesekielin kirjaa. M-L luki kohdan hartauskirjasta. Rukoilimme yhdessä keittiön pöydänääressä. Pyytäisin esirukousta yhden ihmisen paranemisen puolesta. "Päivän biisi" oli koskettava - sellainen, josta aisti, että on syntynyt Pyhästä Hengestä. 

Uutiset tuli "selvitettyä."

Kannoin loput - tällä kertaa kannettavat - puut pihasta liiteriin ja putsasin roskat pois.  Aurinkoista.

Kävin urheilukentällä 10 km kävelyllä.

Kirjoittelin.

Iltapalaa ja teetä.

Uutisia Israelista ja Suomesta.

Seurasin 21 jälkeen Globaalia rukousiltaa TV7:n kautta.

Siunausta!

Ps. "Sillä hänessä asuu jumalisuuden koko täyteys ruumiillisesti" (Kol. 2:9).

            


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti